Torin myyntipaikan hinta koostuu vedestä, vessasta ja siivouksesta

Torit heräsivät uuteen kukoistukseen koronan myötä. Rauman tori on suosiolla kesätori.

Torimyyjänä kiertävä raumalaismies kääntyi Länsi-Suomen toimituksen puoleen, koska oli harmissaan toripaikkojen hinnoittelusta. Nimettömänä pysyttelevän miehen mukaan Rauma on yksi kalleimmista toreista.

– Säkylässä toripaikka maksaa vain kahdeksan euroa. Kävisin siellä mielelläni, mutta siellä on oltava jo aamulla kello 6, ja silti voi käydä niin, ettei saa paikkaa.

Säkylässä on toripäivä kerran viikossa ja asiakkaitakin riittää torin täydeltä.

– Jos Rauma haluaisi elvyttää aika hiljaisen torinsa, ei myyntipaikka saisi maksaa yli kympin.

Mies huomauttaa, että vilkas torielämä näkyisi myös koko Vanhan Rauman kauppiaiden liikevaihdossa.

”Hinnat linjassa”

Rauman kauppatorin torivalvoja Ove Lindström on eri mieltä toripaikkahinnoista:

– Soittelin pari vuotta sitten läpi muita toreja. Suhteellisen samassa linjassa hinnat ovat.

Lindströmin mukaan torikauppiaalle korkea hinta tarkoittaa sitä, että jollain torilla paikka maksaa 17 euroa ja toisella 20 euroa.

– Puhutaan ihan marginaaleista. Sitten saattaa olla niin, että päiväpaikka on kalliimpi mutta kausipaikka halvempi.

Hintoja ei nostettu

Raumalla ei toripaikkahintoja ole Lindströmin mukaan nostettu 6–7 vuoteen, vaikka tarvetta ehkä olisi.

– Torin toiminta on kiikun kaakun voitollista. Pitää muistaa, että torinkin pyörittämisessä vallitsevat markkinatalouden lait.

Raumalla kaksimetrisen pöydän päivähinta on katoksessa 9 euroa, kolmemetrisen 15 euroa ja kuusimetrisen 22 euroa. Vuosipaikkojen hinnat ovat 310 euroa, 425 euroa ja 815 euroa.

– Ei se ole paljon, kun vertaa Vanhan Rauman liikehuoneistojen vuokriin, toteaa torivalvojana maanantaina toiminut Niklas Lindström.

”Turussa halvempaa”

Jutun alussa mainittu torikauppias hämmästelee sitä, että jopa Turussa saa torilta myyntipaikan halvemmalla kuin Raumalta.

Turun kauppatori on tällä hetkellä remontissa, joten torikauppaa käydään vain lähinnä ortodoksikirkon puoleisessa osassa. Niinpä paikkamaksujakaan ei tällä hetkellä peritä.

– Meillä oli neljä kertaa neljän metrin telttamyyntipaikan hinta ennen remonttia kymmenen euroa, torivalvoja Reima Kastman antaa esimerkin.

Myyntipaikkojen hintojen vertailu ei ole ihan helppoa hommaa. Turussakin on monenlaisia hinnoitteluluokkia riippuen muun muassa siitä, mitä kauppias myy tai kuinka pitkä asiakassuhde on.

Samoin on Raumalla. Torilta voi vuokrata vuosipaikan, lyhyemmän kausipaikan tai päiväpaikan. Iltatorilla on eri hinnoittelu, samoin teemapäivinä.

Juoksevista kuluista

Toripaikan hinta muodostuu pitkälti juokevista kuluista, kuten vedestä, vessasta, siivouksesta, roskisten tyhjentämisestä ja valvojasta. Sähkö Raumalla maksaa erikseen; kesällä neljä euroa päivässä ja talvella 5 euroa päivässä.

– Mutta kaikki eivät tarvitse sähköä, Ove Lindström huomauttaa.

Halvemmista hinnoista puhuttaessa pitää Lindströmin mukaan ottaa huomioon myös torin rakenne. Kaikilla toreilla ei ole valvojaa, sähköä tai vessaa myyjien käytössä. Joillain toreilla kunta tukee toimintaa.

Korona virkisti

Kaiken kaikkiaan toreilla menee ihan hyvin. Torielämä on ollut harvoja koronasta hyötyviä.

– Koronan myötä torin löysi todella moni uusi ihminen. Tori koetaan turvalliseksi paikaksi, Lindström kertoo.

Muutenkin Rauman tori on nimenomaan kesätori. Talvikausi on hiljaisempaa, mutta kesällä on hyvä pöhinä.

– Olen sanonutkin, että ei meidän kannata taistella tuulimyllyjä vastaan Meidän kannattaa keskittyä hyvään kesätoimintaan. Tämä kesä olikin ihan hyvä.

Turussa ollaan samoilla linjoilla. Reima Kastmanin mukaan kesä oli hyvä. Remontti ei ole juurikaan vähentänyt kauppiaidenkaan määrää.

– Nyt on menossa suvantovaihe joulua odotellessa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut