Tulipalossa kuolee usein vanhus – Raumalla tehtyjen huoli-ilmoitusten myötä on käynyt ilmi hamstrausta, joka kasvattaa paloriskiä

Kotihoito ilmoittaa paloriskiä aiheuttavasta tavaramäärästä tai siivottomuudesta pelastuslaitokselle, joka tarkastaa asunnon. Tarkoituksemme on auttaa, todetaan pelastuslaitokselta.

Ikäihmisistä tehtävien huoli-ilmoitusten määrä on Raumalla kasvanut tasaisesti sen jälkeen, kun kaupunki otti Huoli-toimintamallin käyttöön vuoden 2018 lopulla. Tämän vuoden määrä tulee olemaan lähes 300 ilmoitusta, kertoo palveluvastaava Marja-Liisa Lakaniemi Rauman kaupungin vanhuspalveluista.

Kuka tahansa voi tehdä verkkolomakkeella huoli-ilmoituksen vanhuksesta, josta on huolissaan tai jonka arvelee tarvitsevan apua. Lomakkeen myötä tarkistetaan, joko vanhus on kotihoidon palveluiden piirissä.

– Jos ei ole, silloin lähtee viesti kotihoidon arviointiyksikölle, joka arvioi vanhuksen palvelutarpeen. Tämä on sellaista etsivää vanhustyötä, jonka tavoitteena on päästä puuttumaan ajoissa asiakkaan ongelmiin ja tarvittaessa järjestää hänelle yksilöllisiä palveluja ja apua, Lakaniemi toteaa.

Noin 30 ilmoitusta paloriskistä asunnossa

Lakaniemen mukaan viime aikoina korostunut ilmiö on siivottomuus ja tavaran hamstraaminen asuntoon. Se voi aiheuttaa paloriskin, josta viranomaiset ovat velvollisia ilmoittamaan pelastuslaitokselle. Näin myös Rauman vanhuspalveluissa toimitaan.

Rauman seudulla ilmoituksia paloriskistä asunnossa on tullut tämän vuoden aikana kaiken kaikkiaan kolmisenkymmentä, kertoo valmiussuunnittelija Tiina Kielinen Satakunnan pelastuslaitoksen Rauman paloasemalta.

Lukema koostuu kuitenkin muistakin kuin vanhuspalveluiden tekemistä ilmoituksista.

– Ilmoituksia on tullut Rauman kaupungilta, isännöitsijöiltä, yksityishenkilöiltä ja lisäksi pelastuslaitoksen sisältä eli ensihoidolta tai palokunnalta, kun on käyty esimerkiksi tulipalon sammutustehtävällä asunnossa, Kielinen kertoo.

Tulipalon kuolonuhri on usein ikäihminen

Tällä viikolla vietetään paloturvallisuusviikkoa. Suomen pelastusalan keskusjärjestö (SPEK) nostaa ajankohtaisessa tiedotteessaan esiin, että huoli-ilmoitukset ovat hyvä tapa parantaa ikäihmisten paloturvallisuutta.

SPEKin erikoistutkija Tarja Ojalan mukaan viime vuosina vahvistunut kotona asumisen politiikka yhdistettynä yksinpärjäämisen ihanteeseen ja lisääntyviin muistisairauksiin voi aiheuttaa vaaratilanteita.

– Siksi tarvitaan välineitä varmistamaan se, että kotona on turvallista asua vanhana. Huoli-ilmoitus on välittämisen työkalu, joka on kaikkien ulottuvilla, Ojala sanoo.

Tulipalojen vaatimat kuolonuhrit ovat usein iäkkäitä. Puolet uhreista ovat yli 60-vuotiaita, ja palossa kuolee tutkimusten mukaan usein yksinasuva henkilö.

Ongelma koskettaa erityisesti miehiä.

– Tulipaloissa kuolevat naiset ovat useimmiten yli 70-vuotiaita. Miehillä palokuoleman riski on suurin 60–69-vuotiaiden joukossa, Ojala sanoo.

Tarkastuskäynnillä arvioidaan riskit

Kun ilmoitus tulee pelastuslaitokselle, Kielinen on yhteydessä ilmoittajaan ja kyselee tilanteesta tarkemmin.

– Sitten asiaa pyritään selvittämään hyvin laajasti viranomaisyhteistyöllä, koska pelastuslaitos harvoin pystyy sitä yksin ratkaisemaan. Hyvin usein tarvitaan esimerkiksi kotihoitoa tai päihde- ja mielenterveyspuolen palveluita, Kielinen sanoo.

Asiakkaan luokse sovitaan tarkastuskäynti, jossa asunto tarkastetaan pelastusviranomaisen näkökulmasta.

– Millaisia paloriskejä asunnossa on, paljonko on tavaraa, onko tulisija käytössä, tupakoidaanko sisällä, löytyykö palojälkiä, Kielinen luettelee.

Tavaramääriä ja asunnon kuntoa arvioidaan myös poistumisen näkökulmasta: pääseekö sieltä helposti pois tulipalon syttyessä?

Siivoamista ja välitavoitteita

Mikäli tavaramäärä tai siivottomuus muodostaa ongelman, asukkaan kanssa keskustellaan siitä, miksi asunto on päässyt sellaiseen kuntoon ja mitä sille voisi tehdä.

Jos asukas pystyy siivoamaan itse, sitä edellytetään häneltä. Jos ei, paikalle kutsutaan siivousfirma.

– Tarkastuksia tehdään riittävä määrä. Joskus voidaan asettaa välitavoitteita, esimerkiksi että kuukauden päästä pitää olla tuo ja tuo asia hoidettuna, kun tulemme seuraavan kerran käymään.

Jos asia ei hoidu asukkaan myötävaikutuksella, pelastuslaitoksella on mahdollisuus käyttää ääritapauksessa myös pakkokeinoja. Toistaiseksi niihin ei ole kuitenkaan Raumalla tarvinnut tukeutua.

– Tarkoituksemme on auttaa. Yksikin asukas pelkäsi tarkastusta ja olosuhteidensa tuomitsemista, mutta kun selvitimme asiaa, hän huokaisi helpotuksesta: "tehän tulittekin auttamaan minua", Kielinen kertoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut