Törkeästä eläinsuojelurikoksesta epäiltyä raumalaisnaista vaaditaan vangittavaksi – LS selvitti: sai tuomion huskyjensa laiminlyömisestä jo vuonna 2013

Naiselle vaadittiin vuonna 2013 eläintenpitokieltoa, mutta oikeus päätti olla määräämättä sitä. Vangitsemisoikeudenkäynti on torstaina.

| Päivitetty

Noin kolmekymppistä raumalaisnaista vaaditaan vangittavaksi todennäköisin syin törkeästä eläinsuojelurikoksesta epäiltynä. LS sai tiedon vangitsemisvaatimuksesta Satakunnan käräjäoikeudesta keskiviikkona iltapäivällä.

Kyse on useista kuolleista ja huonokuntoisista koirista, jotka löytyivät Raumalla sijaitsevasta kiinteistöstä. Kyseinen nainen on talon asukas, ja hänet otettiin kiinni viikonloppuna.

Rikosepäily nousi julkisuuteen maanantaina poliisin tiedotettua siitä: Raumalaisesta kiinteistöstä löytyi useita kuolleita ja huonokuntoisia koiria – poliisi otti asukkaan kiinni törkeästä eläinsuojelurikoksesta epäiltynä

Länsi-Suomi selvitti, että kyseinen kiinteistö on tiheään asutulla omakotitaloalueella Raumalla sijaitseva omakotitalo, jota kiertää verkkoaita. Paikka on toimituksen tiedossa, mutta sitä ei täsmennetä tämän tarkemmin.

Taustalla aiempi eläinsuojelurikos

LS perehtyi myös naisen aiempaan rikoshistoriaan. Satakunnan käräjäoikeuden kesäkuussa 2013 antamasta tuomiosta käy ilmi, että nainen on tuomittu jo aiemmin perusmuotoisesta eläinsuojelurikoksesta.

Kyseinen rikos tapahtui joulukuussa 2012, jolloin nainen jätti tuolloin omistamansa kolme huskykoiraa yksin asuntoon lähdettyään itse toiselle paikkakunnalle. Käräjäoikeuden tuomiosta ei ilmene, onko kyse samasta vai eri asunnosta kuin se, jossa nainen tällä hetkellä asuu.

Nainen selitti oikeudessa sopineensa koirien hoidon järjestämisestä läheisensä kanssa. Poliisipartio oli kuitenkin mennyt asunnon omistajan yhteydenoton perusteella sisään asuntoon kolme päivää sen jälkeen, kun nainen oli lähtenyt toisaalle.

Yksi koirista oli lukittuna asunnon tuulikaappiin ja kaksi eteiseen. Tiloissa ei ole ollut ruokakippoja, eikä tuulikaapissa myöskään vettä. Eteisessä olleessa ämpärissä oli vettä.

Eteisessä ja tuulikaapissa oli tuolloin myös koirien virtsaa ja ulostetta, kuten asunnon muissakin tiloissa.

Käräjäoikeus katsoi tuolloin naisen rikkoneen koiriensa kohteluun liittyviä velvollisuuksia ja menettelyn ilmentäneen "välinpitämätöntä ja piittaamatonta suhtautumista eläimiin". Hän sai rikoksesta 30 päiväsakon sakkorangaistuksen.

Eläintenpitokielto jätettiin määräämättä

Samaisessa oikeudenkäynnissä syyttäjä vaati naiselle eläintenpitokieltoa eli tämän tuomitsemista menettämään oikeutensa pitää ja hoitaa eläimiä tai muuten vastata eläinten hyvinvoinnista.

Käräjäoikeus katsoi kuitenkin, ettei hänen menettelynsä osoittanut sellaista soveltumattomuutta ja kykenemättömyyttä, että hänet tulisi määrätä eläintenpitokieltoon.

Niinpä kielto jätettiin määräämättä.

Nyt ilmi tulleessa tapauksessa kuolleita koiria löytyi naisen asunnosta Iltalehden tietojen mukaan noin kymmenen, ja ainakin osa niistä oli kuollut pitemmän ajan kuluessa.

Kuolleita koiria oli Iltalehden mukaan säilötty jätesäkkeihin, ja eläviä koiria pelastettiin myös noin kymmenen.

Oikeus käsittelee naisen vangitsemisvaatimusta torstaina aamupäivällä. LS jatkaa tapauksen seuraamista.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut