Törkeitä talousrikoksia Rauman seudulla: kirjanpidon ohi myivät niin Raumalla toiminut ravintolayrittäjä kuin euralainen paperiyrittäjäkin

Tapaukset eivät liity toisiinsa, mutta niissä on samankaltaisuuksia. Kyse oli törkeistä kirjanpitorikoksista ja törkeistä veropetoksista.

Satakunnan käräjäoikeus langetti lokakuun lopulla kaksi tuomiota mittavista talousrikoksista Rauman seudulla. Kyseisiin rikoksiin liittyy kymmenien ja satojen tuhansien eurojen ohimyyntejä, joilla on saavutettu merkittävää rikoshyötyä. Toisessa kokonaisuudessa tekopaikka on Rauma, ja toisessa Eura.

Tapaukset eivät liity toisiinsa, mutta ne on niputettu tähän artikkeliin tekojen samankaltaisuuden ja ajankohtaisuuden vuoksi.

Kumpikin tuomio on jo saanut lainvoiman.

Käsitellään ensin Rauman tapaus. Vuonna 1968 syntyneen kebab-pizzeriayrittäjän syyksi luettiin törkeä kirjanpitosrikos sekä törkeä veropetos.

Törkeän kirjanpitorikoksen tekoajankohdaksi on merkitty tuomiossa syyskuun 2015 ja vuoden 2018 lopun välinen aika. Törkeän veropetoksen taas katsotaan tapahtuneen lokakuun 2015 ja lokakuun 2019 välillä.

Syyttäjän mukaan mies laiminlöi tilitapahtumiensa kirjaamisen ja merkitsi kirjanpitoon vääriä ja harhaanjohtavia tietoja.

Tilikausina 2015–2018 myyntituloja puuttui kirjanpidosta yhteensä vajaat 277 000 euroa ja palkkakuluja yli 63 000 euroa.

Lisäksi kirjanpidosta puuttui päivämyynnin määrän osoittavat kassanauhat yli kahden vuoden ajalta, eikä käteis- ja korttimyyntien osuutta ollut eritelty. Niinpä käteismyynnistä ei ole ollut minkäänlaista seurantaa.

Vääriä veroilmoituksia, pimeitä palkkoja

Syytteen törkeästä veropetoksesta taas toi se, että mies ilmoitti verotettavat tulonsa liian alhaisina neljän tilikauden aikana siten, että verot määrättiin yhteensä yli 51 000 euroa liian alhaisiksi.

Kaiken kaikkiaan mies vältti tuloverotuksessaan veroja yhteensä lähes 58 000 euroa, sillä hän laiminlöi veroilmoitusten palauttamisen ja korjaamisen vuosina 2015 ja 2018.

Myös arvonlisäveroilmoituksissa hän ilmoitti suoritettavan veron määrät liian alhaisina, minkä myötä hän vältti arvonlisäveroja yhteensä lähes 40 000 euron edestä.

Pimeitä palkkoja mies maksoi vuosina 2015–2018 yhteensä yli 63 000 euroa, joten ennakonpidätyksiä vältettiin yhteensä yli 15 000 euroa.

Väitti, ettei tiedä kirjanpidosta mitään

Oikeudessa mies kiisti molemmat syytteet ja kertoi, että "ei tiedä kirjanpidosta mitään". Kirjanpidon virheet olivat hänen mukaansa kirjanpitäjän tekemiä, eikä kirjanpitäjä ollut pyytänyt häneltä tarvittavaa materiaalia.

Kirjanpitäjä itse kertoi oikeudessa pyytäneensä miestä useita kertoja toimittamaan materiaalia, sillä se oli puutteellista.

Oikeus toteaa tuomiossaan, että mies on laatinut kirjanpidon uudelleen ja poistanut siten rikollisen menettelyn seurauksia ja maksanut lisäksi veroja ulosoton kautta. Se otettiin huomioon hänen rangaistustaan alentavana seikkana.

Samoista syistä miehelle jätettiin määräämättä liiketoimintakielto, jota syyttäjä vaati. Mies ei oman kertomansa mukaan enää harjoita liiketoimintaa.

Oikeus tuomitsi miehen yhden vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Lisäksi hänen tulee korvata Verohallinnolle vahingonkorvauksena yhteensä yli 55 000 euroa viivästyskorkoineen.

Eura: satoja tuhansia ohi kirjanpidon

Eurassa tapahtuneeksi merkityt törkeä kirjanpitorikos ja törkeä veropetos sen sijaan ajoittuvat vuoden 2019 alkupuolen ja vuodenvaihteen 2021–2022 tienoille.

Toiminimellä paperialan yritystä pyörittänyt, vuonna 1963 syntynyt mies jätti hänkin syyttäjän mukaan liiketapahtumia kirjaamatta. Hän ohjasi tuloja toiminimen kirjanpidon ulkopuoliselle tilille.

Summat ovat huomattavia: vuonna 2019 kirjaamatta jäi vajaat 135 000 euroa nettotuloja, kun kirjanpidon mukainen liikevaihto oli noin 91 000 euroa. Vuonna 2020 vastaavat lukemat olivat noin vajaat 112 000 ja 111 000 euroa, vuonna 2021 taas vajaat 118 000 euroa ja yli 181 000 euroa.

Lisäksi mies antoi verotusta varten väärää tietoa veroviranomaiselle. Tuloveroja hän vältti yhteensä noin 102 000 euroa, arvonlisäverotusta vajaat 88 000 euroa.

Liki 190 000 euron korvaukset

Tähän samankaltaisuudet Rauman ja Euran tapausten välillä päättyvät, sillä euralaismies tunnusti menettelynsä.

Mies ei kuitenkaan ollut korjannut tekojaan tekemällä uutta kirjanpitoa samaan tapaan kuin Rauman tapauksessa syytetty mies, eikä hän maksanut myöskään maksamatta jääneitä veroja vapaaehtoisesti.

Niinpä liiketoimintakieltoa oli määrättävä, oikeus totesi.

Kolmen vuoden liiketoimintakiellon lisäksi oikeus määräsi miehelle vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

Verohallinnolle maksettava vahingonkorvaus oli Euran tapauksessa huomattavan suuri: paperiyrittäjän pitää maksaa Verohallinnolle vahingonkorvauksena yhteensä peräti 189 271 euroa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut