Trafin sähköiset asiointipalvelut yhä pois käytöstä – Kuljettajantietojen hakua lukuun ottamatta muut palvelut on tarkoitus avata uudelleen mahdollisimman pian

Liikenneasioiden rekisteristä on voinut hakea julkisia kuljettajantietoja avoimesti ja kenestä tahansa jo kuukausien ajan.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi sulki sunnuntai-iltana yhdeksältä kaikki sähköiset asiointipalvelunsa. Trafi joutui estämään pääsyn sähköisiin palveluihinsa verkossa kuljettajantiedot-palvelusta syntyneen hälyn takia.

Sadat tietoturvastaan huolestuneet ovat antaneet palautetta Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin kuljettajantiedot-palvelusta. Liikenneasioiden rekisteristä on voinut hakea julkisia kuljettajantietoja avoimesti ja kenestä tahansa jo kuukausien ajan.

Yksittäisen henkilön ajo-oikeus sekä ajokortti- ja ammattipätevyystiedot ovat selvinneet tietojen etsijälle, jos hänellä on ollut tiedossaan joko henkilötunnus tai henkilön nimi ja syntymäaika tai kotikunta.

Trafin kuljettajatiedot-palvelusta saatavat tiedot kuuluvat laissa julkiseksi määritellyiksi tiedoiksi. Tietojen luovutusta on perusteltu yksilöiden oikeudella varmistaa, että liikenteessä olevalla kuljettajalla on voimassa oleva ajo-oikeus.

Liikennepalvelulain voimaantulo heinäkuun alussa lisäsi tietojen saatavuutta. Lain mukaan jokaisella on oikeus saada tiedot henkilön oikeudesta kuljettaa ajoneuvoa tai muuta liikennevälinettä.

Trafi muistuttaa, että kyseiset tiedot ovat olleet julkisia aikaisemminkin ja niitä on voinut kysyä puhelimitse, sähköpostitse tai maksullisesti netissä.

Liikennepalvelulain myötä tiedot tulivat maksutta myös nettikyselyyn, jotta kaikilla olisi yhtenäiset mahdollisuudet hakea tietoja tarvittaessa.

Liikenteen turvallisuusvirasto päätyi kuitenkin eilen sulkemaan sähköiset asiointipalvelunsa sillä perusteella, että virasto suhtautuu tietosuojaan ja tietoturvaan erittäin vakavasti.

Trafi käy läpi kaikki kuljettajatiedot-palvelusta tulleet palautteet ja tekee mahdollisimman pian päätöksen sähköisten palvelujen osittaisesta palauttamisesta verkkosivuilleen.

Trafi tiedotti sunnuntaina, että tilapäisen palvelukatkon syynä ovat huoltotyöt. Trafi pahoitteli tilannetta tuoreeltaan ja kertoi pyrkivänsä avaamaan pian muut sähköiset asiointipalvelunsa, kuljettajantiedot-palvelua lukuun ottamatta.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Tekniikka&Talous verkkosivuillaan perjantaina.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut