Torstain koronaseuranta: Satakunta edelleen kiihtymisvaiheessa, mutta Rauma, Eura, Eurajoki ja Säkylä leviämisvaiheessa

19.20: ATTR: Rauma, Eura, Eurajoki ja Säkylä epidemian leviämisvaiheessa

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) totesi torstaina kokouksessaan, että Satakunta on koronaviruksen kiihtymisvaiheessa. Kuitenkin Rauma, Eura, Eurajoki ja Säkylä ovat leviämisvaiheessa.

Raumalla koronaviruksen ilmaantuvuusluku on Satasairaalan tilastojen mukaan ajanjaksolla 24.3.–6.4. mitattuna 74,2 tapausta 100 000 asukasta kohden 14 vuorokaudessa. Eurassa (156,5), Eurajoella (105,8) ja Säkylässä (165,4) ilmaantuvuusluvut ovat vielä korkeammat.

ATTR totesi tilanteen huonontuneen aiemmasta, koska viruksen brittimuunnos (UK-muunnos) on yleistynyt maakunnassa. Siitä on tullut ATTR:n arvion mukaan valtavirus Satakunnassa.

– Tämä on täysin odotettua. Viruskanta on aiempaa herkemmin leviävä ja tämä asettaa haasteita nopealle tartunnanjäljittämiselle, Satadiagin infektioyksikön ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä toteaa tiedotteessa.

THL:ssa varmistettuja muuntovirustapauksia on Satakunnassa nyt todettu yhteensä 16 tapausta, joista 9 Raumalla, 3 Porissa ja 1 Eurassa.

Tiedotteessa kerrotaan, että Satadiagin laboratoriossa on 29.3. alkaen ollut koekäytössä uusi tutkimus, jonka avulla pystytään tunnistamaan tärkeimmät muuntoviruskannat varsin luotettavasti ja nopeasti.

Menetelmä tunnistaa koronaviruksen S-geenissä kaksi pistemutaatiota. Näiden mutaatioiden perusteella pystytään alustavasti tunnistamaan niin kutsuttu UK-muunnos ja Etelä-Afrikan / Brasilian kanta. Menetelmä ei kuitenkaan erota Etelä-Afrikan varianttia Brasilian muunnoksesta, sillä molemmilla näillä on molemmat tutkittavat pistemutaatiot.

Jatkossa alustava tieto muuntoviruksista saadaan kaikista SataDiagin laboratoriossa todettavista tapauksista tavallisesti seuraavana tai viimeistään sitä seuraavana arkipäivänä. Menetelmän koekäyttöä jatketaan tämän viikon ajan ja se saadaan varsinaiseen käyttöön 12.4.2021.

Tähän mennessä uutta tutkimusta käyttäen on Satakunnassa todettu 30 UK-muuntovirustapausta. Etelä-Afrikan/Brasilian muuntoviruskantoja on todettu yhteensä 8.

ATTR suosittelee jatkamaan yli 12-vuotiaiden lasten ja nuorten harrastustoiminnan keskeytystä viikolla, koska viime viikolla lasten harrastuksissa todettiin tartuntoja, ja UK-viruksen leviäminen voi muuttaa Satakunnan tilannetta. Suositus on nyt voimassa 19.4. saakka. Muut ATTR:n suositukset pysyvät ennallaan.

Satasairaalassa on vuodeosastohoidossa kaksi koronapotilasta ja terveyskeskusten vuodeosastoilla on hoidossa kaksi koronapotilasta. Viimeisen viikon aikana sairaalahoidossa on ennusteen mukaisesti ollut kerrallaan hoidossa 1-3 potilasta. Hyvän hoidon ansiosta tehohoidoilta on vältytty.

Viime viikkojen tapausmäärien ja ikäjakautuman perusteella arvioidaan tulevalla viikolla noin 2-4 potilaan tarvitsevan sairaalahoitoa, heistä 0-1 potilaan arvioidaan vaativan tehohoitoa.


12.10: Satakunnassa kymmenen uutta tartuntaa

Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos THL:n tuoreissa tilastoissa Satakuntaan on merkitty kymmenen uutta koronatartuntaa.

Tartunnoista neljä on todettu Raumalla, kolme Porissa, kaksi Eurassa ja yksi Eurajoella.

Länsi-Suomen levikkialueella olevista kunnista Laitilassa on myös kaksi uutta koronatartuntaa. 


12.07: Poliisi epäilee 46 henkilöä kokoontumisrikkomuksesta mielenosoituksessa

Helsingissä järjestettiin lauantaina 20. maaliskuuta mielenilmaus, johon osallistui poliisin arvion mukaan noin 300 henkilöä. Poliisi epäilee 46 henkilöä kokoontumisrikkomuksesta.

Mielenilmauksen järjestäjät eivät noudattaneet poliisin kanssa etukäteen sovittua suunnitelmaa. Mielenosoittajat jättivät myös paikan päällä huomiotta poliisin käskyt, joiden mukaan osallistujien olisi pitänyt liikkua kuuden hengen ryhmissä yhtenäisen joukon sijaan.

– Osalle 46 epäillystä on annettu sakko kokoontumisrikkomuksesta ja joidenkin kohdalla on selvinnyt, ettei ole syytä epäillä rikosta. Osa tapauksista etenee esitutkinnan kautta syyteharkintaan, koska suostumusta sakkomenettelylle ei ole saatu tai rikosepäily on kiistetty, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Juha-Matti Suominen.

Sananvapaus ja kokoontumisvapaus ovat perusoikeuksia, joita poliisi turvaa tasapuolisesti. Poliisi voi puuttua mielenosoituksen kulkuun, jos mielenosoitus vaarantaa yleistä järjestystä ja turvallisuutta, estää liikennettä tai on tartuntatautilain 58 §:n perusteella tehtyjen päätösten vastainen.


11.05: THL: Koronavirustapausten määrä laskusuunnassa, uusia tartuntoja 429

Uusien koronavirustapausten määrä vähentyi Suomessa jo ennen pääsiäistä, ja tämä laskusuuntaus jatkuu edelleen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

THL:n mukaan Suomessa on todettu 429 uutta koronavirustartuntaa. Taudin ilmaantuvuus on nyt noin 133 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohden viimeisten kahden viikon aikana ja ilmaantuvuus on alentunut koko maan tasolla.

THL arvioi, että annetut suositukset ja rajoitukset sekä ravitsemisliikkeiden sulku ovat selvästi olleet vaikuttavia. Hyvä suuntaus voidaan saada jatkumaan, kun rajoituksia pidetään edelleen yllä eikä niitä pureta liian aikaisin eikä nopeaan tahtiin.

Ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan vielä ei tiedetä, onko pääsiäisen vietolla ollut vaikutusta epidemian kulkuun. Tämä selviää vasta ensi viikolla.

STT


10.55: Pääministeri Marin: Vielä ei ole koronarajoitusten höllennysten aika

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan Suomessa ei olla vielä siinä tilanteessa, että koronarajoituksia voitaisiin alkaa höllentää.

Marin sanoi Säätytalolle tullessaan, että taudin ilmaantuvuusluvut ovat monessa Etelä-Suomen maakunnassa edelleen korkealla tasolla. Pääministeri peräänkuuluttikin malttia rajoitusten purkamisen osalta kuluvan kuun aikana.

Koronarajoitusten purkamista koskevaa exit-suunnitelmaa käsitellään parhaillaan kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa Säätytalolla. Tapaaminen alkoi kello 10. Marinin mukaan keskusteluissa on esillä se, miten suomalaista yhteiskuntaa voidaan avata hallitusti ja asteittain niin, että tautitilanne pidetään hallinnassa.

STT