Torstain koronaseuranta: Alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä päivitti Satakunnan suosituksia hallituksen linjausten mukaiseksi – Raumalla ei suositella lainkaan yksityistilaisuuksien järjestämistä

20.31 Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä teki päivityksiä Suomen hallituksen linjausten mukaisesti

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) kokoontui torstaina. Se päivitti maakunnan koronasuositukset Suomen hallituksen linjausten mukaisesti.

ATTR muun muassa suosittelee vakavasti suu- nenäsuojuksen eli tuttavallisemmin kasvomaskin käyttöä koko Satakunnassa laajimman suosituksen mukaisesti.

Ammattikorkeakouluj, toisen asteen opetusta ja perusopetuksen yläkouluja suositellaan siirtymään etäopetukseen. Toisen asteen oppilaitosten ja yläkoulujen kohdalla suositus koskee ajanjaksoa 3.3.–28.3.2021. ATTR:n tiedotteessa mainitaan, että suositus on annettu mainitulle ajanjaksolle, jotta 1.-2.3. kunnissa pystytään järjestämään oppilaille muun muassa tarvittavat opetusmateriaalit ja ohjeet.

Alakoulut jatkavat lähiopetuksessa. 

Esiopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa ATTR suosittelee huolehtimaan, että eri ryhmien välillä ei synny kontakteja.

ATTR suosittelee hallituksen linjauksen mukaisesti, että Satakunnassa ei järjestetä yli kuuden hengen yksityistilaisuuksia. Raumalle ATTR suosittelee, että yksityistilaisuuksia ei järjestetä lainkaan.

Aikuisten sekä 13–20-vuotiaiden harrastustoiminta suositellaan keskeytettäväksi 1.3.–28.3. Myös yksityisten toimijoiden suositellaan noudattavan suosituksia. Lounais-Suomen aluehallintovirasto arvioi parhaillaan 22.2.2021 voimaan tulleen tartuntatautilain mukaisten toimenpiteiden käyttöönottoa epidemiologiseen tilanteeseen perustuen.

Etätyötä suositellaan tehtäväksi niin laajasti kuin mahdollista.

ATTR suosittelee, Satakunnan alueella julkiset tilat suljetaan mahdollisimman laajasti, pyrkien kuitenkin mahdollistamaan lasten ja nuorten harrastustoiminta ja kirjastojen lainaustoiminta.

Ikääntyneiden ja riskiryhmien tapaamisia pyritään järjestämään suojatusti. Erityisesti ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä tapaamiset on turvattava, mutta vierailuista tulee sopia henkilökunnan kanssa. Suositellaan, että vieraita olisi kerrallaan korkeintaan kaksi. Vierailut tulee toteuttaa noudattaen THL:n ohjeistusta ja suojaimia tulee käyttää koko vierailun ajan.


15.46: Telakalla käynnisteltiin tuotantoa

Rauma Marine Constructionsin telakalla on aloitettu tuotannon käynnistäminen tänään torstaina viikon kestäneen koronasulun jälkeen.

Töitä aloitetaan torstain ja perjantain aikana muutaman kymmenen työntekijän voimin. Viikonlopun telakka on kiinni, ja seuraava erä työntekijöitä saapuu töihin maanantaina.

RMC on käynyt tuotannon keskeytyksen aikana läpi sekä yhtiön omaa että verkostoyhtiöiden toimintaa. RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa kertoo, että vaikka telakalla on toimittu viranomaisohjeiden mukaan jo pitkään, se ei selvästikään ole ollut riittävää.

– Tiedonkulkuun kiinnitetään entistä enemmän huomiota, jotta kaikki telakalla työskentelevät ovat tietoisia ohjeistuksista ja niiden merkityksestä myös työajan ulkopuolella. Ohjeiden noudattamisen valvontaa lisätään, ja RMC edellyttää kaikilta toimijoilta nollatoleranssia.

Heinimaa kertoo, että yrityksen sisäinen viestintä on monikielistä. Yhtiö arvioi seuraavaksi, onko kielivalikoiman laajentamiselle tarvetta ohjeiden ymmärrettävyyden varmistamiseksi.

Telakalle saavutaan jatkossa töihin porrastetusti ja telakka-alueella liikutaan yksilöidyissä tiimeissä. Myös esimerkiksi taukoja ja ruokailuja porrastetaan aiempaa voimakkaammin. Telakalla on lisäksi voimassa maskipakko, jonka valvontaa on tiukennettu. Lisäksi Rauma Marine Constructions järjestää jatkossa terveydentilan testausta ennen telakka-alueelle tuloa, jotta tilanne ei pääse uusiutumaan.

Heinimaa kertoo, että RMC:llä suhtaudutaan äärimmäisen vakavasti myös mediassa esitettyihin väitteisiin, joiden mukaan verkoston eri toimijat olisivat väärentäneet työntekijöidensä koronatestitodistuksia.

– Meillä ei ole tietoa tällaisesta toiminnasta. Kyse on kuitenkin vakavasta syytöksestä ja tutkimme sen perin pohjin, Heinimaa sanoo.


14.12: Tuhat piikkiä Satakunnassa

THL:n tilastoissa Satakunnassa pistettyjen koronarokotusten määrä on kasvanut keskiviikosta noin tuhannella.

Tähän mennessä esnimmäisen rokoteannoksen on Satakunnassa saanut 12 170 henkilöä ja toisen annoksen 3085 henkeä.


12.25: Rauma alkaa heti valmistella yläkoulujen siirtymistä etäopetukseen

Rauma ryhtyy lähes saman tien valmistelemaan yläkoulujen siirtymistä etäopetukseen reilun viikon kouluttua.

– Rehtorit kutsutaan kokoon varmasti heti maanantaina, sanoo sivistystoimialan johtaja Soile Strander.

Hallitus kertoi torstaina kolmen viikon koronasulkua koskevasta päätöksestä. Sen yksi osa on yläkoulujen ja toisen asteen siirtyminen etäopetukseen kolmeksi viikoksi 8.3. alkaen. Linjaus koskee leviämisvaiheessa olevia alueita, eli esimerkiksi Satakuntaa ja Varsinais-Suomea.

Edellisen kerran perusopetusta annettiin Raumalla etänä epidemian alkupuolella noin vuosi sitten. Tämä kokemus auttaa Stranderin mukaan tämänkertaista operaatiota.

LUE LISÄÄ: Raumalla rehtorit kokoon heti maanantaina (tilaajajuttu)


11.55: THL: Suomessa 565 uutta koronatartuntaa

Suomessa on raportoitu 565 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Tartunnoista Satakuntaan on merkitty 14 kappaletta: 5 Raumalle, 4 Eurajoelle, 3 Poriin ja 1 Huittisiin sekä Ulvilaan.

Lisäksi Länsi-Suomi -lehden levikkialueelle Uuteenkaupunkiin on merkitty yksi uusi tartunta.

Viimeisten kahden viikon aikana Suomessa on raportoitu 6 522 tartuntaa, mikä on 1 396 tartuntaa enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Viimeisten seitsemän vuorokauden aikana on raportoitu 3 478. Tämä on 434 enemmän kuin edeltävien seitsemän päivän aikana.

Yhteensä Suomessa on nyt todettu 55 687 koronatartuntaa. 


10.00: Suomeen maaliskuussa kolmen viikon sulkutila

Hallituspuolueiden puheenjohtajat kertoivat uusista linjauksista kello 9.30 alkaen Valtioneuvoston linnassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Tilaisuuden tärkein anti oli se, että Suomessa toteutetaan kolmen viikon sulkutila 8. maaliskuuta alkaen. Sulkutila päättyy siis 28. maaliskuuta.

Kaikilla leviämisvaiheen alueilla otetaan käyttöön jo olemassa olevien toimien lisäksi etäopetus toisen asteen oppilaitoksissa sekä yläasteella, pääministeri Sanna Marin kertoi tiedotustilaisuudessa. Lisäksi yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta keskeytetään.

Muun muassa Satakunta ja Varsinais-Suomi ovat leviämisvaiheen alueita.

Marinin mukaan hallitus aikoo esittää ensi viikolla eduskunnalle ravintoloiden sulkemiseksi kolmeksi viikoksi. Perustasolla olevilla alueilla ravintoloita ei tarvitsisi sulkea.

– Kyse on siis poikkeusolojen lainsäädännöstä. Valtioneuvosto on valmis julistamaan poikkeusolot yhdessä tasavallan presidentin kanssa, ja hän on omalta osaltaan todennut olevansa siihen valmis, Marin sanoi.

– Haluamme edelleen tehdä ennakoivia ja voimakkaita toimenpiteitä, jotta emme ajaudu samaan tilanteeseen kuin muu Eurooppa.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson muistutti, että kyse on poikkeusoloista, mutta ei valmiuslaista.

Tästä on kyse: tiukimmat rajoitukset voimaan seitsemässä sairaanhoitopiirissä

Kaikki leviämisvaiheen alueet ja eri viranomaiset ohjataan ottamaan käyttöön täysimääräisesti kaikki koronaepidemian leviämisvaiheen toimet, sisältäen tartuntatautilain uudet valtuudet:

 • Laaja etätyö- ja kasvomaskisuositus
 • Riskiryhmien suojaaminen
 • Korkeakoulujen etäopetus
 • Julkisten tilojen käytön rajoittaminen sekä sulkeminen (suositukset ja päätökset)
 • Aikuisten ryhmäharrastustoiminnan keskeyttäminen (suositukset ja päätökset)
 • Mahdolliset henkilöliikenteen matkustajamäärien rajoitukset

Näiden jo aiempien käytössä olleiden toimien lisäksi tiukemmat, hallituksen toimintasuunnitelman tason kaksi mukaiset lisätoimet ohjataan otettavaksi käyttöön seuraavilla alueilla:

 • Helsinki ja Uusimaa
 • Varsinais-Suomi
 • Satakunta
 • Kanta-Häme
 • Vaasa
 • Ahvenanmaa
 • Lappi

Lisätoimet ovat seuraavat:

 • Yli 6 hengen kokoontumisrajoitus
 • Yli 6 hengen yksityistilaisuuksien välttäminen
 • Kunnat ja kuntayhtymät tehostavat toimenpiteitään karanteenin ja eristyksen toteutumisen seurannassa