Tuhdisti makua kuoren sisällä – testasimme kesän uutuusmakkaroita

Herkut tarjoavat mielenkiintoisia makumatkoja perinteitä unohtamatta. Vegaani-vaihtoehto nousi lasten suosikiksi.

| Päivitetty

Suomalaiset ovat grilliensä ääressä todellista makkarakansaa. Kun naapurista nenään tulvahtavat ritisevän grillin kutsuvat tuoksut, on metalliritilän päällä suurimmalla todennäköisuudellä lihaisa grillimakkara, vaikka perusgrillimakkaratkin ovat edelleen kuluttajien suosiossa. Makkaratrendeistä suurena nousijana ovat olleet muutaman vuoden ajan raakamakkarat, joiden grillaamista moni on ehtinyt jo harjoitella.

Makkaroita syödään toukokuun ja elokuun välisenä aikana Suomessa peräti 110 miljoonaa kappaletta.

Jos yksittäiset käyrät aseteltaisiin maahan jonoon, ylettyisi kesän makkarasaldo Suomen päästä päähän peräti kymmenen kertaa.

Länsi-Suomi nosti kesän kunniaksi grilliinsä valikoiman makkarakesän uutuuksia ja yhden mielenkiintoisen haastajan unohtamatta paikallispanimoiden palanpainikkeita.

Atria Wilhelm CC Summer Sausage

Harmaa, jopa vihreään taittava väri erottui selvästi muista verrokeista. Alkumaku ja suutuntuma toivat mieleen laadukkaat bratwurstit, mutta sen jälkeen makumaailman valtasivat eteläamerikkalaiset poljennot. Argentiinalaisen yrttikastikkeen chimichurrin maku toimii makkarassa erinomaisesti monella eri tasolla. Mausteinen, mutta tasapainoinen kokonaisuus.

Juomasuositus: Linden Brewery, Tulenkantaja savuolut.

HK Maakarit Transylvanian Valentino

Paketti lupaa paahdetun ja fermentoidun valkosipulikimaran, jota tasapainottaa cheddarjuuston pehmeys. Juusto antaa koostumukseen mukavaa rasvaisuutta, joskin raadin mielestä kuori oli hieman turhankin paksu. Valkosipulisuus voisi iskeä puraisussa vahvemminkin, mutta jälkimaku kuitenkin paljastaa hyvin makkaran nimikkomausteen.

Juomasuositus: Linden Brewery, Peach, Bloody Peach persikka-veriappelsiini sour.

Kariniemen Kananpojan Savujuusto

Miten pärjää punaisesta lihasta tehtyjen pätkien keskellä kananpojasta tehty grilliherkku? Erittäin hyvin, sillä raati ei olisi edes arvannut kyseistä makkaraa kanaksi. Koostumukseltaan hieman lihaista makkaraa pehmeämpi ja kuori paksuhko. Savujuustoisuus piirtyy makumaailmaan, vaikka pinnassa olisi paksumpikin kerros grillin tuomaa makua.

Juomasuositus: Olu Bryki Raum, Kullervo vaalea ruissahti.

Kivikylän Juusto-Jalapeno Tuhti

Ulkoisesti makkarakuluttajille hyvin tutun näköinen tuote. Napakan kuoren jälkeen ensipuraisu on miellyttävän rasvainen ja juustoinen. Makkara tekee mitä lupaa eli jalapenon tulisuus iskee takamatkalta nopeasti ja varmasti. Tulisuus jakoi testiraadin mielipiteitä, mutta todellisille chilipäille tämä makkara olisi vasta kevyt alkupala.

Juomasuositus: Laitilan, Kukko Citra Lager single hop.

Kivikylän Koskenlaskijapätkä

Mitä tulee, kun yhdistetään klassinen juusto ja klassinen makkara? Napakan kuoren ja lihaisan suutuntuman tuoman alkukokemuksen jälkeen suun valtaa pehmeä juustoisuus. Pätkän nimikkojuusto olisi voinut maistua vieläkin selkeämmin, vaikka tuotteessa onkin käytetty jo Koskenlaskijan Voimakasta versiota.

Juomasuositus: Laitilan, Kukko Mosaic Lager single hop.

Pouttu Muu kasvisgrillimakkara

Gluteeniton, soijaton ja maidoton haastaja antaa paketista avatessa itsestään löysän ja niljaakkaan mielikuvan, mutta grillin kuumuus muuttaa koostumuksen yllättävän makkaramaiseksi. Maun hienoinen hernemäisyys unohtuu, kun kyljessä on turaus sinappia. Testin lapsiraadille vegaanivaihtoehto upposi viimeistä palaa myöden

 Juomasuositus: Laitilan, Kukko Pils.

Juttu on julkaistu 1.6. jaetussa Länsi-Suomen Suvi-lehdssä (www.ls24.fi).

Rätiseekö seuraava grillaustrendi avotulella?

Koronakesien aikaan kotona vietetty aika on kasvanut, samalla myös grillaajien määrä on kasvanut ja grillaus monipuolistunut.

Himogrillaajat ovat vieneet harrastusta äärimmilleen tuhansien eurojen kamadogrilleillä ja automaattisavustimilla, mutta HKScanin Suomen markkinointijohtaja Mikko Järvisen mukaan myös tavallinen grillaaja on löytänyt ruoanlaittoonsa uusia ulottuvuuksia.

– Se on selvä trendi, että kaikkea voi grillata ja koko ruoka valmistetaan grillissä. Markkinoilla on paljon uusia välineitä kuten astioita, joissa voi ruokaa valmistaa.

– Pizzauunien suosion nousu kertoo siitä, että kesä on muutakin kuin grillaamista. Se on sitä kesäruoanlaittoa, Järvinen muistuttaa.

Korona on tiivistänyt myös ihmisten suhdetta luontoon, mikä on nostanut nuotiogrillauksen suosiota, mutta tuonut markkinoille myös lisää valikoimaa mukana otettaviin retkigrilleihin.

Järvinen näkee, että juuri avoimen tulen ja lihan liitosta voisi löytyä seuraava grillauksen alatrendi.

– Seuraavat isot ilmiöt voisivat olla afrikkalaistyylinen braai sekä argentiinalaistyylinen asado-avotuligrillaus sekä luolamiesmäisittäin grillaaminen suoraan hiilien päällä. Avotulen rooli tulee nousemaan meidän arviomme mukaan, Järvinen toteaa.

Kape Aihinen grillaa niin vesimelonia kuin avokadoakin

Puhdas grilli on grillauksen ykkösjuttu.

Kokki ja keittiömestari Kari ”Kape” Aihinen suosittelee, että grillausostoksilla ei turhaan pihistellä.

Hänen mukaansa paras tulos tulee, kun laadukasta lihaa grillataan laadukkaassa grillissä.

– Tärkein perusasia on se, että grilli pitää olla hyvä, kunnossa sekä etenkin puhdas. Grillaamiseen voi hullaantua ihan täysin, mutta suosittelen, että ei kannata ostaa sitä halvinta grilliä, vaan siihen voi satsata sen muutaman sata euroa.

Kauppojen hyllyillä erilaiset lihatuotteet ovat monipuolistuneet viime aikoina. Perinteisten fileiden rinnalle on tullut erikoisleikkuita. Aihinen muistuttaa, että ravintoloissa eri ruhonosat kuten kateenkorvat ja ”petite tender” ovat olleet pitkään käytössä.

– Toivon, että Suomi olisi muutakin kuin fileekansaa. Grillaamisessa kannattaa olla rohkea, iloinen ja ylpeä. Sisäfilee on takuumurea, mutta pikkuisen tylsä. Kannattaa kokeilla muitakin ruhonosia, niissä on todella paljon makua, itse naudan entrecotea suosiva Aihinen toteaa.

Hän itse testaa rohkeasti erilaisia grillituotteita muutenkin kuin työnsä puolesta.

– Ihastuin viime vuonna grillattuun avomaankurkkuun, vesimeloniin ja kokonaisena kuorineen grillattuun avokadoon. Se pysyi hyvin kasassa. Kannattaa kokeilla grillata myös salaatteja.

Kape Aihinen: Muista ainakin nämä!

1. Laatu edellä. ”Minulla grillaus perustuu hyvän laadukkaan lihan grillaamiseen hyvällä kaasugrillillä. En jaksa hieroa mitään mausterubeja pintaan.”

2. Puhdista heti. ”Grillissä on vähän sama idea kuin kokkiveitsessä – kannattaa puhdistaa se heti, muuten se unohtuu. Kuuman grillin puhdistus vie vain muutaman minuutin, liha voi sillä aikaa vetäytyä rauhassa.”

3. Anna vetäytyä. ”Grillattua tuotetta ei syödä koskaan suoraan grillistä, vaan sen pitää aina vetäytyä joko työlaudalla tai folioon käärittynä. Lihan pitää antaa rauhoittua. Varsinkin härkätuotteissa se on tärkeää.”

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut