Trumpin tukijat vyöryivät kongressiin, presidentti jäähylle somesta ja Washingtoniin ulkonaliikkumiskielto – näin Washingtonin historialliset hetket etenivät

Suomen yöaikana Yhdysvaltain pääkaupungissa nähtiin päivä, joka ei heti unohdu.

| Päivitetty

Kun Suomessa oli yö, koettiin Yhdysvalloissa päivä, joka kaikella todennäköisyydellä jää maan historiaan syyskuun 11. päivän lailla. Tällä kertaa hyökkäys maan instituutioita vastaan ei tullut ulkoa, vaan sisältä, kun väistyvän presidentti Donald Trumpin vaalivilppiväitteistä intoutuneet kannattajat vyöryivät kongressin rakennukseen Capitoliin.

Tilanne sai alkunsa sen jälkeen, kun kongressi oli aloittanut istuntonsa, jonka tarkoituksena oli vahvistaa demokraattien Joe Bidenin voitto maan presidentinvaaleissa. Aluksi mielenosoittajat olivat rakennuksen edustalla ja portailla, mutta syystä tai toisesta he onnistuivat pääsemään rakennukseen sisälle. Osa rikkoi tunkeutuessaan ikkunoita.

Seurauksena edustajainhuoneen ja senaatin istunnot keskeytettiin ja Washingtoniin määrättiin yön ajaksi ulkonaliikkumiskielto. Puolen vuorokauden pituinen kielto alkoi iltakuudelta paikallista aikaa ja jatkuu aamukuuteen.

Mediatietojen mukaan senaattorit ja kongressiedustajat evakuoitiin rakennuksesta. Levottomuuksien aikana yhtä naista ammuttiin kongressirakennuksessa rintaan, kertoi CNN. Poliisi vahvisti myöhemmin useille medioille naisen kuolleen vammoihinsa.

Kaksi epäiltyä putkipommia löydettiin

Väistyvä presidentti Trump kehotti kongressirakennukseen rynnänneitä kannattajiaan palaamaan kotiin. Samalla hän kuitenkin esitti jälleen perättömiä väitteitään vaalivilpistä. Twitterissä julkaistussa videossa Trump sanoi, että nyt täytyy palauttaa rauha ja kunnioittaa lakia ja järjestystä ja poliiseja. Puheensa lopuksi hän sanoi: "Me rakastamme teitä. Olette hyvin erityisiä."

Levottomuuksien lomassa pelkoa Washingtonissa herättivät kaksi putkipommiksi epäiltyä räjähdettä, jotka liittovaltion poliisin mukaan löytyivät republikaanien kansallisen komitean toimistoja sisältäneestä rakennuksesta sekä kongressin rakennuskompleksista.

Liittovaltion poliisin edustajan mukaan kyse oli todellisista räjähteistä, jotka tehtiin vaarattomiksi.

Illan edetessä kansalliskaarti tuli poliisin avuksi, ja ennen pitkää mielenosoittajat saatiin ajettua ulos rakennuksesta ja ympäristö turvattua. Washingtonin lisäksi mielenosoittajia oli kokoontunut hallintorakennusten ympärille myös muualla Yhdysvalloissa, kertoi CNN.

Ulkonaliikkumiskielto astui voimaan alkuyöstä Suomen aikaa, joskin tuolloin Trumpin kannattajia oli vielä ulkona runsaasti.

Kongressi jatkoi istuntoaan jo samana iltana

Yön aikana sosiaalisen median palveluista Twitter ja Facebook ilmoittivat jäädyttävänsä tilapäisesti presidentti Trumpin käyttäjätilit, joiden katsottiin rikkoneen palvelujen sääntöjä.

Kongressin keskeytynyttä istuntoa jatkettiin paikallista aikaa illalla kello kahdeksan jälkeen, eli Suomen aikaa aamuyöstä. Useampi republikaanisenaattori on kertonut pyörtäneensä aiemman kantansa eikä aio haastaa presidentinvaalien valitsijaääniä kongressin ääntenlaskussa.

Aamuyöstä arvovaltainen Washington Post -sanomalehti julkaisi pääkirjoituksen, jossa lehti vaati Trumpin syrjäyttämistä virastaan perustuslain 25. lisäyksen nojalla. Myös useat poliitikot ja muut vaikuttajat ovat vaatineet Trumpin välitöntä syrjäyttämistä, eroa tai virkasyytettä.

CNN:n lähteiden mukaan muutamat Trumpin hallinnon ministerit ovat käyneet alustavia keskusteluja presidentin syrjäyttämiseksi virastaan, ja asia on myös joidenkin republikaanisenaattorien tiedossa. On kuitenkin epäselvää, olisiko yrityksen takana riittävästi ministereitä.

Lassi Lapintie, STT

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut