Trafi haluaa pelastusliivit pakollisiksi pieniinkin veneisiin

Suurin osa kuolemaan johtaneista vesiliikenneonnettomuuksista tapahtuu pienillä avoveneillä veneileville ja usein oikein päälle puetut pelastusliivit olisivat estäneet hukkumisen.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin mielestä vesikulkuneuvojen perusvarustus pitäisi pelastusliivien osalta ulottaa koskemaan kaikkia vesikulkuneuvoja, myös pieniä moottori- ja soutuveneitä.

Tilastojen mukaan vesillä kuolee keski-ikäinen tai vanhempi mies pienellä veneellä, sisävesillä, humalassa ja ilman pelastusliivejä.

- Trafin tavoitteena on, että tulevaisuudessa pelastusliivien käyttö veneillessä on yhtä itsestään selvää kuin turvavyön käyttö autoillessa on nykyisin, summaa yksikönpäällikkö Ville Räisänen.

Tarkoitus on tukea asennemuutoksen syntymistä myös lainsäädännöllisin toimin.

-  Alamme ajaa muutosta, joka toisi pelastusliivien käytön pakolliseksi erityisesti riskialttiimmilla venetyypeillä liikuttaessa.

Laissa pelastusliivien käyttöpakkoa ei ole eikä soutuveneiltä tai pieniltä purjeveneiltä edellytetä edes liivien mukanaoloa.

Viime vuonna vesiliikenneonnettomuuksissa kuoli 42 huviveneilijää, kun keskimäärin vuodessa veneilyonnettomuuksissa menehtyy 50-60 henkilöä.