Torilta haetaan lähituottajien tuoreita vihanneksia – tomaatit ja kurkut tämän hetken kärkiostoksia

Lämmin lauantaiaamu keräsi Rauman torille sekä myyjiä että ostajia. Parhaiten kauppansa tekevät kesän toripäivinä lähiseudun tuottajien kasvattamat vihannekset.

Ida-Maria Lehto suuntasi lastensa Olivian ja Uljaksen kanssa tutun toripöydän ääreen lauantaina aamupäivällä. He asioivat torilla jo toista kertaa kuluvan viikon aikana.

– Aina kun perunapussi tyhjenee, lähdemme torille ostamaan lisää. Lapsetkin tykkäävät torilta ostetuista tuoreista perunoista ja vihanneksista, Lehto iloitsee.

Torikauppiaana toimiva vermuntilalainen Aulikki Mattila kertoo viikon olleen kiireinen, eli kauppa on käynyt. Raumalaiset ja myös kaupungilla liikkuvat turistit ovat löytäneet torin tuoretuotteet.

– Tällä viikolla on käynyt paljon asiakkaita, ja luulenpa, että juhannusviikko on tätäkin vilkkaampi.

Tomaatit ja kurkut kaupaksi

Torin runsailta vihannesmyyntipöydiltä haetaan ruokapöytään mieluusti paikallisten tuottajien kasvattamia tuoreita vihanneksia ja juureksia.

Aulikki Mattila sanoo myyvänsä tällä hetkellä eniten eurajokelaista kirsikkatomaattia, laitilalaista aurinkotomaattia ja raumalaista kurkkua.

– Moni tulee torille vain näitä varten, koska tietää saavansa näitä lähituotteita täältä.

Tavanomaisten ostosten, kuten perunoiden, mansikoiden ja sipulien lisäksi Mattila mainitsee lauantaina kesän ensi kertaa myynnissä olleen hunajanauriin. Myyjän mukaan juures on makea ja pehmeän makuinen, ja se maistuu sellaisenaan raakana tai vaikkapa grillattuina viipaleina.

Mattilan myyntipöydän ääreen poikenneet Taina ja Juha Valtanen eivät tunnustaudu ahkeriksi toriasiakkaiksi.

– Hyvin harvoin tulee käytyä, mutta nyt päätimme aamulenkillä käväistä. Äitini oli eläessään torin joka-aamuinen vakioasiakas, mutta se tapa ei jostain syystä ole periytynyt minulle, Taina Valtanen pohti.

Perinteisiä leivonnaisia

Vihannesten, kukkien ja kalan lomassa torilta voi tehdä muitakin löytöjä. Jouni Paavolan ja Eetu Junturan pöydällä oli Paavolan kondiittorivaimon valmistamia taidokkaita pullakransseja ja perinteisiä euranrinkilöitä.

Paavola käy säännöllisesti vaimonsa kanssa myymässä torilla myös omin käsin tehtyjä betonituotteita, muun muassa ulkotulien alustoja, maljakoita ja ruukkuja.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut