Toivontalon yövartiointiin puolen vuoden jatko kaupungin rahoituksella

Rauman päättäjät palaavat asiaan kun talousohjelman kokonaisuus on selvillä.

Toivontalon yövalvontaan järjestyi vain puolikas Rauman seudun katulähetyksen hakemasta rahasta. Kaupungin avustusta tulee 21 000 euroa, kun katulähetys oli hakenut koko vuoden avustusta eli 42 000 euroa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Mirja Ylijoen mukaan vartiointirahoja myönnettiin nyt puoleksi vuodeksi.

Ei haluttu keskeyttää

Jatkoon palataan, kun Vahva ja vakaa Rauma -talousohjelma valmistuu ja etenee kaupunginvaltuustoon kesäkuussa.

– Tässä vaiheessa ei ollut järkeä ottaa yövartiointia sieltä pois, koska tilanne ei ole muuttunut mihinkään, yövalvontaa tarvitaan siellä edelleen. Mitään paniikkiratkaisuja tai hätäjarrutuksia ei nyt tehdä suuntaan tai toiseen, Ylijoki sanoo.

– Tilanne on pysynyt siellä rauhallisena, ei ole ollut hälytyksiä eikä sitä ole syytä rikkoa. Kaupungilla on ennalta ehkäisevä vastuu, ettei häiriöitä tulekaan.

Sillanpieleen palataan

Rahanannon ohella valiokunta päätti samassa yhteydessä muutakin. Se vaati, että raumalaiseen päihdetyön kentästä tulee laatia jatkosuunnitelma, jossa eri toimiijoiden roolit ja vastuut selkeytetään. Suunnitelman tulee olla valmiina kesäkuun loppuun mennessä.

Kokonaistilanteeseen liittyen kaupungin suunnitelmat uuden päihdeyksikön perustamisesta Sillanpielen toimintakeskukseen ovat edelleen jäissä. Hankkeen keskeytti viime joulukuussa kaupunginhallitus määrärahojen ylittymisen vuoksi.

Ylijoki on sitä mieltä, että päihtyneiden valvottua vastaanottoyksikköä tarvitaan Raumalla.

– On hyvin tärkeää, että meillä on ensimmäisen, matalan kynnyksen paikka. Me tarvitsemme sen ehdottomasti, Ylijoki sanoo.

Nolla euroa meni nurin

Sote-valiokunnan rahapäätös ei ollut sille esitetyn pohjaehdotuksen mukainen. Alun perin esityksenä oli, että Rauman seudun katulähetyksen avustushakemus olisi hylätty kokonaan eikä mitään olisi myönnetty.

Perusteena oli, ettei kaupungin budjetissa ole varattuna yövalvonnan määrärahaa. Lisäksi todettiin, ettei kaupungilla ole velvoitetta sellaisen järjestämiseen Toivonpihan yksikköön eivätkä tukiasuminen ja palveluasuminen edellytä yövalvontaa.

Valiokunta oli kuitenkin toista mieltä ja äänesti pohjaehdotuksen nurin äänin 8–0. Yksimielisesti hyväksyttiin Ylijoen ehdotus 21 000 euron avustuksesta yövartiointiin.

Ylijoen lisäksi asian kannalla olivat valiokunnassa Jouni Lehto (vas.), Kirsi Mäkelä (sd.), Lasse Sulo (kesk.), Jami Toivonen (ps.), Juha Viitala (sd.), Harri Virtanen (kok.) ja Johanna Vainila (kd.).

Katulähetys puoltaa selvitystä

Rauman seudun katulähetyksen toiminnanjohtaja Janne Rantala on tyytyväinen sosiaali- ja terveysvaliokunnan päätökseen.

– Nyt tehty linjaus on taloudellisesti ja ideologisesti ainoa oikea päätös. Nyt pitää selvittää millaista tukea ja asumispalvelua Raumalta saa eli tehdä kunnollinen tilojen profilointi.

Katulähetys on saanut vuosittain päihdeasumisen mahdollistamiseen avustusta kaupungilta 53 000 euroa. Viime vuoden aikana tuki nousi niin, että se mahdollisti välttämättömän yötyön.

– Yötyön toimintamalli on ollut toimiva. Se on estänyt ihmisiä joutumasta tehostetun palveluasumisen piiriin, sanoo Rantala.

Yötyön aikana ei ole ollut yhtäkään ihmisen aiheuttamaa palohälytystä tai väkivaltatapausta. Lisäksi vain yksi asuminen on jouduttu keskeyttämään.

Katulähetyksellä on 27 asuntoa palveluiden piirissä. Rauman kaupungin avustus on mahdollistanut 3–4 henkilön asumisen Toivonpihalla.

– Kaupungin yötyön rahoituksella pystymme tarjoamaan asumisen 5–8 henkilölle. Rauman kaupunki saa siis jo nyt enemmän palvelua kuin mitä se saisi samalla rahalla muualta hankittuna, pohtii Rantala.

Loput Toivonpihan ja yksittäiset asumispaikat täytettäneen tulevaisuudessa ympäristökuntien asukkaista. Muutama viikko sitten Toivonpihaan muutti palveluasumista tarvitseva asukas Eurasta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut