Torjuntavoitto tyydytti Rauman demareita – kannatuksesta suli kaksi valtuustopaikkaa

Mökillä vaaleja seurannut Reijo Kallio yllättyi ykkössijastaan.

Heidi Hiljanen ja Reijo Ringbom ovat SDP:n uusia kaupunginvaltuutettuja. Hiljaselle valtuustotyö tulee olemaan koko perheen juttu, koska nuorimmainen on vasta 5 kuukauden ikäinen. Ringbomille vapautui eri tavalla aikaa vaikuttamiseen erotuomaroinnin loputtua. Kuva: Juha Sinisalo

16 valtuustopaikkaa ja 2 paikan menetys todettiin yleisesti torjuntavoitoksi SDP:n vaalivalvojaisissa Kulttuurikuppila Brummissa.

– Tämä on sellainen siedettävä tulos. Emme ole kärsimässä rökäletappiota. En pidä tätä huonona, puolueensa ääniharava Reijo Kallio kommentoi.

SDP:n Rauman kunnallisjärjestön puheenjohtaja Sari Seimelä tunnusti toivoneensa sydämessään, että paikkoja tulisi edes 15. Tulikin yksi enemmän.

– Se on todella hyvä, hän vakuutti.

– Näyttää ihan erinomaisen hyvältä sekä puolueen kannalta että henkilökohtaisesti. Pelkäsin paljon pahempaa, toiseksi eniten puolueensa ääniä kerännyt Kalle Leppikorpi sanoi.

Sari Seimelä (vas.), Kalle Leppikorpi ja Mirja Ylijoki jatkavat valtuustotyötään eli tulivat kaikki uudelleen valituiksi.

Kallio jäi mökille

Puolueen ykkönen Reijo Kallio ei itse ollut paikalla Brummissa vaan seurasi vaalien tuloslaskentaa mökillään. Hän muistutti, että korona ei vielä ole ohi ja kertoi saavansa toisensa rokotteen juhannusviikolla.

Omaa menestystään Kallio piti yllätyksenä.

– Kyllä se oli yllätys, varsinkin kun en ole pahemmin raumalaisessa julkisuudessa näkynyt. Maakuntahallinto on etäämpänä kuntalaisia, maakuntahallituksen puheenjohtaja Kallio mietti.

Tulevaa valtuustokautta Kallio pitää haasteellisena: soten siirtyminen kunnilta maakunnalle, talous sekä väen väheneminen Raumalla.

– Tulee olemaan merkittävä valtuustokausi.

Juha Viitala skoolasi vaimonsa Merja Viitalan kanssa vesilasillisella paikkaansa toiselle kaudelle valtuustoon.

Uudet yllättyneinä

Paikan päällä Brummissa oli SDP:n uusista valtuutetuista ”puulla päähän lyötynä” Heidi Hiljanen. Hän on sairaanhoitaja ja kahden pienen lapsen äiti. Nuorimmainen on 5 kuukautta.

– En ihan osannut tällaista odottaa, vaikka totta kai toivoin, että pääsen läpi jos lähden.

Sote-asioiden lisäksi Hiljanen sanoi pitävänsä tärkeänä, että raumalaisesta kouluverkosta tehdään pikaisia päätöksiä.

– Lapsimäärä vähenee eikä samalla tavalla voida jatkaa. Väistötilat pitää saada pois, Hiljanen linjasi.

Toinen uusi valtuutettu, kunnossapitopäällikkö Reijo Ringbom oli niin ikään ensimmäistä kertaa ehdolla.

Ringbom muistetaan pitkästä urastaan jääkiekkoerotuomarina.

– Elämäntilanne on nyt sellainen, että ehdolle lähteminen oli mahdollista. Aiemmin ei aika ole riittänyt. Minulla on halua vaikuttaa kaupungin asioihin. Liikunta on lähellä sydäntä ja talous ja koulutus ovat tärkeitä asioita.

Lukiolainen Roosa Helin pääsi vaikuttamisen makuun nuorisovaltuustossa ja oli nyt 18-vuotiaana ensi kertaa ehdolla kuntavaaleissa. SDP:n vaalivalvojaisiin osallistuivat myös Kristiina Salonen (vas.), Mervi Katas, Rainer Lehti ja Marjo Varjonen.

Pitkäjänteisyys kantoi

Toiselle kaudelle valtuustoon valittiin työsuojeluvaltuutettu Juha Viitala, joka oli paikalla vaimonsa Merjan kanssa. Viitala odotteli tuloksia myönteisin ja levollisin mielin.

– Olen tehnyt työtä pitkään erilaisissa edunvalvontatoimissa ja haluan luottaa siihen, että se kantaa hedelmää. Tämä ei ole mikään kahden viikon kilpajuoksu vaan korostan pitkäjänteistä työtä.

Merja Viitalan mukaan yhden valtuustokauden kokemus on osoittanut pariskunnalle, että luottamustoimet vaativat pitkiä päiviä ja iltoja.

– Etukäteen ei niin tiennytkään, kuinka paljon tämä vie aikaa. Kotona on paljon keskusteltu ja taustatukea on annettu, Merja Viitala sanoi.

SDP:n nuorin ehdokas Raumalla oli 18-vuotias lyseon lukiolainen Roosa Helin. Äänimäärä ei vielä riittänyt valtuustoon, mutta Helin vakuutti, että vaikuttaminen jatkuu.

– Tavoitteeni on ollut saada nuoret äänestämään. Toivon, että pääsen johonkin lautakuntaan ja tietysti jatkan vielä nuorisovaltuustossa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut