Torstain koronaseuranta: Satakunta lähestyy epidemian perustasoa, harrastustoimintaa ja tiloja avataan varovaisesti

ATTR: Satakunta on epidemiologisesti kiihtymisvaiheessa, mutta lähestyy perustasoa

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) teki torstaina koronaviruksen tilannekatsauksen. ATTR:n mukaan Satakunta on epidemiologisesti kiihtymisvaiheessa, mutta lähestyy perustasoa. Eurassa ja Kokemäellä ollaan kiihtymisvaihetta pahemmalla leviämistasolla.

– Tilanne Satakunnassa on vähitellen parantunut varotoimien, rajoitusten, tehokkaan tartunnanjäljityksen ja rokotusohjelman etenemisen myötä. Kiitos tästä kuuluu kaikille satakuntalaisille, todetaan Satakunnan sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Sairaanhoitopiirin omien lukujen mukaan Satakunnassa koronan ilmaantuvuus viimeisen 14 vuorokauden aikana 100 000 asukasta kohden on nyt 27,4. Raumalla ilmaantuvuusluku on 23,0, Eurassa 104,4, Eurajoella 31,7, Säkylässä 45,0 ja Porissa 16,7. Viime viikolla Satakunnassa todettiin 36 tapausta, kun sitä edellisellä viikolla tapauksia oli 32.

Kahden viimeisen viikon aikana kaikki todetut tapaukset ovat Satadiagin oman tutkimuksen perusteella olleet todennäköisesti muuntovirusten aiheuttamia. UK-muuntovirus on Satakunnassa, samoin kuin muuallakin Suomessa nyt selkeästi valtavirus. Etelä-Afrikan variantti on Satakunnassa selvästi harvinaisempi ja se on liittynyt lähinnä kahteen tartuntaketjuun.

– Herkemmin tarttuvat muuntovirukset ovat lisääntyneet ja muodostuneet valtaviruksiksi. Rajoitusten keventämisen tulee siksi tapahtua harkitusti ja asteittain. Jos myönteinen kehitys jatkuu, on todennäköistä, että ensi viikolla Satakunta pääsee jo perustasolle ja rajoituksia päästään edelleen keventämään, tiedotteessa sanotaan.

Satasairaalassa on yksi koronavirusinfektiota sairastava potilas tehohoidossa, vuodeosastolla ei ole nyt koronapotilaita. Terveyskeskuksissa ei ole potilaita koronavirusinfektion vuoksi.

Lasten harrastustoiminta jatkuu, myös 13–20-vuotiaat pääsevät harrastamaan

ATTR päätti torstaina, että 13–20-vuotiaiden harrastukset voidaan aloittaa uudelleen. Ulkona tapahtuvissa ryhmäharrastuksissa oman ryhmän puitteissa ei ole henkilörajoituksia. Sisätiloissa harrastaminen sallitaan omalla joukkueella tai ryhmällä noudattaen turvallisen harrastamisen kriteereitä. Ryhmäkoko suositellaan sisällä rajattavaksi kymmeneen, ja etäisyyksiä on ATTR:n mukaan syytä pitää ja kontakteja välttää. Lähikontaktia sisältävät harjoitteet ovat sallittuja ulkona mutta eivät sisällä.

Myös 12-vuotiaiden ja nuorempien harrastustoimintaa voidaan jatkaa, mutta ottelu-, kilpailu- ja esiintymistoiminta pidetään edelleen keskeytettynä. ATTR suosittelee toimintaa järjestettäväksi ulkona, mutta harrastaminen on sallittua myös sisällä omassa joukkueessa tai ryhmässä ilman henkilörajoitusta. ATTR kertoo arvoivansa tilannetta viikoittain, ja ottelu-, kilpailu- ja esiintymistoiminta pyritään jatkossa vapauttamaan.

Aikuisten ryhmäharrastustoiminta sisätiloissa pidetään Satakunnassa edelleen keskeytettynä. Maanantaista 26.4. alkaen ryhmäliikunta ulkona sallitaan ilman lähikontakteja.

Julkisia tiloja suositellaan avattavaksi hallitusti

ATTR suosittelee, että julkisia tiloja voidaan avata hallitusti. Kirjastojen ja nuorisotilojen toiminta tulee järjestää niin, että turvavälit voidaan säilyttää. Molemmat voivat tarjota palveluita rajatusti.

Kulttuuritilat ja museot voivat avata, mutta asiakasmäärää tulee rajata turvavälien säilyttämiseksi. ATTR mainitsee, että teattereita, elokuvateattereita ja konsertteja koskevat aluehallintoviraston julkisia tilaisuuksia koskevat määräykset ja kuuden hengen rajoitus.

Rokotukset tulossa yksityiseen työterveyshuoltoon

Satakunnan kunnat pyrkivät tekemään ensi viikolla tekemään sopimukset koronarokotuksista yksityisten työterveyshuoltojen kanssa. Mikäli tämä toteutuu, viikolta 19 tai 20 lähtien yksityiset työterveyshuollot saadaan mukaan rokottamiseen.

Yksityisten toimijoiden tulee noudattaa rokotusasetusta ja THL:n rokotusjärjestystä ja raportoida annetuista rokotuksista kunnille.

Kuusi uutta tartuntaa Satakunnassa

Satakunnassa tilastoitiin torstaina yhteensä kuusi uutta koronatartuntaa, joista Eurassa kolme, Porissa kaksi ja Raumalla yksi. Sen sijaan Säkylän tilastoista poistettiin yksi sinne aiemmin kirjattu tautitapaus.

Myös Laitilan saakkeesta on tarkistuskierroksella poistettu tapauksia, joten kaupungin torstain saldo näyttää miinus kahta.

Kaikkiaan Suomessa on tänään tilastoitu yhteensä 280 uutta koronatapausta.

Lisää aiheesta

Keskiviikon koronaseuranta: Raumalla aletaan rokottaa 55 vuotta täyttäviä – Satakunnassa kaksi uutta koronatartuntaa