Torimyyjien vaa'at tarkkailussa kesäkaudella

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto ja aluehallintovirastot valvovat tulevanakin kesänä tehostetusti kausimyyjien vaakoja ja pakkausten sisällön määrittelyä eri puolella Suomea touko-syyskuussa.

Valvontakäyntejä tehdään tilamyynteihin, toreille ja tuotteiden välitys- ja jalostuspaikoille. 

Suomessa toiminnanharjoittajat ovat vastuussa käyttämiensä vaakojen luotettavuudesta. Kun esimerkiksi vihannesten hinta määräytyy painon perusteella, täytyy punnituksessa käyttää mittauslaitelain mukaista vaakaa, ei esimerkiksi tavallista keittiövaakaa.

Vaaka täytyy varmentaa säännöllisesti, jotta sen toiminta pysyy luotettavana: varmennuksen tekee Tukesin hyväksymä tarkastuslaitos. Varmennukset merkitään vaakaan.

Tyypillisimmät vaakojen ongelmat ovat säännöllisten varmennusten puuttuminen tai se, että vaaka on kokonaan varmennuskelvoton, esimerkiksi tavallinen keittiövaaka. Laiminlyönneistä voi seurata laitteiden käyttökielto.

 – Kun normaalikaupan puolella puutteita löydetään noin kahdeksasta prosentista vaakoja, niin pienteollisuuden puolella puutteita on noin neljänneksessä, kertoo turvallisuusinsinööri Reino Rinnemaa Tukesista.