Toiveissa tyyppitalo, josta ei koskaan tule jätettä: nyt haetaan rakennuttajaa

Kolme perinne- ja korjaus-rakentamisen ammattilaista laittaa hynttyyt yhteen ja aikoo tuoda markkinoille perinteisin keinoin ja materiaalein valmistetun mallitalon.

Hanna Elo, Janne Aikonen ja Mika Widgren tulevat haastatteluun innostuneina. Eikä vain aiheen takia vaan siksi, että he ovat juuri keksineet yhteiselle yritykselleen nimen, Maalu.

Osuvampaa nimeä saa hakea. Maalu nimittäin tarkoittaa piilukirveen työstöjälkeä hirressä.

Maalun kolmikosta kaikilla on pitkä kokemus perinnerakentamisesta ja restauroinnista. Nyt tavoitteena on tehdä uudisrakennuksia perinnerakentamisen menetelmin ja materiaalein. Taloja, joissa on graniittiperustus, aitoja ja ekologisia materiaaleja ja painovoimainen ilmanvaihto.

– Hyödynnämme siis vanhaa, emme testaa uusia rakenteita, Widgren korostaa. Hän on 1800–1900-luvun taitteen rakennuksiin erikoistunut rakennesuunnittelija.

Hanna Elo on arkkitehti ja Janne Aikonen rakennusrestauroinnin artesaani.

Talolle kuin talolle ja mille tahansa tavaralle määritetään nykyään elinkaari. Elo, Aikonen ja Widgren haluavat eroon tästä ajattelusta.

– Historiallisilla rakennuksilla ei ole elinkaarta, vaan ne ovat aina korjattavissa.

He uskovat, että ihmiset tiedostavat hyvin kertakäyttökulttuurin vahingollisuuden. Ilmastonmuutoksen myötä elämäntapaa halutaan muuttaa kestävämmäksi.

Tavoitteena on suunnitella talo, josta ei koskaan tule jätettä. Tekijät päättivät osoittaa, että uuden talon rakentaminen perinnetyyliin ei ole rakettitiedettä eikä kallista.

Tyyppitalolle on tarkoitus määritellä suuntaa antava hinta tietyillä rakenteilla. Lisäkuluja tulee siinä tapauksessa, jos haluaa suunnitella jotain ylimääräistä.

Kun suunnitelma on valmis, se laitetaan open source -periaatteella jaettavaksi kenen tahansa käyttöön ilmaiseksi.

– Tämä on poikkeuksellista rakennusalalla. Uskomme, että jos annamme jotain maksutta, se tulee takaisin tavalla tai toisella, Mika Widgren sanoo.

Vaikka runko on määritelty, esteettisissä seikoissa rakentajalla on sananvaltaa. Hän voi tehdä talostaan joko modernin tai perinteisen näköisen.

Rakennukseen saa halutessaan kaikki nykyajan mukavuudet. Huoltokirja helpottaa talon hoitoa ja kunnostamista.

Tyyppitalosta tulee kooltaan nykytaloja rajatumpi. Ei lähdetä tekemään liian suurta, Elo tiivistää.

– Haluaisin hieman kritisoida uudisrakennuksia. Tilat ovat usein ylimitoitettuja ja tehdään varmuuden vuoksi muutama ylimääräinen huone.

Elo toivookin aitoa pohdintaa talon koosta.

Mika Widgren näkee tyyppitalon muuntuvan elämäntilanteiden mukaan. Voisiko se koostua kahdesta eri osasta? hän pohtii.

– Toisen osan voisi tarvittaessa siirtää vaikka kesämökiksi tai siihen voisi muuttaa perheen nuori tai isovanhemmat.Suomalaisen asumiskulttuurin muutos perinteiseen suuntaan onkin Maalun asiantuntijoiden ykköstoiveita.

Tyyppitalo perinnerakentamista soveltaen ja hyödyntäen ei enää ole vain kunnianhimoinen idea. Suunnitelmat ovat niin pitkällä, että jos joku haluaisi tilata talon Maalulta nyt, se voitaisiin hänelle tarjota.

– Meillä on periaatteessa kaikki valmiina, he toteavat.

– On tekijät ja ammattitaito, ja etsimmekin nyt rakennuttajia, joiden kanssa tyyppitaloa voisi lähteä kehittämään.Myös se hirsien vuoleminen onnistuu. Se taito on Janne Aikosen hyppysissä.

Rakennuttajaa haetaan parhaillaan

Vaikka tyyppitalo perinnetyyliin on vasta alkumetreillä, ovat Hanna Elo, Janne Aikonen ja Mika Widgren jo saaneet muutaman yhteydenoton kiinnostuneilta rakentajilta.

Haku on kuitenkin edelleen päällä. Lähtökohtana on löytää asiakas, henkilö tai perhe, joka osallistuu prosessiin aktiivisesti.

– Häneltä saamme tarvittavaa asujan näkökulmaa.

Tässä vaiheessa ryhmä toimii länsirannikon alueella, missä myös yhteistyökumppanit ovat. Tarkoitus on kuitenkin laajentaa toiminta-aluetta myöhemmin.

Lisätietoja: Hanna Elo (elo.arc@gmail.com), Janne Aikonen (janne@hirrest.fi) ja Mika Widgren (mika.widgren@rsw.fi ).

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut