Tuomio: mopoautoon törmännyt mies tappoi tytön ja yritti tappaa pojan – oikeus piti tekoa tahallisena ja tuomitsi 11 vuoden vankeusrangaistuksen

Seurauksena on 11 vuoden vankeusrangaistus.

| Päivitetty

Satakunnan käräjäoikeus on antanut tuomionsa niin sanotussa Euran kuolonkolarijutussa. Henkilöautolla mopoautoon 2,49 promillen humalassa törmännyt mies syyllistyi käräjäoikeuden mukaan tappoon ja tappoon yritykseen törmätessään 180 kilometrin tuntivauhdilla edellään ajaneeseen mopoautoon, jolla vauhtia taas oli vain viitisenkymmentä kilometriä tunnissa.

Törmäyksen seurauksena kuoli mopoautossa matkustajana ollut 13-vuotias tyttö ja loukkaantui tämän 16-vuotias poikaystävä, joka ajoi mopoautoa. Molemmat olivat euralaisia nuoria.

Jesse Juhani Miikkael Nieminen (s. 1996) tuomittiin taposta, tapon yrityksestä, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeästä rattijuopumuksesta, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta ja lievästä vahingonteosta yhteensä 11 vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Piti ymmärtää, että mopoauto on heikompi

Kuten LS:n analyysissa oikeuskäsittelyn jälkeenkin todettiin, oli asiassa kyse ennen kaikkea siitä, täytyikö miehen pitää mopoautossa olleiden mahdollista kuolemaa törmäyksen varsin todennäköisenä seurauksena.

Oikeus toteaa tuomiossaan, että asiassa on tullut näytetyksi, että mies ajoi huomattavaa ylinopeutta käyttäen ja yritti ensin mopoauton ohittamista vasemmalta ja sitten oikealta puolelta.

Oikealta ohittamista on oikeuden mukaan pidettävä "muitten tienkäyttäjien kannalta erittäin vaarallisena, etenkin vastaajan käyttämällä ajonopeudella". Menettely olikin oikeuden mukaan täysin piittaamatonta ja välinpitämätöntä.

Mies oli myös vahvassa humalassa, mutta itseaiheutettua päihtymystä ei oteta syyntakeisuusarvioinnissa huomioon. Tahallisuutta arvioidaan samojen periaatteiden mukaan kuin muidenkin.

Miehen piti oikeuden mukaan käsittää, että mopoauto on huomattavasti hänen käyttämäänsä henkilöautoa kevyempi ja rakenteellisesti heikompi.

Oikeus piti tahallisena

Kaikki tämä huomioon ottaen oikeus oli sitä mieltä, että miehen "on täytynyt käsittää, että hän mopoautoon törmätessään saattaa tässä autossa olijat kuolemanvaaraan ja siten pitää varsin todennäköisenä, että mopoautossa olevat henkilöt voivat kuolla".

Niinpä hänen toimintansa oli oikeuden mukaan tahallista. Hän siis tahallaan tappoi tytön ja tahallaan yritti tappaa pojan ja syyllistyi siten tappoon ja tapon yritykseen.

Henkiin jääneelle, mopoautoa kuljettaneelle pojalle mies tuomittiin maksamaan 6000 euron korvaus loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Uutista päivitetty kauttaaltaan 15.30 ja 15.50.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut