Tuiskulan kesäteatteriin taiteilijakuvaus Emil Cedercreutzista

Näytelmä Eemeli, Ilmiin paruuni nähtiin Tuiskulassa viimeksi 90-luvun lopulla.

| Päivitetty

Tuiskulan kesäteatteri valitsi ensi kesän näytelmäkseen teoksen kesäteatterin historiasta.

Tuiskulassa esitetään Reijo Virmavirran kirjoittamaa näytelmää Eemeli, Ilmiin paruuni, joka kertoo köyliöläissyntyisestä kuvanveistäjästä, siluettitaiteilija Emil Cedercreutzista (1879–1949).

Näytelmää esitettiin Tuiskulan kesäteatterissa vuosina 1998 ja 1999 Kaija Siikalan dramatisoimana ja ohjaamana.

– Emil on aina ajankohtainen, lisäksi näytelmä on erittäin hyvä. Emilhän oli aika velikulta, ja haki taiteellista innoitustaan kansan parista, kertoo Susanna Salo-Kimppa kesäteatterilta.

Vapaaherra Emil Cedercreutz olikin persoonallinen ilmiö 1900-luvun alun yhteiskunnassa. Hän oli ensimmäinen satakuntalainen kuvanveistäjä, Suomen taideyhdistyksen kuvanveistoateljeen ensimmäinen oppilas ja pääsi jo hyvin nuorena opiskelemaan taiteenalaa myös ulkomailla.

Taiteilijan lepopaikka

Näytelmässä ollaan kuitenkin Tuiskulassa ja erityisesti Ilmijärven rannalle rakennetussa Ilmilinnassa, joka oli taiteilijan lepopaikka kesäisin. Draama sijoittuu vuosille 1905–1914, jolloin Cedercreutz oli nuori aikuinen.

– Kosmopoliitti Cedercreutz vietti talvet ympäri maailmaa, mutta kesät hän vietti tutustumalla köyliöläiseen elämäntapaan, ihmisiin ja luontoon, esityksen ohjaaja Arto Myllärinen kertoo.

Muutaman vuoden jälkeen Tuiskulassa ohjaava Myllärinen kertoo olleensa uskollinen alkuperäiselle tekstille, mutta pistäneensä myös omaa panostaan käsikirjoitukseen.

 – Olen sovittanut tekstin uudelleen, tiivistänyt sitä ja muuttanut loppukohtauksen. Esitykseen on myös lisätty musiikki, ohjaaja kertoo.

Emilin nimiroolissa on tuiskulalainen Niilo Härkälä, teatteria jo pitkään harrastanut nuori mies, joka opiskelee tällä hetkellä musiikkiteatteria.

Kesäteatteri julkisti tiistaina myös kesän konserttiesiintyjän. Mikko Leppilampi konsertoi kesäteatterin lavalla perjantaina 18.8.

Eemeli, Ilmiin paruuni -näytelmän ensi-ilta on 30.6.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut