Toinen koronakesä on ollut Rauman hotelleissa ensimmäistä vilkkaampi

Pirkko Hartikainen sekä lapset Lumi (edessä), Helmi, Kivi ja Havu viihtyivät hyvin perheen kotimaan kierroksella ja olisivat voineet viettää pidempäänkin tien päällä. Ennen koronaa perhe matkusteli usein ulkomailla ja varsinkin kesäisin Lapissa. Kuva: Juha Sinisalo

Kotimaanmatkailu nousi Suomessa ennenäkemättömään suosioon jo viime kesänä. Nyt näyttää siltä, että tästä kesästä saattaa tulla edellistäkin vilkkaampi. Tämä näkyy Raumalla esimerkiksi hotellien käyttöasteessa, joka on osin viime kesää korkeampi. F&B manager, hotellin johtajaa kesäloman ajan sijaistava Anitta Hakala Rauman ja Porin Scandicista kertoo, että tämän kesän kävijämäärä on ollut huippuluokkaa.

– Se yllätti, että tämä kesä on ollut vielä parempi kuin viime kesä.

Kalatorin kupeessa Hotelli Vanhan Rauman kesä on niin ikään ollut yrittäjäpariskunta Kaisa ja Jari Sallin kymmenvuotisen kokemuksen paras. Heinäkuun käyttöaste on Kaisa Sallin mukaan yleensäkin lähes 100, mutta nyt se nousi entisestään.

– Ajattelin etukäteen, että ei tänäkään kesänä vielä ulkomaille lähdetä.

Matkailukesä oli taas suomalaisten varassa

Heinäkuu on hotelleissa yleensäkin kotimaisten matkustajien aikaa, sillä muualla maailmassa kesälomaa vietetään usein hieman myöhemmin. Koronarajoitusten vuoksi ulkomaalaiset turistit ovat kuitenkin jääneet tänä ja viime kesänä lähes kokonaan saapumatta.

– Esimerkiksi ulkomaalaisryhmiä ei ole ollut lainkaan, Scandicin Hakala kertoo.

Ulkomaalaiset ovat pysyneet enimmäkseen poissa myös Hotelli Vanhasta Raumasta. Kaisa Salli kertoo, että joidenkin matkatoimistojen kautta on tullut satunnaisia turisteja myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Toisaalta monet kansainväliset matkustajat ovat peruneet varauksiaan.

– Kotimaisia matkailijoita on ollut paljon, ulkomaalaiset loistavat poissaolollaan, kuvaa kesää puolestaan Rauman Hovi Oy:n hotellinjohtaja Iiro Ignatius.

Rauma hurmaa

Rauman Scandicin parkkipaikalla pakataan aamupäivällä autoja. Huoneet on luovutettu ja edessä matka kotiin tai uuteen kohteeseen.

– Yleensä matkustamme ulkomaille, tai kesäisin yleensä Lappiin. Tämä oli ensimmäinen eteläisempi rengasmatkamme, helsinkiläinen Pirkko Hartikainen kertoo.

Hartikainen perheineen ehti käydä reissullaan Mäntässä, Porissa, Kristiinankaupungissa ja Tampereella. Rauman valintaan viimeisen yön majapaikaksi vaikutti ainakin se, että useissa muissa kaupungeissa kaikki paikat olivat jo täynnä. Myös esimerkiksi maatilamajoitukset oli Hartikaisten mukaan varattu täyteen.

Panu Korpela Tuusulasta ja Reetta Niemi Vantaalta puolestaan ovat molemmat viettäneet työnsä vuoksi pitkiä aikoja ulkomailla, joten he valitsisivat todennäköisesti kotimaan matkailun ilman koronaakin.

Etenkin Niemi kehuu Raumaa matkakohteena.

– Ihan huikeaa, miten uskomattoman kaunis Vanha Rauma on.


Palaavatko työmatkat osaksi yritysten arkea?

Korona toi mukanaan laajan siirtymisen etätöihin. Työmatkat vähenivät, samoin luonnollisesti työmatkalaisten hotelliyöpymiset. Onko odotettavissa, että tilanne palaa syksyllä normaaliksi?

– Me odotamme kyllä, että työmatkalaiset palaavat syksyllä, mutta vielä on hankala sanoa missä määrin, kun emme tiedä, miten tautitilanne ja rajoitukset kehittyvät, Hakala pohtii.

Myös Sallin mukaan tulevaisuuden ennakoiminen on hankalaa. Hän kertoo odottaneensa vielä keväällä paluuta normaaliin syksyyn mennessä, mutta neljännen aallon keskellä ajatukset ovat sekavat.

Ignatiuksen toive ja odotus on, että syksy toisi mukanaan myös työmatkalaisia. Toiveen toteutumisen todennäköisyyttä hän ei lähde ennustamaan.

– Nyt Raumalle on tullut taas tartuntarypäs, mitä se tarkoittaa rajoitusten kannalta?

Syksyyn toiveikkaana,mutta valmiina reagoimaan

Scandic-hotellissa kevät oli työmatkalaisten osalta varsin hyvä, sillä teollisuuslaitosten vuosihuollot pitää tehdä pandemiassakin. Teollisuuteen uskotaan myös kolme hotellia Raumalla omistavassa Rauman Hovissa.

– Raumalla rakennetaan laivoja joka tapauksessa, ja TVO tuottaa sähköä, joten yritämme pysyä toiveikkaina, Ignatius sanoo.

Hän kuitenkin toteaa, että tilanteen kehittymistä seurataan tarkasti. Jos kaikki matkaajat taas kaikkoavat, reagoinnin on tapahduttava nopeasti. Ensimmäisenä koronakeväänä se tarkoitti ovien tilapäistä sulkemista yhdessä Rauman hotelleista.

– Ja tänä vuonna lopetimme kokonaan Porin liiketoimintamme, eli jäljellä ovat Rauman hotellit Kalliohovi, Raumanlinna ja Kalliokadun pieni Bepop.

Tilastot kertovat

Tilastokeskuksen mukaan kotimaiset yöpymiset elpyivät kesäkuussa lähes koronakriisiä edeltävälle tasolle. Kotimaisia yöpymisiä oli enää 3 prosenttia vähemmän kuin kesäkuussa 2019. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella kotimaisia yöpymisiä oli 3 prosenttia enemmän ja pääkaupunkiseudulla 32 prosenttia vähemmän kuin kesäkuussa 2019. Ulkomaisten matkailijoiden yöpymisiä oli 87 prosenttia kesäkuuta 2019 vähemmän.
Matkustamisen trendeistä kertoo sekin, että Suomen lentokenttien matkustajamäärät ovat yhä kaukana koronaa edeltävän ajan luvuista. Tilastokeskuksen mukaan Suomen lentokenttien kautta lensi kesäkuussa yhteensä 248 337 matkustajaa kesäkuussa. Se on moninkertaisesti enemmän kuin viime vuonna, mutta yhä 89 prosenttia vähemmän kuin kesäkuussa 2019.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Maisemamökit helpottavat Kylmäpihlajan majoitustilannetta – "nämä olisi pitänyt saada jo viime vuonna"

Vain tilaajille Hotelliaamiaisen sai Helsingissä syödä omassa rauhassa – majoituksen kysyntä ryöpsähti kasvuun etenkin Itä-Suomessa, Turussa ja Tampereella