"Toivon, että yhteyttä otetaan heti, kun huoli herää" – asunnottomuuden ja häätöjen määrää hillitään Raumalla

Uusi palvelumuoto pyrkii ottamaan kopin ennen kuin asumisen haasteet kasvavat liian suuriksi.

Asumisneuvoja Meri Kujansivu auttaa työssään raumalaisia, joilla on huolia omasta tai läheisensä asumisesta. Matalan kynnyksen palvelulla pyritään ennaltaehkäisemään asunnottomuutta ja häätöjä. Häädöt ovat taloudellisesti haitallisia sekä vuokranantajille että pidemmän päälle myös muille vuokralaisille, joiden vuokrahinnat häätöjen vaikutuksesta nousevat. Kuva: Juha Sinisalo

Rauman kaupunki tarjoaa maksutonta asumisneuvontaa kaikille raumalaisille asumismuodosta riippumatta. Kyse on neljän vuoden mittaisesta hankkeesta, jonka päätavoite on kasvavan asunnottomuuden ja häätöjen ennaltaehkäisy.

– Tämä on matalan kynnyksen palvelu, ja toivon, että minuun uskallettaisiin ottaa yhteyttä heti, kun huoli asumiseen liittyvissä asioissa herää, ennen kuin ongelma paisuu isoksi, sanoo asumisneuvoja Meri Kujansivu.

Yhteydenottoja toivotaan asukkailta itseltään, heidän läheisiltään tai esimerkiksi hyvinvointialueen työntekijöiltä, jotka kohtaavat ihmisiä ja keskustelevat heidän kanssaan.

Palvelu tutuksi kaikille

Kujansivu on aloittanut tehtävässään marraskuun alussa ja keskittynyt ensi alkuun kiertämään yhteistyötahojen parissa. Verkostot ovat hänelle entuudestaan tuttuja, sillä työkokemusta kaupungin sosiaalipalveluissa on kertynyt parikymmentä vuotta.

Yhteistyötä tehdään esimerkiksi kaupungin isännöintitoimiston kanssa sekä hyvinvointialueella lapsiperheiden sosiaalipalvelujen, aikuistyön ja ikääntyneiden palvelujen kanssa.

Pikku hiljaa Kujansivu toivoo palvelun tulevan tunnetuksi myös yksityisille ihmisille, jotka eivät ole esimerkiksi hyvinvointialueen palvelujen piirissä.

Samoin yritetään luoda yhteyttä yksityisiin vuokranantajiin. Heillä on mahdollisuus ottaa asumisneuvojaan yhteyttä varhaisessa vaiheessa, jos vuokralaisella ilmenee vuokranmaksun tai elämänhallinnan haasteita. Syyt ongelmiin voivat olla moninaisia, kuten päihteet, sairaudet, työttömäksi jääminen tai ero.

Asuminen lisää vastuuta

– Asunto tuo turvaa ja hyvinvointia. Kun elämässä on haasteita, asunto vaikuttaa positiivisesti. Pyrimme siis toiminnallamme lisäämään ihmisten hyvinvointia, Kujansivu summaa.

Kaikki ovat tervetulleita palvelun piiriin, mutta koska päätavoite on ennaltaehkäisy, erityisen tärkeitä asiakkaita ovat nuoret ja lapsiperheet. Heille opetetaan asumisen taitoja, koska kaikki nuoret eivät saa tukea omasta kodistaan.

– He tarvitsevat ihan konkreettisia neuvoja esimerkiksi asunnon hakemiseen, vuokravakuuksien maksamiseen ja sähkösopimuksen tekemiseen. Heille pitää muistuttaa, että vastuu lisääntyy, kun muuttaa omilleen. Laskut on maksettava, pyykit pestävä ja ruoka hankittava.

Häädöt tulevat kalliiksi

Mahdollisiin tuleviin häätöihin ja asunnottomuuteen pyritään vaikuttamaan ajoissa. Taloudelliselta kannalta häädöt ovat haitallisia erityisesti vuokranantajille, joilta useimmissa tapauksissa jää vuokratuloja saamatta.

Pidemmän päälle myös muut vuokralaiset kärsivät häädöistä, koska vuokria on nostettava, jotta kulut tulevat katetuiksi.

Asunnottomuus on Raumalla merkittävästi lisääntynyt kuluvan vuoden aikana. Hieman tilastointitavasta riippuen asunnottomien määrä on viime vuodesta jopa tuplaantunut.

Varsinaista katuasunnottomuutta Raumalla ei ole Meri Kujansivun mukaan lainkaan, mutta ihminen lasketaan asunnottomaksi, jos hän esimerkiksi laitoksesta kotiutuessaan hakee asuntoa.

Raumalla esiintyy myös niin sanottua piiloasunnottomuutta. Tällöin virallinen osoite voi olla vanhempien osoite tai poste restante -osoite, mutta henkilö majailee vaikkapa kaverin luona.

– Näiden tapausten määrää on haastavaa tietää, mutta se on varmasti merkittävä.

Vastaanotto Pyyrmanissa ilman ajanvarausta

Asumisneuvoja Meri Kujansivu pitää neuvontavastaanottoa kaikkia raumalaisia varten palvelupiste Pyyrmanissa keskiviikkoisin kello 9–16.

Vastaanotolle ovat tervetulleita kaikki, jotka kokevat, että asumisessa on jonkinlaisia haasteita.

Asumisneuvojalta saa ohjausta ja neuvontaa muun muassa asumiseen liittyvien tukien ja etuuksien hakemisessa, uuden kodin etsimisessä, vuokranmaksuvaikeuksissa, asunnon hoitoon liittyvissä asioissa sekä asumisen häiriö- ja häätötilanteissa.

Puhelimitse asumisneuvojaan voi ottaa yhteyttä maanantaista torstaihin kello 9–16 ja perjantaisin kello 9–15 numeroon 044 403 2137.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut