Tullin tiukka tulkinta maustetuista siidereistä ja lonkeroista nosti toimijat vastarintaan

Panimo-, päivittäistavarakauppa- ja ravintola-alat tyrmistyivät Tullin tulkinnasta uudesta EU:n asetuksesta. Tullin mukaan maustetut siiderit ja käymispohjaiset long drink -juomat luokitellaan korkeamman valmisteveron tulliluokkaan.

Tähän asti esimerkiksi mansikalta tai mustikalta maistuvat siiderit on luokiteltu tulliluokkaan 2206, nyt ne ovat vaarassa joutua luokkaan 2208. Vero voi nousta jopa 40 prosenttia.

– Tällä päätöksellä kuluttajien maksama verokuorma nousisi vuositasolla noin 25 miljoonaa euroa, arvioi Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto tiedotteessa.

Lisäksi Tullin tulkinta nakertaa suomalaisten isojen ja pienpanimoidenkin kotimaisilla marjoilla maustettujen siiderien suosiota.

– Niissä on valtava vientipotentiaali, mutta tällä päätöksellä tuoteryhmä tuhotaan. Resursseja vientiponnisteluihin ei ole ilman vahvaa kotimaan myyntiä, sanoo Laitilan wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka.

Tulli äänesti asetuksen puolesta 3. kesäkuuta, ja se tulee voimaan ilman siirtymäaikaa 26. kesäkuuta.

– Asia on otettava Tullissa uuteen käsittelyyn, vaativat panimo-, päivittäistavarakauppa- ja ravintola-alojen edustajat yhteistiedotteessa.