Tuhkarokolle altistuneita saattaa olla aiempaa enemmän – vain yksi tuhkarokkotapaus on todettu Satakunnassa

Satasairaalan lasten päivystyksen odotustiloissa maanantaina 13.1. klo 12 -16 asioineet ovat saattaneet altistua tuhkarokkotartunnalle. Tuhkarokkoon sairastunut potilas odotti odotustilassa klo 12-14 ennen kuin epäily tuhkarokosta syntyi.

Lasten päivystyksessä ja lastenpoliklinikalla asioineisiin on oltu yhteydessä 15.1. mennessä. Valtaosalla lapsista ja heidän saattajistaan on ollut rokotussuoja kunnossa. Tarvittavat täydennysrokotukset on ohjattu annettaviksi omassa terveyskeskuksessa.

Kolmen vuorokauden sisällä altistuksesta annettu rokote antaa hyvän suojaa tuhkarokolta. Lievä sairastuminen on mahdollista, mutta rokotettu ei enää tartuta tuhkarokkoa eteenpäin.

Mikäli altistuneelle ilmaantuu tuhkarokkoon sopivia oireita kolmen viikon sisällä, tulee olla puhelimitse yhteydessä omaan terveyskeskukseen tai lastentautien päivystykseen jatko-ohjeiden saamiseksi.

Satasairaala toivoo vielä, että lastenosastolla vierailleet tai saattajana olleet tarkastavat, ovatko he liikkuneet edellä mainittuna aikana lasten päivystyksen odotustiloissa. Mikäli näin on tapahtunut ja rokotussuojassa on puutteita, tulee heidän olla yhteydessä lasten päivystykseen tai omaan terveyskeskukseen. Mahdollisesti puuttuva rokotussuoja tulee täydentää.

Satakunnassa on todettu vain yksi tuhkarokkotapaus. 

Kyseessä on rokottamaton lapsi, joka on saanut tartunnan todennäköisesti Rovaniemellä hyvin kansainvälisessä ympäristössä. Sairastuneen sisarus on kotikaranteenissa ja hänen sairastumisensa lähipäivinä on todennäköistä, mutta hän ei ole voinut tartuttaa ketään.

Satakunnassa rokotuskattavuus on hyvä, joten epidemian kehittyminen on epätodennäköistä.