Tonttikauppa käy, mutta lupia haettu vähäisesti – Vanha-Lahti houkuttelee rakentajia

Viime vuoteen verrattuna omakotitalojen rakennuslupahakemuksissa on koettu Raumalla selkeä notkahdus.

Lensunkallion Taimipolulta vapautui vähän aikaa sitten kaksi tonttia julkiseen hakuun. Tontit edustavat hiukan normaalista poikkeavaa konseptia, sillä rakennusoikeutta asuinrakennukselle on 100 neliötä. Tontit ovat vielä vapaana. Tällä hetkellä eniten tontteja varataan Vanha-Lahden alueelta.

Raju kustannusten nousu on aiheuttanut rakennusinnon hiipumista Raumalla, jos asiaa peilaa haettujen rakennuslupien määrään.

Alkuvuoden aikana omakotitalojen rakennuslupia haettiin vain viisi. Viime vuonna samaan aikaan vastaava luku oli 20.

Vuonna 2022 haettiin yhteensä 31 rakennuslupaa omakotitaloihin.

Apulaisrakennustarkastaja Katariina Hakala kertoo, että uusien omakotitalojen loppukatselmuksia on tehty kuitenkin entiseen tapaan.

Vanha-Lahti vetää väkeä

Tonttimarkkinoilla notkahdusta ei myöskään ole havaittu, vaan kiinnostus on pysynyt viime vuosien tasolla.

Viimeisen kolmen vuoden aikana tontteja on Raumalla varattu tasaisesti, noin 15–16 vuodessa. Suurin osa tonttivarauksen tehneistä on päätynyt lopulta myös solmimaan vuokrasopimuksen.

Tällä hetkellä Raumalla on varattuna noin 20 omakotitalotonttia.

Eniten kiinnostusta herättää Vanha-Lahden alue, johon on tehty tämän hetken tonttivarauksista puolet. Myös kolmannes viime vuoden rakennusluvista myönnettiin kyseiselle alueelle.

– Vanha-Lahti ei aiheuttanut heti kovaa ryntäystä, mutta sieltä on varattu tasaisesti tontteja. Nyt sinne saatiin myös jatko-osa alueen itäpuolelle, maankäyttöinsinööri Ari-Pekka Asikainen kertoo.

Asikainen uskoo, että alueen vetovoimatekijöitä ovat hyvät palvelut ja luonnon läheisyys.

Taimipolulle pieniä taloja

Välillä tontteja tulee vuokralle myös vanhoilta asuinaluilta.

Äyhönjärven läheisyydestä Lensunkallion Taimipolulta vapautui vähän aikaa sitten kaksi omakotitalotonttia julkiseen hakuun. Asikaisen mukaan ne edustavat hiukan normaalista poikkeavaa konseptia, sillä rakennusoikeutta asuinrakennukselle on 100 neliötä.

– Kyselyitä tonteista tuli, kun asemakaavamuutosta tehtiin. Nyt on ollut hiljaisempaa. Kertaluokkaa kompaktimmat omakotitontit ovat Raumalla uusi kokeilu. Alueena se on hyvä, joten kysyntää todennäköisesti on, Asikainen pohtii.

Millaista linjausta kaavoituksessa noudatetaan uusien talojen suhteen? Pitääkö rakennusten noudattaa alueen rakentamistapaa, jos sellainen on määritelty?

– Jos vanhalle alueelle jää vuosikymmeniksi muutama tyhjä tontti, niin ei voida vaatia, että rakennus näyttää samalta kuin 30 vuotta sitten rakennetut. Tapauskohtaisesti harkitaan, että miltä osin uuden rakennuksen vanhalla alueella tulee olla samoista materiaaleista tai väreistä toteutettu kuin aiemmat, Katariina Hakala huomauttaa.

Vuosi aikaa miettiä

Tonttivarausta voi pitää noin vuoden päivät ennen vuokrasopimuksen tekoa. Tässäkin voi hakea jatkoaikaa, jos on sille on jokin erityinen peruste.

Kun vuokrasopimus on tehty, vuokraajilla on kolme vuotta aikaa saada rakennus lopputarkastuskuntoon.

Raumalla tontit ensisijaisesti aina vuokrataan, Lappia lukuun ottamatta.

Kun tontin maanvuokrasopimuksessa määritetty rakentamisvelvoite on täytetty, voi tontin ostaa itselleen. Tämä on kuitenkin hyvin harvinaista.

– Kahden käden sormissa on laskettavissa ostettujen tonttien määrä. Vuosittain tontteja ostetaan noin 5–10, Asikainen laskeskelee.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut