Toimi näin, jos ajat riistakolarin - Voit estää vakavamman onnettomuuden

Riistakeskuksen mukaan vaarallisin riistaonnettomuuksien aika on vasta edessä.

Rauman seudullakin olemme saaneet lukea valitettavista onnettomuuksista, joissa riistaeläimet ovat maantiellä loikkiessaan törmänneet autoon.

Riistakeskus on antanut neuvot autoilijoille pahimman varalle.

Vakavimmat onnettomuudet aiheutuvat auton törmätessä hirveen, mutta kolareita aiheuttavat myös valkohäntäpeurat, metsäkauriit, metsäpeurat, villisiat ja kuusipeurat.

Tilastollisesti vaarallisinta aikaa hirvien suhteen on marraskuu.

Riistakeskus neuvoo, että kolarin sattuessa, ensimmäisenä täytyy auttaa mahdollisia loukkaantuneita ja ottaa yhteyttä hätäkeskukseen.

Seuraavaksi tärkeintä on varoittaa muuta liikennettä. Näin voi ehkäistä lisäonnettomuudet, jotka voivat olla seurauksiltaan jopa vakavampia kuin alkuperäinen onnettomuus.

Liikennettä varoittaakseen autoilijan täytyy asettaa varoituskolmio noin 200–300 metrin päähän onnettomuuspaikasta tien onnettomuusalttiille puolelle. Autosta täytyy kytkeä hätävilkut päälle, ja jos se on mahdollista, myös pois tieltä.

Poliisille on aina ilmoitettava riistakolarista ja kertoa mahdollisimman tarkkaan se, missä onnettomuus on tapahtunut.

On tärkeää muistaa, että onnettomuuspaikalta voi lähteä vasta siinä vaiheessa, kun poliisi tai hätäkeskus ovat antaneet luvan.

Riistakeskus arvioi, että poliisi tulee vain harvoin kolaripaikalle, etenkin jos ei ole sattunut henkilövahinkoja.

Poliisi on yhteydessä virka-apuryhmään, joka ottaa vastuun kuolleesta tai loukkaantuneesta eläimestä.

On muistettava, että kolaripaikka täytyy merkitä riistaonnettomuusmerkillä, joka sidotaan vaikkapa kaiteeseen, aurausmerkkiin tai puun oksaan.

Jos ei riistaonnettomuusmerkkiä autosta löydy, kolaripaikka on merkittävä näkyvästi muutoin.

Riistakeskus neuvoo, että tämä merkki laitetaan siihen kohtaan, jossa onnettomuudessa kuollut eläin makaa tai se kohta, josta loukkaantunut eläin on juossut metsään. Näin loukkaantunut eläin löytyy paremmin.

Kuollut eläin on siirrettävä mahdollisuuksien mukaan tien pientareelle.

Jos eläin on loukkaantunut, sen saa lopettaa. Mutta lopetus täytyy tehdä niin, ettei lisätä eläimen kärsimyksiä.

Tässä kohtaa Riistakeskus suosittelee käyttämään harkintaa: hyvin harva autoilija tietää, miten eläin lopetetaan oikeaoppisesti.

Nyrkkisääntö onkin: Jos ei voi itse lopettaa eläintä, on pyydettävä apua tai odottaa, kunnes poliisi tai suurriistavirka-apuryhmä tulee paikalle.

Kolarissa kuolleet hirvieläimet ja villisiat eivät ole kolarin ajaneen omaisuutta, joten hirvenlihakeittoreseptejä on turhaa etsiä netistä. Onnettomuuseläimet kuuluvat kolarialueen riistanhoitoyhdistykselle. Kuolleen eläimen luvaton ottaminen luetaan varkaudeksi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut