Torstain koronaseuranta: Aluehallintovirasto asettaa sekä Satakuntaa ja Varsinais-Suomea koskevia rajoituksia tilojen käytössä, Satakunnassa 38 koronatartuntaa – Rauma edelleen piikkipaikalla

22.30: Rauman normaalikoulun oppilaalla todettu koronavirustartunta

Rauman normaalikoulun oppilaalla on todettu koronavirustartunta torstaina. Tartunnan lähde ei ole tiedossa.

Oppilas on osallistunut opetukseen maanantaina 1.3. Opetuksen aikana käytössä on ollut maskit.

Yyhteensä 8 oppilasta on altistunut tartunnalle. Heidät asetetaan 14 päiväksi karanteeniin viimeisestä altistumispäivästä laskien.

Asiasta on tiedotettu altistuneiden oppilaiden huoltajia ja kaikkia koulun oppilaiden vanhempia Wilma-viestillä torstaina illalla. Rauman tartuntatautiviranomaiset ovat yhteydessä altistuneiden huoltajiin perjantain aikana.

Koulu järjestää karanteeniin määrätyille oppilaille etäopetuksen. Muiden oppilaiden osalta koulutyö jatkuu normaalisti.

18.20: Rauman telakan alueen työntekijöiden jatkotestauksista 12 uutta tartuntaa

Rauman telakalla testattiin keskiviikkona  suunnitellusti 252 henkilöä, jotka olivat vapautumassa karanteenista. Testatuilta löytyi torstaina iltapäivään mennessä 12 uutta tartuntaa.

Kaikkiaan telakkaan liittyviä koronatartuntoja on nyt ilmennyt 352 noin 1000 työntekijän joukosta.

Viranomaisten määräämät koronatestaukset telakan alueella työskennelleiden osalta jatkuvat ensi viikolla karanteenien purkautuessa.

Kaikki altistuneet ja karanteenissa olleet henkilöt testataan ennen karanteenin päättymistä, jotta voidaan varmistaa, että työpaikalle palataan vain terveenä.

Telakan alueen tilannetta arvioidaan yhdessä telakan johdon ja terveysviranomaisten kanssa perjantaina.

16.19: Aluehallintovirasto asettaa Satakuntaan ja Varsinais-Suomeen rajoituksia lähikontaktien välttämiseksi

Lounais-Suomen aluehallintovirasto asettaa Satakuntaan ja Varsinais-Suomeen uusia rajoituksia, jotka koskevat julkisia ja yksityisiä yleisessä käytössä olevia tiloja.

Lauantaina 6.3. astuu maakunnissa voimaan tartuntatautilain pykälä 58 d, joka on ollut jo käytössä Raumalla ja Huittisissa. Pykälän nojalla Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueen toimijoita velvoitetaan varmistamaan, että asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa henkilöt eivät joudu keskenään lähikontaktiin. Pykälä on voimassa kuukauden ajan.

Toimijoiden on tehtävä kirjallinen selvitys lähikontaktin välttämisestä tiloissaan. Aluehallintovirasto on laatinut esimerkkipohjan, jota voi käyttää selvityksen tekemisen apuna.

Maanantaina 8.3. astuu voimaan vielä astetta voimakkaampi pykälä 58 g. Aluehallintoviraston määräyksen johdosta Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa suljetaan asiakas- ja yleisötilat, joita käytetään yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun, sekä rajattuja ulkotiloja, joita käyttävät samanaikaisesti yli 50 asiakasta tai osallistujaa. Pykälä on voimassa kaksi viikkoa.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Mikael Luukanen kertoi tiedotustilaisuudessa, että maakuntien koronatilanne vaati nyt järeitä toimia.

– Selkeintä oli nyt, että aluehallintovirasto tekee päätöksen mahdollisimman laajasti. Myöhemmin voidaan tehdä uudelleenarviointia siitä, voidaanko tehdä kuntakohtaisia rajoituksia, Luukanen sanoi.

Päätökset eivät koske ravintoloita, joiden toiminnan rajoittamisesta päätetään eduskunnassa. Myös esimerkiksi ruokakaupoissa voi edelleen olla yli 10 henkilöä yhtä aikaa, mutta niiden yleisissä tiloissa kuten auloissa on pystyttävä välttämään lähikontaktia, eikä niitä saa käyttää muuhun kuin läpikulkuun.

Myös esimerkiksi harrastustiloissa toiminta on järjestettävä niin, että yli 10 hengen kohtaamiseen ei tule mahdollisuutta, eikä missään osissa tiloja synny lähikontaktia. Esimerkkinä Mikael Luukanen mainitsi liikuntatilat, joissa toiminta on järjestettävä niin, että lähikontaktia ei synny sosiaalitiloissakaan.

– Niiden käyttö tulisi järjestää porrastetusti, mikä tulisi olla viimeisen päälle niin, että kontaktia ei varmasti synny, Luukanen sanoi.

Pykälien toteutumista valvovat yhteistyössä aluehallintovirasto ja kunnat. Luukasen mukaan valvonta on ensisijaisesti neuvovaa, mutta mahdollisena rangaistuksena on tilanteen korjauskehotus ja uhkasakko.

Rajoitukset eivät koske tavoitteellista huippu-urheilua eivätkä vuonna 2008 tai myöhemmin syntyneiden lasten harrastustoimintaa.

Lisäksi maanantaina 8.3. astuu voimaan päätös, jolla rajoitetaan peruskoulun oppilaitosten käyttöä. Perusopetuksen yläluokat siirretään tilapäiseen etäopetukseen 28.3. saakka.


14.33: Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri: Tyksissä hoidossa 9 koronapotilasta

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä piti ylimääräisen kokouksen torstaina 4.3. Ryhmä antoi suosituksen kaikkien tarpeettomien lähikontaktien ja matkustamisen välttämisestä.

– Jokaisen meistä on syytä pysähtyä miettimään, mitkä arjen kontakteista voisi vielä jättää pois. Meillä kaikilla on varmasti vielä karsinnan varaa kontakteissa liittyen työhön, asiointiin ja sosiaalisiin kohtaamisiin niin ikävältä kuin tämä nyt tuntuukin, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä Turun yliopistollisen keskussairaalan lähettämässä tiedotteessa.

Tyksissä on sairaalahoidossa yhdeksän koronapotilasta. Näistä neljä on tullut kahden viime vuorokauden aikana.

– Tilanne on huolestuttava ja tuoreet luvut ovat selkeä mittari siitä, että epidemiatilanne on pahenemassa. Sairaalahoidon tarve kasvaa. Nyt on syytä ottaa lisää toimenpiteitä käyttöön pysäyttämään epidemian leviämistä, sanoo Tyksin infektiolääkäri Harri Marttila tiedotteessa.

Koronakoordinaatioryhmä teki myös täsmennyksiä aiemmin antamiinsa suosituksiin.

Vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten harrastaminen ryhmässä on edelleen sallittua, mutta lähikontaktia sisältävät harjoitteet eivät ole sallittuja.

Nuorisotilat voidaan edelleen pitää auki edellyttäen, että huolehditaan koronaturvallisista järjestelyistä.

Tiloissa sallittava henkilömäärä voidaan harkita paikallisesti tilojen koon ja muiden olosuhteiden mukaan.

Korkeakoulut jatkavat etäopetuksessa aiemman käytännön mukaisesti. Aivan välttämätön opetus voidaan toteuttaa lähiopetuksena, jossa sallitaan enintään kuuden henkilön ryhmäkoko. Koetilanteet on järjestettävä koronaturvallisesti, näitä koskien ei anneta erikseen suositusta enimmäishenkilömäärästä.

Kirjastojen toiminta voi jatkua, jos turvavälit ja muut koronatoimet toteutuvat.


14.27: Porissa Leo's Leikkimaassa altistumisia

Porissa sijaitsevassa Leo’s Leikkimaassa on tapahtunut mahdollisia altistumisia koronavirukselle viime viikon tiistaina 23.2. klo 15.45-18.45, tiedottaa Porin kaupunki. Asiakas on ollut tiloissa tartuttavuusaikana ja sairastunut myöhemmin.

Asiakkaan lähikontaktit on selvitetty ja heidät asetetaan 14 vuorokauden karanteeniin altistumispäivästä lähtien perusturvan tartuntatautiviranomaisen toimesta. Muiden tuolloin asiakkaana olleiden ja paikalla olleen henkilökunnan on syytä hakeutua pienistäkin oireista koronatestiin. Leo’s Leikkimaa on henkilökohtaisesti yhteydessä kaikkiin kyseisenä päivänä vierailleisiin asiakkaisiin.

Karanteeni ei koske altistuneen perheenjäseniä, ja he saavat liikkua normaalisti. Jos kuitenkin karanteeniin määrätty sairastuu, hänet on vietävä testiin ja tällöin perheenjäsenten tulee odottaa kotona testivastausta.


13.05: Luvialla tartuntoja työpaikalla

Polartherm Oy:n Luvian toimipisteen henkilöstössä on todettu kolme koronatartuntaa. Työpaikalla maskisuosituksia ja muita rajoitussuosituksia on noudatettu huolellisesti, joten laajoja karanteeneja henkilöstölle ei ole asetettu.

Tartunnanlähteiden ja oireettomien viruksenkantajien löytämiseksi koko toimipisteen henkilöstö testataan tämän ja huomisen päivän aikana.


12.03: Astra Zenecaa myös yli 70-vuotiaille?

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä pohtii lähipäivien ja ensi viikon aikana Astra Zenecan koronarokotteen antamista myös yli 70-vuotiaille. Asiasta kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tiedotustilaisuudessa.

Puumalaisen mukaan arvio rokotusten etenemisestä on parantunut. Huhtikuun alusta eteenpäin Biontechin ja Pfizerin rokotetta tulee enemmän Suomeen, noin 160 000 annosta viikossa. Jos muita rokotteita toimitetaan odotetusti ja arvioitavana oleva Johnson & Johnsonin rokote saisi myyntiluvan ja toimitukset alkavat, työikäisen aikuisväestön rokotukset alkaisivat viimeistään kesäkuussa.

STT


11.44: Päivän koronaluvut

THL on tilastoinut torstaina Satakuntaan yhteensä 38 uutta koronatartuntaa, joista valtaosa eli 25 sijoittuu Raumalle. Porissa uusia tartuntoja on havaittu 5, Eurajoella 5, Eurassa, Huittisissa ja Ulvilassa kussakin yksi.

Uusia tartuntoja on tilastoitu myös Uudessakaupungissa 3 ja Laitilassa 2.

Koko Suomen torstainen saldo on lähes yhtä suuri kuin eilen keskiviikkona: 785 tartuntaa.


10.26: Suomen koronatilanne on huonontunut

Viimeisten kahden viikon aikana uusia koronatapauksia on todettu Suomessa merkittävästi enemmän kuin aiemmin, ja tapausmäärät ovat lisääntyneet huolestuttavan nopeasti rajoitustoimista huolimatta.

Viimeisen viikon aikana todettiin eniten koronatapauksia koko tähänastisen epidemian aikana.

Tautitapausten 14 päivän ilmaantuvuus on kasvanut 16 sairaanhoitopiirin alueella. Kahden viikon takaiseen verrattuna vain viidellä alueella ilmaantuvuus on pysynyt samoissa lukemissa tai laskenut.

Viimeisen kahden viikon seurantajaksolla uusien tapausten määrä oli yli 7 400, mikä on lähes 2 300 tapausta enemmän kuin sitä edeltävien kahden viikon aikana. Uusien tapausten 14 päivän ilmaantuvuus oli 134 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohden, kun se sitä edeltävällä kahden viikon jaksolla oli 93 tartuntaa.

Myönteistä on, että ihmiset hakeutuvat herkästi testeihin. Koronatestejä on tehty lähes kaksinkertainen määrä vuodenvaihteeseen verrattuna: viikolla 8 testejä tehtiin yli 137 000 kappaletta. Kasvaneista testimääristä huolimatta positiivisia näytteitä on yhä enemmän: kahden viime viikon aikana positiivisten näytteiden osuus oli noin 2,8 %.

Erityisesti Britannian virusmuunnos jatkaa leviämistään Suomessa. Tähän mennessä Suomessa on todettu uusia virusmuunnoksia yhteensä 1 274 koronavirusnäytteessä. Näistä 1 205 on Britannian virusmuunnosta ja 68 Etelä-Afrikan virusmuunnosta. Brasilian P.1.-virusmuunnoksesta on toistaiseksi tehty Suomessa yksi matkailuun liittyvä havainto.

Valtakunnallisesti sairaalahoidon kuormitus on viimeisen viikon aikana selvästi kasvanut. Myös tehohoidon tarve on lisääntynyt viimeisen parin viikon aikana erityisesti HUSin sairaaloissa, mutta tehohoidon kapasiteetti ei ole ollut valtakunnallisesti uhattuna.

Sairaalahoidossa oli 3.3. kaikkiaan 258 potilasta covid-19-taudin vuoksi: perusterveydenhuollon osastoilla 106 erikoissairaanhoidossa 115 ja teho-osastoilla 37 potilasta. Ennusteet tulevan viikon valtakunnallisista erikoissairaanhoito- ja tehohoitojaksojen lukumääristä ovat edelleen nousussa.

Tautiin liittyviä kuolemantapauksia oli 3.3.2021 mennessä raportoitu yhteensä 759.

Koronavirusrokotukset etenevät kaikilla erityisvastuualueilla rokotusstrategian mukaisesti. Keskiviikkoon mennessä yli 90-vuotiaiden ikäryhmässä yli 60 % on saanut ainakin yhden rokoteannoksen, ja 80-89 vuotiaiden ikäryhmästä noin puolet on rokotettu ainakin kerran.