Torstain koronaseuranta: Koko Satakunta on siirtynyt leviämisvaiheeseen

22:20 Koko Satakunta on siirtynyt leviämisvaiheeseen

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä kokoontui torstaina ja teki kokonaisvaltaisen arvion alueen koronatilanteesta. Epidemiologinen tilanne on huonontunut ja koko Satakunta on nyt leviämisvaiheessa.

Ilmaantuvuus Satakunnassa on noussut ja on Satasairaalan oman tilaston mukaan 204 tapausta/14 vrk, josta ilmaantuvuus on 94,5/100 000 asukasta. Ilmaantuvuus on voimakkaassa kasvussa, sillä Rauman telakalla on menossa hyvin laaja poikkileikkaustutkimus ja epidemiaselvitys.

Rauman ilmaantuvuus on 300,7. Porin vastaava luku on 69,1 ja Pohjois-Satakunnan 63,1.

Infektioyksikön oman tilaston mukaan varmistettuja koronavirusinfektioita oli torstaina Satakunnassa kaikkiaan 790. Tartuntatautirekisterin mukaan tapauksia oli todettu 738.

Osa erosta selittyy tilastointiviiveellä, osa lentokentällä otetuilla näytteillä ja osa sillä, että henkilöt eivät ole kirjoilla Suomessa.


21:30 Tilanne sairaalassa on rauhallinen, mutta sairaalahoidon tarpeen odotetaan nousevan

Satasairaalassa on nyt hoidossa viisi koronapotilasta. Sen sijaan teho-osastolla ei ole hoidossa koronapotilaita.

Perusterveydenhuollossa on osastohoidossa kaksi potilasta. Hoidossa olevien potilaiden määrä on noussut viime viikolla tehdyn ennusteen mukaisesti.

Vastaavasti nyt ennustetaan, että noin viikon kuluessa osastohoitoa tarvitsee 15-20 potilasta, joista arvioidaan 2-4 potilaan vaativan tehohoitoa.

On mahdollista, että tätä arviota voidaan joutua nostamaan, mikäli uusien tapausten määrä lisääntyy.

Satasairaalassa toiminta jatkuu normaalisti ja sairaalassa edetään aiemman valmiussuunnitelman mukaisesti.

Myös Raumalla on varustauduttu terveyskeskuksen kohorttiosaston avaamiseen tarvittaessa.


16.16: Rauman telakalla on todettu 52 uutta koronatartuntaa

Rauman telakalla on ilmennyt torstaiaamupäivään mennessä peräti 52 uutta koronatartuntaa, mikä nostaa telakalla havaittujen tartuntojen kokonaismäärän jo 106 tapaukseen noin 400 testatulta henkilöltä.

Telakan alueella työskentelevien henkilöiden kattavaa testausta jatketaan edelleen. Torstaina on testattu vielä noin 400 henkilöä ja näytteenotto jatkuu perjantaina. Näytteenoton jälkeen henkilöt poistuvat työpaikalta koteihinsa, ja heidät asetetaan omaehtoiseen karanteeniin, kunnes vastaus saadaan. Sairastuneet tullaan asettamaan eristykseen.

Tartunnanjäljityksessä altistuneeksi tunnistettavat asetetaan viranomaisen määräämään 14 vuorokauden karanteeniin riippumatta testituloksesta.

Osasta näytteistä testataan myös koronan muuntovirus. Mikäli muuntovirusta löytyy, ovat torjuntatoimenpiteet samat kuin tavallisissa koronavirustartunnoissa. Koronan muuntovirustutkimusten tuloksia ei ole vielä saatu.

Rauman terveyspalvelut tekee tartunnanjäljitystyötä yhteistyössä Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan lääkärin ja Rauman telakan toimijoiden kanssa, jotta tartuntatautiketju saadaan katkaistua. Telakan alueen toimitiloissa suoritetaan tulevan viikonlopun aikana tehostettu siivous.


15.43: Virusmuunnoksia Uudessakaupungissa

Aiemmin uutisoitiin, että Varsinais-Suomesta on löydetty yksi Etelä-Afrikan virusmuunnostapaus. Tuoreen tiedon mukaan tartuntatapaus on Uudestakaupungista.

Helmikuun alussa analysoitavaksi lähetetyistä koronavirusnäytteistä on löytynyt yksi Etelä-Afrikan muunnos sekä Britannian muunnosta.

Uudenkaupungin terveysviranomaiset saivat tiedon virusmuunnosten löytymisestä torstaina 18. helmikuuta. Koronavirustaudin muunnoksiin sairastuneet henkilöt ovat olleet eristyksessä, ja tartunnoille altistuneet karanteenissa.

Uudet muuntuneet virukset voivat tarttua ja levitä aiempaa nopeammin. Tilanteen kehittymistä seurataan Uudessakaupungissa tiiviisti.

– Koronaväsymyksestä huolimatta kaikkien uusikaupunkilaisten pitää nyt jaksaa noudattaa rajoituksia. Vain tiukalla koronakurilla voimme välttää laajat tartuntaketjut ja altistumiset, sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantanen vetoaa. 


14.03: Varsinais-Suomessa todettu Etelä-Afrikasta peräisin oleva koronamuunnos

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on todettu yksi koronaviruksen Etelä-Afrikan muunnoksen aiheuttama infektio. Kyseessä on aiemmin helmikuussa otettu näyte, jonka varianttianalyysi valmistui Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laboratoriosta nyt.

Koronaviruksen UK-variantteja on todettu Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella yhteensä 22. Kaikkiaan koronaviruksen eri muunnoksia on todettu siis yhteensä 23 kappaletta. Näistä noin puolet on jäljitetty Suomessa saaduiksi jatkotartunnoiksi ja puolet on peräisin eri maista ulkomailta. Toistaiseksi laajamittaista leviämistä tähän mennessä todetuista muuntovirustapauksista ei ole todettu.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on ohjeistanut tämän kuun alussa kuntia siitä, että kaikkiin ulkomailta koronavirustartunnan saaneisiin tulee suhtautua kuin ne olisivat muuntovirusta.

– Käytännössä tämä tarkoittaa tiukkaa eristystä kotiin kymmenen vuorokauden ajaksi sekä kaikille altistuneille 14 vuorokauden karanteenia. Kontaktien jäljitykseen kiinnitetään erityistä huomiota, jotta kaikki kontaktit saadaan selville. Kaikille muuntoviruksen saaneiden kanssa kontaktissa olleille tehdään koronatesti, vaikka heillä ei olisi koronaan viittavia oireita, Esa Rintala kertoo.

Koronavirustaudin Etelä-Afrikasta peräisin olevaan muunnokseen sairastunut henkilö ja tartunnalle altistuneet ovat olleet karanteenissa.


13.10: Rokotukset etenevät

Suomessa noin 244 000 ihmistä on tähän mennessä saanut koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen. Määrä on lisääntynyt eilisestä noin 14 000 rokotetulla.

Satakunnassa ensimmäisellä rokoteannoksella on rokotettu 7788 ihmistä ja toisella, vahvistavalla annoksella 2956 henkeä.


12.00: Virusmuunnoksen leviäminen huolestuttaa

Suomessa huolta herättää nyt erityisesti britannialaisen virusmuunnoksen leviäminen, kertoivat sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä THL tiedotustilaisuudessa.

Suomessa on todettu tähän mennessä yhteensä 450 virusmuunnostapausta. Näistä 427 on britannialaista muunnosta ja 22 tartuntatapausta on Etelä-Afrikasta peräisin olevaa muunnosta. Brasilian virusmuunnosta on toistaiseksi havaittu Suomessa yksi matkailuun liittyvä tartunta.

Valtaosa britannialaisista virusmuunnoksista on todettu Husin alueella. Siellä osuus on hieman yli 70 prosenttia kaikista Suomessa todetuista virusmuunnostapauksista.

Husin alueella koronavirustilanne on kaiken kaikkiaan muuta Suomea heikompi. Ilmaantuvuusluku eli todettujen tartuntojen määrä sataatuhatta asukasta kohden on Husissa noin kaksinkertainen koko Suomen keskimääräiseen ilmaantuvuuslukuun verrattuna. Lisäksi koronavirustapausten jäljitys on pääkaupunkiseudulla paikoin ruuhkaantunut.

STT


11.40: Torstain koronaluvut

Satakunnassa on tilastoitu torstaina yhteensä 27 uutta tartuntaa: 19 Porissa, seitsemän Raumalla ja yksi Huittisissa. Satakunnan ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 87,7.

Laitilassa uusia tartuntoja on kaksi ja Uudessakaupungissa yksi.

Koko Suomessa on 614 uutta tartuntaa. Viimeisten kahden viikon aikana raportoitu 788 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.



11.30: THL suosittaa uusia rajoituksia HUS-alueelle

THL suosittelee, että baarit, pubit ja yökerhot suljetaan Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa kokonaan mahdollisimman nopeasti ja pidetään kiinni 14. maaliskuuta asti.

HUS-alueella suositellaan julkisten kokoontumisten osallistujamäärän rajoittamista kuuteen henkilöön. Myöskään yksityistilaisuuksiin ei tulisi kokoontua yli kuutta ihmistä.

Lisäksi THL suosittelee, että HUS-alueen asukkaat välttävät lomamatkustamista oman alueen ulkopuolelle 14. maaliskuuta asti.


10.45: Torstaina odotettavissa noin 600 uutta tartuntaa Suomessa

Ravintoloiden osalta on pohdinnassa, olisiko mahdollista sulkea ne joksikin aikaa pääkaupunkiseudulla, sanoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Taneli Puumalainen tiedotustilaisuudessa. Puumalaisen mukaan ravintoloiden sulkemisella epidemiaa saataisiin tehokkaammin hillittyä.

Uusista tartunnoista suurin osa painottuu muutamille alueille Suomessa. Erityisesti pääkaupunkialueen tartuntaluvut korostuvat, ollen selkeästi suurempia kuin muualla.

Puumalaisen mukaan Suomessa saatetaan tänään raportoida lähemmäs 600 uutta koronavirustartuntaa.

STT


10.02: Alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä kokoontuu torstaina

Rauma on jo ottanut käyttöön leviämisvaiheen rajoitukset ja alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän seuraavia linjauksia odotetaan tänään torstaina 18.2.

– Raumalla kysymys on enemmänkin siitä, että saadaan voimassaolevat suositukset täysimääräisesti käyttöön kuin, että rajoituksia tulisi lisää. Lasten lähiopetus ja harrastustoiminta pyritään pitämään käynnissä mahdollisimman pitkään, Helin arvioi.


10.00: Rauman ja Turun telakan tartunnoilla yhteys

Rauman telakan koronatartunnat ovat olleet valtakunnallinen uutisaihe, mutta tartuntoja on paljastunut myös noin 90 kilometriä etelämpänä eli Meyer Turun telakalla.

Osa sairastuneista työskentelee alihankintayrityksissä, jotka toimivat molemmilla telakoilla.

Länsi-Suomi selvittää tapausta.

LUE LISÄÄ: Yle: Turun telakan koronatartunnat linkittyvät Rauman telakkaan (tilaajajuttu)


10.00: Raumallekin luvassa lisää rokotteita

Rokotepulaan on tulossa helpotusta ensi viikolla, lupaa Satakunnan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Petteri Lankinen.

– Satakunnan kaikki kunnat pääsevät antamaan rokotuksia selvästi aiempaa enemmän. Etenkin Pfizer-Biontechin rokotteiden määrä kasvaa runsaasti, Lankinen sanoo.

LUE LISÄÄ: Satakuntaan lisää koronarokotteita jo ensi viikolla – Raumalla tulee jonkin verran rokotusaikoja varattavaksi myös sähköisesti (tilaajajuttu)