Totuus Olkiluodosta -kirja pyrkii korjaamaan väärää mielikuvaa

Olavi Vapaavuori (vas) ja Säteilyturvakeskuksen entinen pääjohtaja Jukka Laaksonen kertovat historiakirjasessa Olkiluodon ydinvoimaloista. Kuva: Risto Valkeapää

Kun kirjan nimi on raflaavasti Totuus Olkiluodosta herää lukijan kiinnostus. 

Ydinvoimatoimittaja Risto Valkeapään kompakti teos ei kuitenkaan tarjoa sensaatioita. Ellei sitten positiivista sensaatiota: Teollisuuden Voiman ydinvoimalat Eurajoella ovat menestystarina.

Valkeapää haluaa historiakirjasellaan korjata Olkiluoto 3- projektin synnyttämää mielikuvaa, että Olkiluodossa olisi epäonnistuttu. Olkiluoto 1 ja Olkiluoto 2 ovat ylittäneet kaikki odotukset.

Olkiluodon ydinvoimaloista ensimmäinen valmistui viidessä ja puolessa vuodessa, toinen viidessä vuodessa. Niiden käyttökertoimet ovat huippuluokkaa koko maailmassa.

Kirja tekee kunniaa TVO:n käyttöorganisaatiota alkuvuosina johtaneelle Olavi Vapaavuorelle ja hänen kokoamalleen osaavalle ja innostuneelle tiimille, "Olavin joukolle".

Olkiluodon ydinvoimalaitoksen rakentaminen alkoi 1970-luvulla aikana, jolloin ydinvoima-alalle oli tunkua. Vapaavuorella oli siten vara valita. Kirjan mukaan Vapaavuori sai joukkoihinsa "maan parhaat miehet, jotka osasivat myös puhaltaa yhteen hiileen." 

Valkeapää kertoo kirjoittaneensa raportin, koska "virallisen historiakirjoituksen rinnalle on hyvä saada ihmisläheinen kertomus niistä ihmisistä, jotka ovat ydinvoiman käytön takana".

Tässä hän onnistuu. Raportti muistuttaa, että ihmiset ovat turvallisen ydinvoiman käytön tärkein tekijä.

- Olkiluoto 3 on saanut laajan negatiivisen julkisuuden. Sen rinnalla pieni historiaraportti muistuttaa, että asioita voidaan tehdä myös hyvin, sanoo Valkeapää.

Olavi Vapaavuori virtausmallikokeessa. Kuva: TVO