Tuoksuyliherkkyys hankaloittaa tavallista arkea

Raumalla tuoksuyliherkkien huomiointi on kasvussa. Viime aikoina Tulethan tuoksutta -kylttejä on ilmaantunut esimerkiksi raumalaisiin liikuntakeskuksiin. Samalla yhä useampi lääkäri kehottaa asiakasta saapumaan vastaanotolle ilman hajusteita.

Tuoksuyliherkkyydestä kärsii 10–40 prosenttia väestöstä, selvittää Allergia- ja astmaliiton allergianeuvoja Anne Vuorenmaa.

– Tuoksuyliherkkyys ei ole allergia, eikä sen syntymekanismia tiedetä. Altistuminen todetaan potilaan kertomuksen sekä oireiden perusteella, Vuorenmaa kertoo.

Tyypillisiä oireita ovat päänsärky, huonovointisuus, keskittymisvaikeudet, sekä hengitystie- ja iho-oireet.

– Oireet ovat yksilöllisiä, eivätkä mitenkään yksioikoisia. Esimerkiksi päänsärky saattaa kieliä yhtä lailla migreenistä. Tästä syystä tuoksuyliherkkyyttä on vaikea diagnosoida, Vuorenmaa kertoo.

Tuoksuyliherkkyyteen ei ole lukuisista yrityksistä huolimatta keksitty hoitokeinoa. Nyt hoito on oireiden mukaista: päänsärkyyn määrätään särkylääkettä ja nenän tukkoisuuteen antihistamiinia.

– Yksi saa oireita hien hajusta, toinen tupakansavusta tai painomusteesta. Ongelma olisi helppo ratkaista, mikäli voitaisi kieltää vaikka Chanel vitosen käyttö, mutta näin ei ole, Vuorenmaa kuvailee.