Torstain koronaseuranta: Perjantaina tulee uutta tietoa yleisörajoituksista, harrastusryhmien rajoituksiin lievennyksiä

Kuvituskuva.

18.01: Harrastusten ja opetuksen rajoituksiin lievennyksiä: lasten ja nuorten kilpailut, ottelut ja esiintymiset voidaan aloittaa

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä ATTR päätti torstaina muutamasta kevennyksestä harrrastusrajoituksiin.

Lasten ja nuorten ottelu-, kilpailu- ja esiintymistoiminta voidaan aloittaa perustasolla olevien paikkakuntien kanssa. 12-vuotiaille ja nuoremmille kilpailutoiminta on sallittu sekä sisällä että ulkona, 13–20-vuotiaille vain ulkona. Satakunnan kunnista Eurassa, Eurajoella ja Kokemäellä ollaan vielä leviämisvaiheessa. 

13–20-vuotiaiden ryhmäharrastuksissa luovutaan 10 hengen rajoituksesta. Sisälläkin saa nyt harrastaa omalla joukkueella tai ryhmällä huomioiden etäisyydet ja kontaktien välttäminen. Aikuisten ryhmäharrastuksia ei sallita vielä sisätiloissa.

Ammattikorkeakouluissa lähiopetuksen ryhmäkoko nostetaan kuudesta kymmeneen henkilöön.

17.45: Yleisörajoituksiin mahdollisesti muutoksia perjantaina, Satakunta jatkaa perustasolla

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) kokoontui perinteiseen tapaansa torstaina. Se totesi, että Satakunta jatkaa epidemiologisesti koronaviruksen perustasolla. Eura, Eurajoki ja Kokemäki ovat leviämisvaiheessa.

ATTR kertoo tiedotteessaan, että yleisötilaisuuksien henkilömäärärajoituksiin on mahdollisesti tulossa muutoksia. Tällä hetkellä Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa on voimassa aluehallintoviraston rajoitus, jonka mukaan yli 6 henkilön julkiset yleisötilaisuudet eivät ole sallittuja. Päätös on voimassa 14.5. asti, mutta aluehallintovirasto saattaa kumota sen uudella päätöksellä perjantaina.

ATTR:n torstaisen tiedotteen mukaan aluehallintovirasto odottelee valtioneuvostolta todennäköistä päätöstä hybridistrategian päivittämisestä. Päätöstä odotellaan jo torstain aikana. ATTR kokoontuu perjantaina uudelleen, johon myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tuo oman kantansa.

– Tässä vaiheessa viranomaisten yhteinen näkemys on, että julkisten tapahtumien kokoontumisrajoituksia tulee lieventää, mutta tämän pitäisi tapahtua hallitusti. Päätöksissä tulee noudattaa valtakunnallista strategiaa ja niiden tulee perustua riskinarvioon kokonaistilanteesta, tiedotteessa kerrotaan.

Muun muassa Lukko on kertonut aiemmin, että se yrittää saada liigafinaalien peleihin Raumalle mahdollisesti 600 katsojaa. Raumalla pelataan perjantaina ja lauantaina sekä mahdollisesti myös ensi viikon torstaina.

12.05: Satakuntaan kolme tartuntaa – Rauman kolmen päivän nollaputki katkesi

Suomessa on torstaina tilastoitu 280 uutta tartuntaa, selviää THL:n tilastoista.

Satakunnan tilastoihin tartuntoja on kirjattu kolme, joista jokainen eri kuntaan: Raumalle, Eurajoelle ja Nakkilaan.

Lisäksi Varsinais-Suomessa Laitilaan on merkitty kolme uutta tapausta ja Uuteenkaupunkiin yksi.

Alkuviikko on Raumalla sujunut "nollapäivien" merkeissä, kun uusia tartuntoja ei ole kaupunkiin merkitty. Rauman ilmaantuvuusluku sataatuhatta asukasta kohden viimeisen kahden päivän aikana pysyy edelleen 25,6:ssa.

Rokoterintamalta voidaan todeta, että THL:n tietokannasta saatujen tietojen mukaan Rauman asukkaista on nyt rokotettu kolmasosa, tätä kirjoittaessa tarkkaan ottaen 33,6 prosenttia.

Tänään voitaneen odottaa myös Satakunnan alueellisen tartuntatautien torjuntatyöryhmän eli ATTR:n linjauksia Satakunnassa voimassa olevista suosituksista.