Tulli: nuuskaa salakuljetettiin Ruotsista yli 20 000 kiloa, myytiin myös Satakunnassa

"Salakuljetuksissa Ruotsista Suomeen on käytetty useita eri ajoneuvoja ja toiminnassa epäillään käytetyn hyväksi laillista yritystoimintaa."

Takavarikoitua nuuskaa.

Tulli on tutkinut laajaa nuuskan salakuljetukseen ja levitykseen liittyvää rikoskokonaisuutta. Tulli epäilee, että Ruotsista salakuljetettiin kolmessa vuodessa yli 20 000 kiloa nuuskaa. Puolet siitä tuotiin Pirkanmaalle, jossa sitä myytiin somessa. Nuuskaa epäillään myydyn myös Satakunnassa ja Keski-Suomessa.

Vältettyjen verojen määrän epäillään olevan useita miljoonia euroja.

Tampereella Tulli epäilee rikoksista yhteensä yhtätoista henkilöä, Torniossa kolmea. Esitutkinta on loppuvaiheessa ja se siirtyy syyteharkintaan Länsi-Suomen syyttäjäalueelle syksyn aikana.

– Salakuljetuksissa Ruotsista Suomeen on käytetty useita eri ajoneuvoja ja toiminnassa epäillään käytetyn hyväksi laillista yritystoimintaa. Torniossa on ollut epäiltyinä kolme henkilöä, joista ainakin kahden epäillään vastanneen nuuskan hankinnasta ja salakuljetuksesta Ruotsista Suomeen, kertoo tutkinnanjohtajaPekka Jauhola Tornion Tullista.

– Rikollisella toiminnalla epäillään vältetyn useiden miljoonien eurojen arvosta valmisteveroja. Esitutkintakokonaisuuden yhteydessä on tehty lukuisia etsintöjä, takavarikoitu rikolliseen toimintaan liittyvää omaisuutta ja käytetty turvaamistoimia valtion saatavien turvaamiseksi, sanoo tutkinnanjohtaja Tuomas Korhonen Tampereelta.

Tulli on tutkinut monia muitakin nuuskan salakuljetustapauksia.

– Salakuljetuksen seurauksena syntyy huomattavia määriä laittomia rahavirtoja, jotka sitten pitää pestä puhtaaksi. Jos yhteiskunta haluaa puuttua tähän rikollisuuden muotoon, niin lainsäädäntöä pitäisikin kehittää ja mahdollistaa esitutkintaviranomaisille tehokkaampia tutkintamenetelmiä rajat ylittävän rikollisuuden estämisessä ja paljastamisessa, sanoo valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

Sinkkosen mielestä salakuljetusrikoksen kohdalla tulisi olla rikosnimikkeenä myös törkeä tekomuoto, mikä mahdollistaisi esimerkiksi telekuuntelun käyttö esitutkinnassa.

- Rikolliset käyttävät taitavasti hyväksi modernia teknologiaa ja viranomaisten pitää pystyä seuraamaan laitonta toimintaa nykyaikaisin menetelmin, sanoo Sinkkonen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut