Toivoa ja rohkeutta taiteesta – Rauman taidegraafikot toteutti teemanäyttelyn Kriisikeskuksen tiloihin

Taidenäyttely on osa Mental Health Art Weekin Hyvää mieltä kulttuurista -kampanjaan.

Kriisikeskus Ankkurpaikan tiloissa Raumalla on esillä Rauman taidegraafikoiden teoksia. Näyttely liittyy 23.–29.5. vietettävään Mieli ry:n Mental Health Art Week -tapahtumaan.

Rauman taidegraafikot lähtivät näkyvästi mukaan Mieli Länsirannikon mielenterveyden Mental Health Art Weekiin. Taidenäyttely on toukokuun ajan esillä Kriisikeskus Ankkurpaikan tiloissa Raumalla.

Mukana on teoksia yhdeksältä taiteilijalta, jotka ovat lähestyneet taideviikon Toivo ja rohkeus -teemaa teoksissaan kukin omalla tavallaan.

– Tarvitsemme toisiamme, ja yhtä lailla tarvitsemme aikaa olla itseksemme, avaa teoksiaan taidegraafikko Heli Väisänen kriisikeskuksen tiedotteella.

Mieli Länsirannikon Mielenterveys ry:n toiminnanjohtaja Elisa Vahteristo pitää teemaa juuri nyt erittäin ajankohtaisena pitkän pandemian ja Ukrainassa käynnissä olevan Venäjän hyökkäys- sodan takia.

– Hienoa, että taidegraafikot lähtivät mukaan miettimään teemaan sopivia teoksia.

Yhteistyötä graafikoiden puheenjohtaja Merja Ala-Olla kuvailee luontevaksi. Jo taiteen katsomisella tiedetään olevan eheyttäviä vaikutuksia.

– Näyttely on tuottanut tulosta, jos se vaikka jo yhdelle kävijälle auttaisi, edistäisi parantumista tai veisi vaikeassa asiassa eteenpäin.

Teemaviikko tulossa

Taidenäyttely liittyy MHAW:n Hyvää mieltä kulttuurista -kampanjaan. Tapahtumaviikkoa vietetään varsinaisesti vasta viikolla 21, jolloin paikalliset Mieli ry:n jäsenjärjestöt ympäri Suomen järjestävät mielen hyvinvointia edistäviä kulttuuri- ja taidetapahtumia yhteistyökumppaniensa kanssa.

Kriisikeskuksen tiloissa esillä olevaan taiteeseen voivat tutustua jäsenet ja vapaaehtoiset, mutta kaikki muutkin kiinnostuneet aukioloaikoina. Avoimet ovet tilassa on helatorstaina kello 10–15.

Kannustin avoimuuteen

Tapahtumien tavoitteena on Elisa Vahteriston mukaan alentaa kynnystä keskustella mielenterveydestä ja sen merkityksestä sekä yksilöille että yhteisöille.

Taidegraafikoilla on teemaviikolla myös kaksi kaikille avointa taidegrafiikkapajaa maanantaina 23.5. ja keskiviikkona 25.5. Seuraava näyttely Ankkurpaikassa onkin työpajoissa syntyneistä teoksista.

– Monessa tutkimuksessa on havaittu, että kulttuuriharrastuksilla ja etenkin itse tekemisellä on suotuisia mielenterveydellisiä vaikutuksia, Vahteristo sanoo.

Kulttuurin tekeminen muun muassa tukee mielenterveyden haasteiden kanssa pärjäämistä arjessa.

Raumalla Mieli ry:llä on myös Hyvä mieli -lauluryhmä, jossa vapaaehtoiset kiertävät laulattamassa muun muassa laitoksissa.

MHAW-viikkoa on järjestetty vuodesta 2014.

Kriisikeskus Ankurpaikan toiminnassa on mukana sekä sotealan ammattilaisia että vapaaehtoisia. Vapaaehtoiset osallistuvat muun muassa kriisipuhelimen ja nuorille suunnatun Sekasin-chatin toimintaan.

3/ Kampanja verkossa: mieli.fi/tapahtuma/ mental-health-art-week-2022/

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut