Tukevasti tien pinnassa

Kuluneella viikolla ympäri Suomea on järjestetty rengasratsioita. Paikkakuntia, joilla renkaiden kuntoa on tarkastettu on ollut lähes 80.

Satakunnan poliisilaitos järjesti rengasratsian eilen Kortelaan. Ratsiassa paikallisten rengasliikkeiden työntekijät mittasivat renkaiden urasyvyyttä. Lain mukaan kesärenkaiden urasyvyyden on oltava vähintään 1,6 milliä.

– Vaikka laki näin sanoo, niin onhan renkaat aika lopussa tuossa vaiheessa, ylikonstaapeli Timo Suikkari viittasi urasyvyysedellytykseen.

Turvasuositus renkaiden urasyvyydelle sadekelillä onkin vähintään neljä milliä.

– Valitettavasti syksyllä järjestettävissä rengasratsioissa tulee vastaan näitä nuukia kuskeja, jotka ovat keväällä jo huomanneet että renkaat ovat kulumaan päin, mutta ovat päättäneet ajaa niillä vielä kesän.

Tutkintalautakuntien mukaan renkaat ovat merkittävin ajo-ominaisuuksiin liittyvä riskitekijä vakavissa onnettomuuksissa. Useimmiten kyse on huonokuntoisista renkaista.

Tekniikan Maailman ja Test Worldin sadekelitestin mukaan renkailla, joiden urasyvyydet ovat alle 4 milliä, pitäisi vesiliirron välttämiseksi ajaa 30 kilometrin tuntinopeuden verran hitaammin kuin kunnollisilla renkailla.

– Henkilökohtainen mielipiteeni on, että renkaat ovat tyhmin säästökohde autoilussa. Kyllä jostain muusta täytyisi tinkiä, ylikonstaapeli Suikkari kommentoi.