Tonttumaa on avoinna aamusta iltaan – Tammelassa myös joulukoristeiden vaihtotori

Tammelassa tonttuja voi bongata vaikka saunan lauteilla. Sisällä työhuoneensa ovet avaa tänä vuonna myös joulupukki.

Tonttumaassa on tänä vuonna enemmän katseltavia kohteita, kertovat Tammelan tontut Tuija Kankkio (vas.) ja Sari Pettersson. Kuvat: Juha Sinisalo

Tammelan Tonttumaassa Vanhan Rauman sydämessä oli viime vuonna mukavasti tungosta. Tonttujen lisäksi sinne löysivät niin joulumieliset lapset kuin aikuisetkin.

Ja hyvä niin, toteavat Tonttumaasta kokonaisvastuun vetävät Luanista Oy:n puuhanaiset Sari Pettersson ja Tuija Kankkio.– Viime vuonna odottelin tonttukierroksen alkamista. Juuri ennen opastuksen alku katselin, että missäs ne lapset ovat, oli vain nuoria aikuisia. Mutta aikuiset olivatkin tulossa opastukselle, mitä mukava juttu! Sari muistelee.

Kaikki valmiina hyvissä ajoin

Päätonttukaksikko oli marraskuun alussa jo täydessä Tonttumaatouhussa. Viikko ennen avajaisia, jotka pidetään Rauman joulun avajaistapahtuman yhteydessä 25. marraskuuta, kaikki oli periaatteessa tiptop-kunnossa.

Tuija kuitenkin ennakoi, että kaikesta huolimatta edellisenä yönä aamukolmelta käydään vielä tekemässä vihoviimeinen tarkistus...

Tänä vuonna tontut myös saunottelevat, kertoo Sari Pettersson.

Lisää valoa ja ohjelmaa

Myös Tonttumaan tontut ovat kuulleet Pitsikaupungin joulun palautteissa esitetyt toiveet enemmästä valosta ja ohjelmasta.Sarin ja Tuijan mukaan Tammelan pihalle onkin lisätty jouluvalaistusta ja myös ohjelmaa on aiempaa enemmän.

Tonttumaa on avajaisten jälkeen avoinna päivittäin aamuyhdeksästä iltayhdeksään. Valot ovat päällä kello 14 alkaen iltaan.

Paikalla riittää tehtävää ja katsottavaa myös itsenäisesti.

Tonttujen kanssa pääsee puuhailemaan kahtena päivänä viikossa: lauantaisin päivällä ja keskiviikkoisin illalla. Tontut viipottavat pihapiirissä myös itsenäisyyspäivänä.

Kun tontut ovat paikalla, pääsee mukaan tonttukierroksille ja sisälle Tammelaan. Siellä ovat kesäyrittäjänuorten pyörittämä Piparipaja-kahvila, joulukoristeiden vaihtotori ja joulupukin työhuone.

Ainoa maksullinen tapahtuma ovat lauantaiset askartelupajat. Pajoihin on ostettava lippua etukäteen elämysten verkkokaupasta (doerz.com).

Mikäli pajat kiinnostavat, ei kannata viivytellä.– Viime jouluna paikat myytiin ensimmäistä pajaa lukuun ottamatta nopeasti loppuun.

Kun tontut ovat paikalla, myös Tammelan sisätilat ovat avoinna. Siellä on Joulupukin työhuoneen lisäksi joulukoristeiden vaihtotori, vinkkaavat Sari Pettersson (vas.) ja Tuija Kankkio,.

Tartutaan vaikka lumilapioon

Päätontut korostavat, että Tonttumaa ei onnistuisi ilman lukuisia, tärkeitä yhteistyökumppaneita. Niitä on Nuorten työpajan lisäksi kaupungin eri toimialoilta ja esimerkiksi lukunurkkauksen järjestävä Väinö Riikkilä Seura.

Yhteistyötä on tehty myös opiskelijoiden kanssa. Tonttumaan äänimaailman ovat luoneet Draama ja sanataide -kurssille osallistuneet varhaiskasvatuksen opettajaopiskelijat Turun yliopiston opettajakoulutuslaitoksen Rauman kampukselta.

Mutta Sari Pettersson ja Tuija Kankkio ovat ne, jotka joka aamu ja ilta käyvät varmistamassa, että Tonttumassa on kaikki hyvin.

Jos tupruttaa lunta, he tarttuvat lapioon. Jos on liukasta, he hiekoittavat. He odottavat tätä ja kaikkea tulevaa tonttuilua innolla.– Kun vetää tonttulakin päähän, on yhtäkkiä aivan uudessa roolissa, ja ihmisetkin suhtautuvat meihin ihan eri tavalla! Sari Pettersson hymyilee.

Tammelan Tonttumaa (Eteläpitkäkatu 17) avoinna joka päivä 25.11.–2.1. klo 9–21. Tonttuja paikalla la klo 10–15 ja ke klo 18–20 sekä itsenäisyyspäivänä 6.12. klo 10–15 Tammelaan pääsee vierailemaan sisälle, kun tontut ovat paikalla. Lauantaisin Tammelan sisällä toimii myös piparipaja ja joulukoristeiden vaihtotori. Tonttumaan askartelupaja on auki la ja 6.12. klo 13–14 (maksullinen, liput ostettava etukäteen elämysten verkkokaupasta: https://fi.doerz.com/visitrauma).

Minun jouluni

1. Joulu merkitsee minulle rauhoittumista, perinteitä, hyvää ruokaa ja tunnelmaa.

2. Joulussa tärkeintä ovat perhe ja läheiset, yhdessä vietetty aika.

3. Paras joulumaku ja -tuoksu koostuvat perinteisistä jouluruuista. Äidin joulupöytään pitää päästä. Tuoksuista perinteisin on piparkakkutaikina.

4. Tänä jouluna toivon, että perheellä olisi aikaa rauhoittua yhdessä eikä tehtäisi mitään! Kirja kainalossa sohvalle.

Sari Pettersson

Minun jouluni

1. Joulu merkitsee rauhoittumista.

2. Joulussa tärkeintä on lasten ilo.

3. Paras joulumaku ja -tuoksu ovat glögi ja kuusen tuoksu.

4. Tänä jouluna toivon paljon lunta.

Tuija Kankkio

Lisää jouluttuja Länsi-Suomen Joululehdessä, joka ilmestyi 22.11.2023. Lue lehti maksutta näköislehtenä: www.ls24.fi

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut