Tuomoniemi-saaga sai nyt myös Rauman kaupungin jyrähtämään: nämä uimapaikat on tarkoitettu vain ihmisten käyttöön – "Siinä on varmaan taustalla jotain muutakin"

Kaupunki muistutti järjestyslakiin perustuvista tosiasioista. Lue jutusta, miten paikallissaaga oikein on edennyt.

| Päivitetty

Tuomoniemen uimapaikkaa koskeva keskustelu on kiehunut kuumana Länsi-Suomen palstoilla kohta kahden viikon ajan. Eripuraa on aiheuttanut kysymys koirien uittamisesta Tuomoniemessä sijaitsevalla merenrantakaistaleella.

Lukuisien mielipidekirjoitusten myötä voisi jo puhua varsinaisesta saagasta.

Keskustelu lähti vyörymään nimimerkin Rantaparturit yleisönosastokirjoituksesta, jossa kerrottiin koiraa ulkoiluttaneen tytön häätämisestä Tuomoniemen rannalta. Rantaparturit ovat mitä ilmeisimmin rannasta huolta pitäviä, sen lähellä asuvia asukkaita.

Lue: "Koirille löytyy Raumalta varmasti muitakin uintipaikkoja kuin Tuomoniemen uimaranta"

Muutaman päivän kuluttua ilmestyi vastine kyseiseen kirjoitukseen. Siinä nimimerkki Tuomoniemen asukas syytti Rantapartureita asiavirheistä, jopa valehtelusta. Asukas väittää, että rantaparturi voimasanoillaan pelästytti nuoren tytön.

Lue: "Hyvät Tuomoniemen rantaparturit"

Viimeisimpänä julkaistu kirjoitus tulee jälleen Rantapartureilta. Pitkä ja monipolvinen kirjoitus päättyy enteellisesti: "Me Rantaparturit haluaisimme jatkaa alueen kunnostamista, mutta kyllä tämän tunnelman on muututtava paljon Tuomoniemessä."

Lue: "Tuomoniemi on meidän yhteinen rantamme"

Vyyhti on siis monisyinen, asiaan vihkiytymättömälle jopa sekava. Linkit jokaiseen asiaa koskevaan, Länsi-Suomen julkaisemaan mielipidekirjoitukseen löytyvät tämän jutun lopusta.

Kantaa on näiden pidempien tekstien lisäksi otettu napakammin myös tekstaritalikon viesteissä. Risut ja moitteet ovat lennelleet siinä missä ruusut ja kiitoksetkin.

Nyt saagaan on ottanut omalla tavallaan kantaa myös Rauman kaupunki. Kaupunki julkaisi maanantaiaamuna tiedotteen, jonka otsikko kuuluu näin: "Rauman yleiset uimarannat ja yleisesti käytetyt uimapaikat on tarkoitettu ihmisten virkistyskäyttöön".

– Rauman kaupunki muistuttaa, että terveysvalvonnan valvomat EU-rannat ja pienet yleiset uimarannat sekä yleisesti käytetyt uimapaikat on tarkoitettu ainoastaan ihmisten virkistyskäyttöön. Koirien sekä muiden lemmikkieläinten uittaminen kyseisillä uimapaikoilla ja -rannoilla on kielletty järjestyslakiin perustuen, tiedotteessa linjataan.

Tiedotteeseen on listattu niin EU-uimarannat, pienet yleiset uimarannat kuin oma kategoriansa nimeltä "Yleisesti käytetyt mutta valvomattomat uimapaikat".

Sen listan viimeisimpänä muttei viimeaikaisen julkisen keskustelun perusteella todellakaan vähäisimpänä seisoo Tuomoniemen uimapaikka, Tuomoniemen matonpesupaikan läheisyydessä.

Kaupungin kanta on siis selvä: koiria ei tule Tuomoniemessä uittaa.

Rauman kaupungin vs. liikuntatoimenjohtaja Ari Rajamäki, kirvoittiko Tuomoniemestä käyty kiihkeä debatti kaupungin tiedotteen julkaisuun?

– No kyllä se osaltansa... Tietysti Tuomoniemen tapauksessa siinä on varmaan taustalla jotain muutakin. Historia siinä asiassa on vähän erilainen, Rajamäki toteaa täsmentämättä taustaa sen kummemmin.

"Koirakeskustelu" käydään Rajamäen mukaan Raumallakin yleensä joka kevät. Nyt se vain lykkääntyi vähän pidemmälle kesään.

– Haluttiin vähän palauttaa taas ihmisten mieleen, mitä laki näissä asioissa sanoo. Kaikilla ei ole sitä tervettä järkeäkään, jota voisi tässä asiassa käyttää.

Vs. liikuntatoimenjohtajan mukaan kaikille koiranomistajille ei aina välttämättä ole selvää, mitä koiran kanssa saa tehdä ja mitä ei. Esimerkiksi koiran kytkettynä pitäminen saattaa joiltakin unohtua.

– Kyllä tämä asia on kunnissa aika paljon esillä. Senkin takia haluttiin kaupungin puolesta tehdä tällainen lista yleisessä käytössä olevista rannoista.

Tuomoniemen rannasta ja koirien uittamisesta käytävä keskustelu saisi Rajamäen mukaan jäädä pikkuhiljaa jo taka-alalle.

– Kyllä meillä on isompia ja tärkeämpiäkin asioita, Rajamäki toteaa.

Juttua korjattu 9.7.2020: Korjattu muotoilu "Asukas kertoo todistaneensa" neljännestä tekstikappaleesta. Mielipidekirjoituksesta ei käynyt ilmi, että asukas olisi itse ollut paikalla. Muutettu muotoon "asukas väittää, että...".

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut