Tuontihevosten tautiriskejä aletaan tutkia

Evira on huolissaan vakavista hevostaudeista, joiden leviämisriski on huomattava, koska joka kuukausi talleille tuodaan ulkomailta 100–200 hevosta. Lisäksi kansainvälinen kilpailutoiminta on vilkasta niin ratsu- kuin ravipuolella.

Tähänastinen tieto vakavien hevostautien esiintymisestä perustuu sairaiden eläinten satunnaisiin tutkimuksiin. Nyt käynnistyvällä hankkeella Tarttuvien tautien hallinta hevostalouden tukena tutkimusta painotetaan tuontihevosiin.

Hanketta johtaa Evira. Tutkimus alkaa syksyllä ja jatkuu vuoden 2014 alkuun.

Hankkeessa selvitetään, esiintyykö tuontihevosissa viitteitä näivetystaudista ja Länsi-Niilin viruksesta, joita meillä ei toistaiseksi ole tavattu. Lisäksi tutkitaan, tuovatko hevoset mukanaan virusarteriitti- ja herpesvirustartuntoja tai pääntautia aiheuttavia bakteereja.

Näytteitä ottavat hevosjalostusliitot tunnistettavista tuontihevosista lokakuusta lähtien vuoden ajan. Ensi keväänä tutkitaan osa siitosoreista virusarteriitin varalta.

Hankkeen aikana eläinlääkärit voivat lähettää näytteitä tutkittavaksi maksutta Eviraan, jos epäilevät hevosissa edellä mainittuja tarttuvia tauteja.