Tonin ja Ponin määränpää on Nuorgam – kauramoottorin voimalla koulukiusaamista vastaan

Koulukiusaamisen vastainen pyöräilytempaus vieraili Raumalla. Määränpää odottaa vajaan parin viikon päästä Nuorgamissa.

| Päivitetty

Huoltotiimiin kuuluva Sami Talonpoika tarkistaa, että lähtöön valmistautuvan Toni Nyströmin Ponissa on kaikki kunnossa. Juha Oksanen (vas.), Sini Lehtinen ja Jore Sohlman taltioivat kaikki päivän tapahtumat. Nyström etenee noin pari viikkoa kestävällä matkallaan joka päivä pyörällä, muu tiimi seuraa kahdella pakettiautolla. Kuvat: Juha Sinisalo

Kalatorin kupeeseen parkkeeratulla sinisellä Ponilla on parin viikon ajan tärkeä tehtävä. Sen täytyy jaksaa kantaa polkijansa Toni Nyström Hangosta Nuorgamiin asti.

Kyse ei pelkästä huviajelusta, vaan 39-vuotias rovaniemeläinen polkee koulukiusaamista vastaan.

Pieni kaupunkipyörä on jo suoriutunut kahdesta ensimmäisestä päivästä. Tiistaina alkuillasta Nyström saapui viiden hengen huolto- ja kuvaustiiminsä kanssa Raumalle.

Kolmas tempaus laatuaan

Tempaus ei ole suinkaan ryhmän ensimmäinen. Pari vuotta sitten Nyström polki Jopolla ensimmäisen kerran Helsingistä Rovaniemelle.

– Koko juttu on alkujaan lähtenyt liikkeelle vedonlyönnistä, jonka hävisin Pelastusopistolla. Lähdin kuitenkin pohtimaan, miten tähän saisi linkitettyä jotain järkevää mukaan, Nyström kertoo.

Ensimmäisessä tempauksessa ryhmä keräsi Mannerheimin Lastensuojeluliiton kanssa yhteistyössä 3 500 euroa lasten ja nuorten kiusaamisen vastaiseen työhön. Viime vuonna Jopo matkasi Inariin asti ja kassaan saatiin lähes 15 000 euroa.

Tänä vuonna tempaus kulkee nimellä "Koulukiusaamista vastaan – Hangosta Nuorgamiin" ja menopeliksi on vaihtunut Tunturin Poni.

Nyströmin matkassa kulkevat huoltotiimiin kuuluvat Sami Talonpoika sekä Mikko Outila sekä kuvauksesta vastaavat Juha Oksanen ja Jore Sohlman. Osan matkaa reissun vaiheita on kuvaamassa myös Sini Lehtinen.

Omakohtaisia kokemuksia

Keskiviikkona ryhmän matka jatkui Raumalta kohti Poria.

Ennen kuin Poni pääsi kunnolla vauhtiin, Nyström tiimeineen pysähtyi puhumaan Pohjoiskehän koulun oppilaille kiusaamisen vaikutuksista.

– Tämä on myös tempauksen yksi tarkoitus. Käymme matkan varrella puhumassa lapsille, millaisia seurauksia kiusaamisella voi olla.

Nyström myös tietää, mistä puhuu. Häntä on kiusattu, ja hän on päätynyt sen seurauksena itse kiusaajaksi. Arkea olivat lopulta väärät kaveriporukat, pikkurikollisuus ja päihteet.

Myös Nyströmin huolto- ja kuvastiimillä on taustaa kiusatuksi tulemisesta.

Vaatinut paljon työtä

Kouluvierailujen sopiminen ei ole käynyt täysin kivuttomasti. Nyström myöntää, että olisi helpompaa, jos heidän taustallaan olisi jokin järjestö. Yksityishenkilöihin suhtaudutaan varautuneemmin.

Ryhmä toki tekee yhteistyötä Mannerheimin Lastensuojeluliiton kanssa, mutta vain varojen keruun suhteen.

Myös sponsorien hankinta on vaatinut paljon töitä. Kankeahkon alun jälkeen moni yritys on lähtenyt kuitenkin tukemaan tärkeää asiaa. Mukana on myös yrityksiä Rauman seudulta. 

Matkan aikana ryhmä kerää varoja muun muassa merkkimyynnin avulla.

– Aina voi tulla koputtamaan olkapäähän, jos haluaa ostaa merkin ja lähteä tukemaan, Talonpoika vinkkaa.

Rovaniemeläinen palomies Toni Nyström kerää tempauksellaan varoja Mannerheimin Lastensuojeluliiton koulukiusaamisen vastaiseen työhön. Matkaa voi seurata "Koulukiusaamista vastaan - Hangosta Nuorgamiin" -somesivuilta.

Joka päivästä videokooste

Keskiviikkoaamulla edessä oli vielä reilu 1 200 kilometriä. Vaikka Poni kestäisikin koko rypistyksen, miten on polkijan laita?

– Itse asiassa en juurikaan pyöräile, koska en pidä siitä. Olen tällä Ponilla pyöräillyt jo enemmän kuin omalla sähkömaastopyörälläni. Toki peruskunto on työn puolesta hyvä, palomiehenä työskentelevä Nyström naurahtaa.

Nyströmin pisin etappi odottaa pohjoisosissa Suomea, noin 163 kilometriä.

Hän paljastaa, että kahden ensimmäisen päivän aikana ongelmia ovat tuottaneet lähinnä pakarahiertymät.

– Siitä saa tosin syyttää vain omaa valmistautumistaan, hän kuittaa.

Kuvaustiimi vierestä huikkaa Nyströmin pääsevän kaikkein helpoimmalla. Hänen ei tarvitse kuin polkea. Kuvaustiimin tulisi ehtiä taltioimaan kaikki ympärillä tapahtuva.

Joka päivä julkaistaan YouTubeen oma koosteensa edellisen päivän tapahtumista. Videoiden kautta matkaa kaikkine kommelluksineen voi seurata siis myös kotisohvalta.

Koulukiusaamista vastaan – Hangosta Nuorgamiin -Facebook-sivuilta löytyy lisätietoa tempauksesta ja sen tukemisesta. Matkan etenemistä voi seurata YouTuben kautta. 

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut