Toimiiko nuoren vastuuttaminen teidän koulussanne osana Kiva-ohjelmaa?

Opettaja Tiia Posa sai esityksensä lopuksi raikuvat aplodit, koska hän käsitteli koulukiusaamista faktoilla ryyditettynä sekä kaunistelematta. Kuva: Riina Kaski

Kiusaamisen vastainen Kiva koulu -ohjelma on opettaja ja kouluttaja Tiia Posankin mielestä myönteinen juttu.

- Siinä oli vain ainakin meillä pääkaupunkiseudulla sellainen pikku vika, että nuoren vastuuttaminen ei toiminut. Joko nuori ei kertonut ollenkaan vanhemmilleen tai vanhemmat suuttuivat kenties muuttuneen viestin takia. Päätimme hylätä tämän kasvun paikan ja soittaa heti kotiin.

Opettajan asenteella koulukiusaamiseen on suuri vaikutus. Posa listaa, että kiusaamiseen täytyy puuttua sekä lapsen ja nuoren kokemus on otettava totena, mutta asiaa pitää selvittää ennen jatkotoimenpiteitä.

- Vaikka kiusaaja ei mielestään olisi tarkoittanut pahaa, kyseessä ei ole koskaan hyvä läppä, vaan se on aina satuttamista, jos sanat siltä toisesta tuntuvat.

Ilahduttavaa on, että koulukiusattujen määrä on laskussa THL:n kouluterveyskyselyn mukaan. Siitä huolimatta seitsemänkin prosenttia 100 000 oppilaasta tarkoittaa 7 000 kiusattua.

Niin Posa kuin rehtori Jari Anderssonkin tarttuivat siihen, kuinka on entistä yleisempää, että luokkakaverien kanssa ei tulla enää toimeen. Ilmiöön pitäisi puuttua rivakasti, koska se linkittyy suoraan kiusaamiseen.

Posa ja Andersson kouluttivat maanantaina Raumalla opettajaksi opiskelevia, kuinka koulukiusaamista pystytään ehkäisemään, ja mitä se ylipäänsä on. Tilaisuuden järjestivät Kiusaamista vastaan ry sekä Jyty-liitto.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.