Tuomoniemi on meidän yhteinen rantamme

Uimaranta on kaikkien yhteinen.

Palatakseni vielä kerran aiempaan aiheeseen: Tyttöä ei ole ”haukuttu”, mutta hänet käskettiin poistumaan irti olevan koiran kanssa. Mietimme nyt, mikä on se keino, jolla asian todellinen kulku saadaan kaikkien tiedoksi?

Olemme edelleen pahoillamme tytön vuoksi. Tätä olemme viimeisten kirjoitusten avulla pyrkineet sinulle ja muille kertomaan.

Viimeisen kirjoituksesi/kirjoituksenne luettuani ymmärrän tytön ja koiran jääneen nyt taka-alalle. Tytön kannalta hyvä, toivomme hänen jatkavan elämäänsä normaalisti.

Toisaalta tyydyttävää, että vuosia jatkunut patouma on alkanut purkautumaan, ja meillä on mahdollisuus keskittyä, toivottavasti yhdessä, koko alueen, ei vain ranta-alueen kehittämiseen.

Ihan kaikki ”Tuomoniemen asukkaat” eivät kuitenkaan allekirjoita kirjoitustanne saamamme palautteen perusteella.

Tämän mielipidetekstin kirjoittaja(t) ei ihan tarkkaan tiedä, keneen harmistuksenne veneiden suhteen kohdistuu, mutta tässä rannan vastakkaisella puolella olevissa taloissa ja rivitaloissa on useammalla perheellä koira, vene ja lapsia tai joku niistä.

En ole kuullut heistä kenenkään ainakaan ääneen sanoneen, että ranta kuuluisi vain heidän käyttöönsä. Rannalla on ollut kolme venettä, voi olla yläkanttiin, en tiedä.

Ihan tarkkaan en ole itsekään tunne ranta/laiturisääntöjä, mutta kaupungilta on sanottu, että väliaikaisesti saa pitää venettä. Tähän selvitykseen olemme tyytyneet. Rantapartureilla ei ole veneitä omassa käytössä.

Veneistä saisi toisen keskustelun aikaiseksi, ja pyytäisin nimimerkkiä ”Tuomoniemen asukkaat” ottamaan yhteyttä kaupunkiin, jotta erimielisyydet saataisiin hoidettua myös tämän asian osalta.

En tiedä, mitä tarkoitat viheralueelle rakentamisella. Kyseessä ei liene kivilaituri, jota myöten pääsee laiturille?

Saattanet tarkoittaa kulkusiltoja, joita nytkin keräsimme myrskyn jäljiltä lahden pohjukasta. Niihin ei tarvita lupaa.

Jos taas tarkoitat uimalaituria, niin alunperin kaupunki lahjoitti siihen materiaalit. Nyt siinä on yksityisen yrityksen sponsoroima laituri, ja uimatikkaat hommattiin ruoppauksesta jääneillä rahoilla. Ei sitä silti tarvitsisi joka kesä hajoittaa.

Tämä rannan käyttöoikeuden omiminen lähestyy jo naurettavuutta. Kerran aiemmin olen kuullut vastaavanlaisen mielipiteen.

Klapitimme ranta-alueen puita rannalla herrasmiehen kulkiessa poikansa kanssa ohi ja riittävän kovalla äänellä toteavan jotain tyyliin: ”Nuo ovat omineet rannan”.

Pidämme kommenttia edelleen vitsinä.

Rantaparturit eivät ole kaataneet yhtään puuta ilman Vihertoimen lupaa.

Olemme lähettäneet valokuvan katkaistavasta puusta, mutta useimmiten Vihertoimen edustaja on käynyt paikan päällä tarkistamassa asian. Kun katkoimme yksityiseltä tontilta puita, niin lisäksi kaupungin puutarhuri kävi ohjeistamassa meitä.

Poistimme myös Vaikkustentien varrelta kaupungin istuttamat pihlajat Vihertoimen ehdotuksesta. He ovat ilmoittaneet useaan otteeseen täysin selkeäsanaisesti, että kaupunki ei tule näitä kunnostamiamme alueita hoitamaan, jos me sen lopetamme.

Wihertoimen päälikkö Kustaa Elsilä ja eläkkeelle jäänyt Kai Imppu laittoivat siivoushommat alulle ja pitivät meille oppitunnin, joka ei jää pois mielestä. Ilman heitä tämä koko alue olisi ilman muuta erinäköinen.

Elsilä on käynyt kymmeniä kertoja opastamassa ja on harmi, että järviruokon poistamisen jälkeen odotettu kaisla on päässyt vasta osittain esiin.

Tottakai haluamme, että mahdollisimman moni osallistuisi alueen, esimerkiksi Tuomoniementien varren, siistimiseen.

Kaikilla muilla on tiedossa, ovatko omien tonttien ulkopuolella olevat maa-alueet yksityisten tai kaupungin omistamia.

Olemme selväsanaisesti ilmoittaneet, ettei meillä ole oikeutta antaa lupaa kaupungin alueella tapahtuviin toimintoihin.

Moni on kuitenkin ”ominut” kaupungin metsän ja kuljettanut mm. omia puutarhajätteitään sinne. Siitäkin kirjoitettiin lehdissä useaan otteeseen.

Rantapartureiden oikeuksiin ei kuulu antaa lupaa tai kieltää koirien kulkemista viheralueilla.

Koiran juostessa hallitsemattomasti ympäriinsä kuka tahansa voi siitä huomauttaa. Yleensä siihen puuttuvat toiset koiranomistajat.

Välillä on ihan pakko sanoa jotain, kun jonkun Tessu ulostaa pihakivetykselle tai alueelle, jossa lapset kulkevat.

Yksi polku oli niin paskottu täyteen, että isä ei voinut antaa pienen poikansa kulkea kouluun sen kautta.

Olemme kyllä kuulleet muutaman kerran, että kaupungin alueelle, esimerkiksi pyörätien ja kadun väliin jäävälle viheralueelle, saisi paskoa.

Varmaan saakin, mutta ”tavara” on poistettava. Olemme pyytäneet kaupungilta koirankakkaroskiksia, mutta epäämisen perusteluna on ollut ympäröivät metsäalueet.

En tiedä, mistä puheet koirattomien lasten poisajamisesta tulevat.

Oletteko ihan varmoja, etteivät lapset tai nuoret ole tehneet jotain sellaista, jonka ansiosta heitä on pyydetty poistumaan?

Joskus on pakko huomauttaa, jos on heidän omasta tai toisten turvallisuudesta kyse. Lasten vanhemmathan ovat vastuussa lapsistaan.

Välillä paiskotaan kaikki mitä irti lähtee mereen, rikotaan uimalaituri, paiskitaan kivillä lintuja jne. Suurin osa lapsista ymmärtää tehneensä väärin, joskus tietämättään, ja asia on sillä selvä; moikataan kun seuraavalla kerralla nähdään.

Väitteenne siitä, että me rantaparturit ajaisimme pois rannalta ne lapset, joiden perheet eivät ole osallistuneet rahallisesti ranta-alueen kunnossapitoon, oli ala-arvoisuudessaan omaa luokkaansa.

Kuinka kehtaat sanoa noin? Ymmärrätkö edes sanomasi vakavuutta?

Mistä me edes voisimme tietää, ovatko lapsen vanhemmat osallistuneet kuluihin? Lapsiahan tulee rannalle myös matonpesupaikalta.

Alueelle on ajan saatossa muuttanut paljon ihmisiä, joilla ei ole ollut edes mahdollisuutta ottaa osaa kuluihin. Kaikkiin pikkuhommiin ei ole edes haluttu kerätä rahaa koko alueelta, koska se ei ole ihan pieni juttu toteuttaa.

Pari listaa on toimitettu niille, joilta on pyydetty erikseen rahaa. Oman itsemme takia olemme nähneet parhaaksi ilmoittaa, ketkä ovat ottaneet osaa, millä summalla, ja kuinka paljon on tarvittu. Näin osallistujat näkevät, miten rahat on käytetty.

Omistusmuodoista: tuliko mieleesi, että ”rannallamme”-muoto tarkoittaa meidän kaikkien, sinun ja minun, Tuomoniemen asukkaiden ja alueella vierailijoiden, rantaa?

Merkitys oli inklusiivinen, ei eksklusiivinen. Rantaa emme kukaan omista, eikä sitä kukaan meistä voi omia. Tämän olisi pitänyt tulla selväksi muusta mielipidekirjoituksesta. Toivon, että ymmärrätte sen nyt.

Sanomme nyt kaikille maailman ihmisille, että paras kiitos tehdylle työlle on se, kun muutkin voivat jakaa tyytyväisinä työn hedelmät.

Mitä iloa on rannan kunnostuksesta, jos kukaan ei sitä käytä?

Koirankieltomerkkien mukana meni muuten myös merkki, jossa todettiin kaikkien asiallisesti käyttäytyvien ihmisten olevan tervetulleita. Olemme kehottaneet niitä muita menemään muualle.Toivon muiden lukijoiden ymmärtävän merkin tarkoituksen. Meillä ei ole edelleenkään oikeutta kieltää ketään tulemasta.

Nämä haukut vaikuttavat partureihin.

Valitettavasti osalliseksi joutuvat myös sellaiset henkilöt, jotka eivät sitä olisi ansainneet. Koska jatkaminen on epävarmaa ja muutenkin lopputulema epäselvä, niin haluamme kiittää ulkopuolisia meitä tukeneita ihmisiä ja omatoimisesti risut yms. pois kuskannutta urakoitsijaa.

Tällä keskustelulla ei ole enää mitään arvoa lehtien sivuilla, vaan nämä omat näkökulmat ja kehitysehdotukset voi tuoda esiin esimerkiksi tässä uudessa naapurustoyhdistyksessä, jota ollaan mahdollisesti perustamassa.

Me Rantaparturit haluaisimme jatkaa alueen kunnostamista, mutta kyllä tämän tunnelman on muututtava paljon Tuomoniemessä.

Rantaparturit