"Tosi monella yrittäjällä on huono eläketurva"

Lakiuudistuksella pyritään vähentämään alivakuuttamista ja keventämään valtion menotaakkaa.

"Paljon on asia mediassa esillä ollut, ja isoin kirjaimin on keskusteltu. Ymmärrän sen hyvin, onhan YEL yksi isoimmista yrittäjän kulueristä"", sanoo Elon toimitusjohtaja Carl Pettersson.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta esitti tällä viikolla mietinnössään muutoksia yrittäjien uuteen eläkelakiin.

Kun hallituksen lakiesitys kesällä julkistettiin, Suomen Yrittäjät arvosteli sitä jyrkin sanoin. Valiokunnan pienten rukkausten jälkeen esitys kelpaa etujärjestölle.

Suomen suurimman yrittäjien eläkevakuuttajan Elon toimitusjohtaja Carl Pettersson iloitsee, kun eläkelain uudistus näyttää viimein menevän maaliin.

– Paljon on asia mediassa esillä ollut, ja isoin kirjaimin on keskusteltu. Ymmärrän sen hyvin, onhan YEL yksi isoimmista yrittäjän kulueristä, hän sanoo.

Yrittäjän eläkevakuutus, YEL, on yrittäjän henkilökohtainen vakuutus. Se on lakisääteinen eli käytännössä pakollinen.

Kokoomus arvosteli jyrkin sanakääntein

Hallituksen esityksessä yrittäjien eläkekertymän ja muun sosiaaliturvan määrittävän työtulon lähtökohtana oli toimialan mediaanipalkka.

Kokoomus kritisoi laskentamallia, jonka se näki törkeästi sorsivan pienyrittäjiä. Uudessa esityksessä työtulo määritellään tarkemmin. Arviossa otettaisiin huomioon alan mediaanipalkan lisäksi yrittäjän työpanoksen määrä ja yritystoiminnan laajuus.

– Muutokset ovat hyviä ja tärkeitä, sillä yrittäjien tilanteet ovat todella erilaisia keskenään, sanoo Pettersson.

Työtulo tarkistettava kolmen vuoden välein

Täysin uutena eläkeyhtiöille tulee velvoite tarkistaa yrittäjän työtulo kolmen vuoden välein. Valiokunta ehdotti, että kahdella ensimmäisellä tarkistuskerralla tarkistus voi olla enintään 4 000 euroa kerrallaan.

– Eläkeyhtiöille muutos lisää töitä. Yksin Elolla on 85 000 yrittäjäasiakasta, joiden työtulo pitää kolmen vuoden aikana tarkistaa. Jos asia huolestuttaa, kannattaa olla yhteydessä. Eläkeyhtiö ei toimi lainsäätäjänä, vaan neuvoo asiakasta löytämään oikean tason, sanoo Pettersson.

Johan alkoivat eläkeasiat kiinnostaa

Hallituksen tavoitteena on parantaa yrittäjien eläketurvaa ja vähentää alivakuuttamista.

– Tosi monella yrittäjällä on huono eläketurva. YEL määrittää myös sairasrajan tason ja on vahvasti mukana työkyvyttömyystilanteissa.

Pettersson sanoo ymmärtävänsä hyvin, että esimerkiksi uran alkuvaiheessa yrittäjä haluaa pitää YEL-maksut pieninä.

– Vaarana on, että taso jää liian alhaiseksi. Olen usein sanonut, että yrittäjän kannattaisi perehtyä eläkeasioihinsa edes puolen tunnin ajan vuodessa. On huikea ero, onko maksanut riittävästi 10 vai 30 vuoden ajan.

Kuulemma harva on ollut kiinnostunut – ennen kuin tänä vuonna julkisen kohun vuoksi.

Seuraava sukupolvi aina maksamassa

Lakiuudistusta on ajanut sosiaali- ja terveysministeriön lisäksi valtiovarainministeriö.

– Palkansaajilla on eläkerahastot, joiden tuotoilla maksetaan eläkkeitä. Yrittäjillä ei ole rahastoa, vaan valtio maksaa erotuksen. Se on noin 400 miljoonaa euroa vuodessa, ja kasvamaan päin.

Valtion halun lisätä eläkemaksuja siis ymmärtää.

– Eläkkeet ovat sukupolvien välinen sopimus. Seuraava sukupolvi maksaa aina edellisten eläkkeitä. Niin palkansaajien kuin yrittäjien.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut