Tumma kerros lilluu meriveden pinnalla

Raumalla on ihmetelty meriveden päällä lilluvaa mustaa kerrosta. Kyseessä saattaa olla täysin normaali jätevesi, johon on jäänyt tavallista enemmän väriä.

Ympäristö- ja turvallisuuspäällikkö Eerik Ojala kertoo, että Rauman jätevesien yhteispuhdistamon puhdistettu jätevesi on ollut torstaina normaalia tummempaa.

Veden puhdistustulokset ovat kuitenkin hyvät. Ravinne- ja COD-arvot ovat täysin normaaleja. COD kertoo liuenneen orgaanisen aineen määrästä vedessä.

Puhdistusprosessilla ei voi juurikaan vaikuttaa veden väriin.

Puhdistettu jätevesi on makeaa ja lämmintä, minkä vuoksi se jää suolaisen ja kylmän meriveden päälle kerrokseksi.

Tuuliolosuhteiden vuoksi vedet eivät ole päässeet sekoittumaan tavanomaisella tavalla ja tummempi kerros on jäänyt herättämään huomiota.

Varmuutta ei ole, onko tummassa kerroksessa kyse värjääntyneestä jätevedestä. Tilanne ei vaadi poikkeusjärjestelyjä, jos tumma kerros on puhdistettua jätevettä.

Rauman Satama Oy:n teknisen johtajan Timo Metsäkallaksen mukaan normaalit ruoppaustyöt ovat käynnissä Järviluodon läjitysaltaalla.

Ruoppaustyöt voivat aiheuttaa paikoittain veden samenemista, mutta selkeästi erottuvaa lauttaa ei pitäisi olla.

Metsäkallaksen mukaan käytännössä ei pitäisi olla mahdollista, että ruoppaustöistä olisi aiheutunut tumma pintakerros veden päälle.