Toimittajan kommentti: Ripaus suomalaisuutta ei pahitteeksi avaruudessa

Kuva: Paula Kaskimaa

Suomalaisen avaruuslentäjän nimeämiskilpailu herätti suurta suosiota. Erinomaisia nimiehdotuksia tuli sähköpostiini yli 50 kappaletta eri puolilta Suomea.

Varsinaisia pilailuvaihtoehtoja oli olemattomasti mukana.

Paras ehdotus on makuasia. Itseäni miellytti eniten muuminautti (englanniksi moominaut), koska sen perustelut olivat niin osuvia ja lausuminen helppoa myös ulkomaalaisille.

Kalevalaisesta kansanperinteestä taivaanseppo (englanniksi skysmith) olisi oivaltava valinta ja veisi myös suomalaista insinöörihenkeä avaruuteen. Tosin nimen puutteena nykyajassa olisi liiallinen miehisyyden vaikutelma, vaikka sepolla tarkoitettaisiinkin seppää. Tulevat avaruuslentäjät lienevät melko tasaisesti naisia ja miehiä.

Lukijoiden eniten ehdottama finnautti olisi luonteva, selkeän kuvaava ja helposti kansainväliseen avaruustoimintaan kääntyvä nimi. Finnaut ei ole kaukana maailmalla jo tutusta Finnair-nimestä. Pienenä miinuksena nimen ääntäminen kuulostaa sanoilta "Finn out", suomalainen ulos.

Muut avaruuslentäjien nimet maailmalla ovat sanojen avaruus ja maailmankaikkeus johdannaisia eri kielillä, kuten astro, kosmo ja taiko.

Siksi suomalaiset vastaavat ehdotukset kuten avaruudenkävijä tai maailmankaikkeudenmatkaaja eivät ole huonoja. Ongelmaksi muodostuu vaikea lausuttavuus jopa kansankielellä ja käännettävyys englanniksi.

Jos saamme suomalaisen avaruuslentäjän seikkailemaan aurinkokuntaan, sopiva lempinimi muotoutunee näidenkin runsaiden ehdotusten perusteella nopeasti kansan suussa.

Mielestäni on tärkeää, millaisilla luonteenpiirteillä avaruutta lähdetään tutkimaan. Menemmekö sinne valloittajina vai tarkkailijoina?

Suomalainen rauhallisuus ja harkitsevuus sekä ympäristön kestävyyttä kunnioittavat jokamiehenoikeudet ovat hyvä lähtökohta tutkimusmatkoille. Kykymme liikkua luonnossa pitkiäkin aikoja ja sietää eristyneisyyttä voivat olla korvaamattomia avaruuden äärettömillä korpimailla.

Aurinkokuntaan on tällä vuosisadalla säntäämässä suurvaltoja monin päämäärin. Ripaus suomalaisuutta joukossa ei ole pahitteeksi.