Torstain koronaseuranta: Satakunta perustasolla, koronaryhmä ei suosittele kisaturismia Venäjällä pelattaviin jalkapallon EM-otteluihin

Tehtyjen koronatestien määrä on laskusuunnassa, mutta määrä on pysynyt hyvänä. Ylilääkäri Otto Helve kertoo, että viime viikolla näytteitä otettiin vähemmän. Toisaalta tapausmäärät ovat laskeneet. Samoin positiivisten tulosten määrä testeistä on laskenut ja on nyt 0,7. Kuva: arkisto/Juha Sinisalo

20.30: Satakunnan tilanne vakaa, sairaanhoitopiiri julkaisi ohjeen yleisötilaisuuksien järjestäjille

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) kokoontui perinteiseen tapaansa torstaina. ATTR:n arvion mukaan Satakunta on nyt epidemiologisesti selkeästi perustasolla.

Satasairaalan infektioyksikkö Satadiagin mukaan Satakunnassa on todettu 26.5.–8.6. kaikkiaan 27 koronavirustartuntaa, joten koronaviruksen ilmaantuvuusluku maakunnassa on 12,5. Viikolla 22 todettiin 16 tartuntaa, joista kuusi todettiin ulkomaalaisilla maatalouden kausityöntekijöillä. 

– Maatalouden kausityöntekijöiden 72 tunnin testaus on osoittautunut tärkeäksi ja tiloilla noudatetaan hyvin ohjeistuksia. Niiden ansiosta laajemmat altistustilanteet ja epidemiat on pystytty estämään, ATTR:n tiedotteessa sanotaan.

Jalkapallon EM-kisaturismia ei suositella

ATTR ei suosittele kisaturisimia Venäjälle jalkapallon EM-kisoihin. ATTR:n mukaan Pietarista on tuotu Suomeen Intian variantin eli delta-muunnoksen aiheuttamia tapauksia. 

– Kisaturismia ei suositella, ja jos alueelle lähdetään, varotoimista, matkan jälkeisestä omaehtoisesta karanteenista ja näytteiden otosta tulee huolehtia tarkkaan, tiedotteessa sanotaan.

Ohjeet tapahtumajärjestäjille

Sairaanhoitopiiri on myös julkaissut ohjeet tapahtumajärjestäjille ja kuntien tartuntatautiviranomaisille koronavirustartuntojen torjuntasuunnitelman tekemiseksi. 

Yleisötilaisuuden järjestäjä vastaa siitä, että terveysturvallisuus on huomioitu määräysten mukaisesti ja että ohjeita sovelletaan vallitsevan tilanteen mukaisesti. 

Suunnitelmaa ei tarvitse erikseen hyväksyttää kaupungin tartuntataudeista vastaavalla viranomaisella, mutta se pitää olla tehty. Kuitenkin, jos tapahtumasta on tehtävä ilmoitus poliisille, pyydetään suunnitelmalle hyväksyntä myös tartuntataudeista vastaavalta viranomaiselta.

Ohje löytyy Satakunnan sairaanhoitopiirin verkkosivuilta: OHJE TAPAHTUMAJÄRJESTÄJILLE


12.40: EU-parlamentti tukee koronarokotepatenttien purkamista

Euroopan parlamentti hyväksyi äänin 355–263 (71 tyhjää) päätöslauselman, joka tukee rakentavia neuvotteluja rokotepatenttien väliaikaiseksi purkamiseksi Maailman kauppajärjestö WTO:ssa, Euroopan parlamentin Suomen toimisto tiedottaa.

Näin halutaan parantaa edullisten, koronavirukseen liittyvien lääkintätuotteiden saatavuutta.

Meppien mukaan pitkällä tähtäimellä globaalia rokotetuotantoa voidaan lisätä ja nopeuttaa vapaaehtoisella lisensoinnilla, jossa rokotteen kehittäjä päättää lisenssin saajasta ja saamisehdoista tuotantoa varten, asiantuntija-avulla ja teknologian siirroilla.

Jotta tuotannon pullonkauloista päästäisiin eroon, parlamentti vaatii EU:ta poistamaan nopeasti viennin esteet ja korvaamaan vientilupajärjestelmän viennin avoimuusvaatimuksilla. Myös Ison-Britannian ja Yhdysvaltojen tulee heti kumota rokotteiden ja niiden raaka-aineiden vientikiellot. Parlamentti muistuttaa, että tarvittaisiin 11 miljardia rokoteannosta, jotta 70 prosenttia maailman väestöstä saataisiin rokotettua. Vain murto-osa näistä annoksista on valmiina.


11.42 Raumalla ei uusia tartuntoja

Torstaina Raumalla ei THL:n tietojen mukaan ole todettu uusia koronatartuntoja. Tilanne näyttää olevan sama muissakin Satakunnan kunnissa.

Sen sijaan sekä Laitilassa että Uudessakaupungissa on todettu yksi uusi tartunta.


11.10 Suomen ilmaantuvuusluku on tullut alaspäin ripeässä tahdissa

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja hallitus ovat tiedottaneet aamupäivällä, että koronan ilmaantuvuus on laskenut Suomessa nopeasti. Enää kolme aluetta on ilmaantuvuudessa leviämisvaiheessa, eli HUS, Päijät-Häme ja Kanta-Häme.

Eilisen jälkeen Suomessa on todettu vain 93 uutta tartuntaa.

Päivittäisten uusien tapausten lukumäärä on ollut tasaisesti laskussa, ja jo lähes 60 % kohdeväestöstä (yli 16-vuotiaista) on saanut ensimmäisen koronarokotteen.

Tilanteen ei uskota myöskään enää kesän aikana pahentuvan.

Ylilääkäri Otto Helve THL:stä suositteli katsauksessa kuitenkin, että huomenna perjantaina alkavia jalkapallon EM-kisoja seurattaisiin pääosin kotikatsomoista käsin. Hän muistutti, että kisapaikat ovat väestökeskittymiä.