Tottumus ohjaa usein itsehoitolääkkeen valintaa

Apteekeissa myynnissä olevia itsepalvelulääkkeitä on kaivattu viime aikoina monissa puheenvuoroissa kauppojen hyllylle.

Rauman Keskus-Apteekin proviisori Maarit Tarvainen pitää keskustelua ymmärrettävänä, mutta hänen mukaansa ehdotuksissa on monenlaisia ongelmia. Jos itsehoitolääkkeet siirtyisivät kauppojen hyllylle, olisi Tarvaisen mukaan pelko siitä, että asiakkaat valitsisivat pahimmillaan väärän lääkkeen väärään vaivaan tottumuksen mukaan. Myös itsehoitolääkkeissä on tarkat vaikutusalueet.

– Jos olisikin jokin ihmelääke, joka purisi kaikkeen ilman haitta ja yhteisvaikutuksia. Esimerkiksi närästyslääkettä valitessa on tärkeää kysyä asiakkaalta, millainen närästys on, tuleeko ruokailun jälkeen vai nukkumaan mennessä, kuinka pitkään oireet ovat jatkuneet ja missä kivut tuntuvat.

– Neuvonta on todella isossa osassa itsepalvelulääkkeiden myyntiä. Meillä on palveluvalinnassakin koko ajan farmaseutti käytettävissä.

Tarvaisen mukaan monien lääkkeiden käytöissä on myös pinttyneitä käytäntöjä, joita pystyy karsimaan vain asiantuntevalla ohjeistuksella.

– Kortisonivoide on yksi sellainen, jota käytetään monesti väärään tarkoitukseen tai liian pitkiä aikoja. Joskus pelkkä hyvin kosteuttava perusvoidekin on riittävä hoito ihottumassa.

Lue lisää maanantain Länsi-Suomesta