Tulvatilanne lähenteli viikonloppuna Eurajoessa viimetalvisia ennätyksiä – viidessä päivässä satoi noin kuukauden sademäärä

Eurajoessa ei aivan ylletty viime vuotisiin tulvalukemiin. Kuva: arkisto / Pekka Lehmuskallio

Lounais-Suomessa satoi viime viikolla viidessä päivässä ely-keskuksen tiedotteen mukaan suunnilleen kuukauden sademäärä eli yhteensä noin 70 milliä.

Runsas sade sai vesistöt viikonloppuna tulvakorkeuksiin.

Monissa vesistöissä, kuten Perniönjoella, Eurajoella ja Karvianjoella oltiin sunnuntaina jo lähes samoissa lukemissa kuin viime talvena pahimmillaan helmikuussa 2020.

Viime talvena pahoja tulvaongelmia kokeneen Säkylän Pyhäjärven vedenkorkeutta on pystytty pitämään säännöstelyn avulla keskimääräisten arvojen tuntumassa. Järven tulovirtaama oli viikonlopun sateen aikana maksimissaan 50 kuution luokkaa sekunnissa ja laskenut nyt 20 kuution tasolle. Järvestä juoksutetaan tällä hetkellä 8 kuutiota sekunnissa. Alapuolisen Eurajoen virtaama nousi viikonloppuna alajuoksulla 43 kuutioon sekunnissa, mikä on noin kerran 4 vuodessa toistuva tulvavirtaama.

Lounais-Suomen isoimmassa vesistössä Kokemäenjoessa virtaama on suunnilleen samaa tasoa kuin marraskuussa 2019. Lähipäiville on virtaaman ennustettu nousevan noin 500 kuutioon sekunnissa, kun viime talven ennätykset joulu- ja helmikuussa olivat lähes 700 kuution luokkaa ja tulvatilanne jatkui käytännössä koko talven.