TS: Vartiolaivojen lohkoja tehdään Puolassa – Meyer Turku ei vielä kerro rakennetaanko aluksia Raumalla

Vaihtoehdot ovat melko vähissä. Venäläisomisteinen Helsingin-telakka ei tule kysymykseen. Tämän kokoluokan aluksia voinee Turun ja Helsingin lisäksi rakentaa Raumalla, Uudessakaupungissa ja Salon Teijossa.

| Päivitetty

Rajavartiolaitos allekirjoitti kesällä sopimuksen kahden ulkovartiolaivan hankinnasta Meyer Turulta. RMC osallistui tarjouskilpailuun.

Ensimmäinen laiva valmistuu vuonna 2025 ja toinen laiva vuonna 2026 aikana. Laivoilla korvataan kolme käytöstä poistuvaa vartiolaivaa.

Jo suvella uutisoitiin, että osa laivojen rungoista valmistetaan muualla EU:n alueella. Nyt Turun Sanomat tietää kertoa, että lohkoja tehdään Puolassa.

Kesällä kerrottiin, että laivat kootaan ja varustellaan Suomessa, muttei Meyerin Turun-telakalla. Meyerilla on työn alla suuria risteilijöitä.

Vaihtoehdot ovat melko vähissä. Venäläisomisteinen Helsingin-telakka ei tule kysymykseen. Lähes sadan metrin pituisia aluksia voinee Turun ja Helsingin lisäksi rakentaa Raumalla, Uudessakaupungissa ja Salon Teijossa.

– Kerromme telakan nimen, kun asia varmistuu, sanoi Meyer Turun varatoimitusjohtaja Tapani Pulli Turun Sanomille.

RMC:n toimitusjohtaja Mika Heiskanen vastasi Länsi-Suomen kysymykseen, ettei voi kommentoida Meyerin vetämää hanketta.

Rajavartiolaitos valitsi Rauman sijasta Turun elokuussa 2021, kun se teki Meyerin kanssa 240 miljoonan euron aiesopimuksen.

– Kyse oli kokonaisharkinnasta, joka oli useiden tekijöiden summa. Suunnittelun resurssit olivat yksi arvioitava kohta. Turun telakalla on vahvemmat suunnitteluresurssit kuin Rauman telakalla. Olisi kuitenkin liian suoraviivaista sanoa, että pelkästään se olisi ratkaissut valinnan, sanoi Rajan esikunnan hankepäällikkö Marko Aheristo tuolloin.

RMC rakentaa Raumalla kahta matkustajalauttaa Tasmaniaan. Tilauskirjassa on myös neljä monitoimikorvettia Merivoimille. Niiden suunnittelu on myöhässä, eikä rakentaminen ole alkanut.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut