Tuore isä Mika Kares: lapsi oli puuttuva palanen

Kotikulmille basson toi tällä viikolla Eurajoki Bel Canton neliosaisen Wagnerin Ringin huipennus, yli nelituntinen Jumalten tuho.

| Päivitetty

Basso Mika Kareksen olemus on ilmiselvästi tuoreen isän: vähän väsynyt, mutta hymyilevä. Laulajasta tuli kesäkuun lopulla isä 44-vuotiaana. Varttunut isä, laulaja tuumaa.

Viikonloppuna Kareksen ja hänen puolisonsa Anniina Nurmento–Kareksen juhannuslapsi, pieni tytär saa nimen.

Elämä on mallillaan. Lapsen saaminen on tuonut elämään tasapainon, ja rikastuttanut sitä, laulaja sanoo.

– Lapsi oli se puuttuva palanen ja hänen syntymänsä oli elämäni hienoin kokemus. En yhtään etukäteen osannut ajatella, millaista elämä vauvan kanssa olisi, mutta arki on kivaa. Laulajana olen tottunut tarkkaan rytmiin, mutta lapsen kanssa se on vielä tarkempaa. Hymyilyttää koko ajan, sillä pelkästään lapsen katseleminen riittää, se on ihmeellistä, basso kuvailee.

Perhe matkassa mukana

Pienokainen on jo saanut tutustua laulaja-isän maailmaan: hän lähti vanhempiensa mukana jo pariviikkoisena Itävaltaan, kun Kares harjoitteli ritari Siniparran roolia Salzburgin musiikkijuhlien Ritari Siniparran linna -oopperassa.

– Perhe oli mukana ensi-iltaan saakka. Se vähän jännitti etukäteen, sillä harjoitusaika on vaativaa ja mietin, olisinko kovin väsynyt, kun tulen töistä.

Perheen mukana olo toi kuitenkin harjoitusperiodiin uudenlaista energiaa.

– Lapsen kanssa asiat ovat yksinkertaisia, ollaan olennaisen äärellä verrattuna taiteeseen, joka on abstraktia.

Perheensä basso aikoo ottaa mukaan myös syksyn produktioiden harjoituskaudelle. Elokuun lopulla hän on mukana Berliinin Statsoperissa, jossa esitetään viikon sisällä kaikki Wagnerin Ringin osat. Syksylle osuvat myös Lohengrin Münchenissä ja Tännhauser Lontoon Govent Gardenissa.

Ensi helmikuusta hän jää kolmeksi ja puoleksi kuukaudeksi vanhempainvapaalle.

Eurajoen Ring huipentuu

Kotikulmille Eurajoelle Espoossa asuvan laulajan on tällä viikolla tuonut neliosaisen Wagnerin Ring-projektin huipennus, Jumalten tuho. Se kuullaan Eurajoen kirkossa huomenna perjantaina.

Jumalten tuho on Eurajoki Bel Canton oopperakonserttien suurin produktio, soivaa kestoa on reilut neljä tuntia. Laulajajoukko on muhkea ja mukana on myös pieni kuoro sekä soittimia.

– Ilpollakin (urkutaiteilija Ilpo Laspas) on kaksi avustajaa.

Esitysten siirrot ja esiintyjien peruuntumiset ovat olleet arkipäivää – kaikkia Ringin osia muun muassa siirrettiin koronan takia. Päätösosaakaan ei päästä esittämään muutoksitta: sairastuneen Hannakaisa Nyrösen korvaa Brünnhilden roolissa Kaisa Kraft.

Hän kertoo heti ryhtyneensä miettimään, kuka voisi laulaa Nyrösen tilalla. Lopulta paikkaus tehtiin esityksessä sisäisenä siirtona.

– Koko produktion siirtäminen ei olisi ollut mahdollista, Kares sanoo.

Klassisen kasvattajaseura

Eurajoki Bel Canton taiteellinen johtaja pitää Ringiä onnistuneina. Ajatus siitä, että produktiot kokoavat yhteen sekä pitkän linjan huippuammattilaisia, kehittyviä laulajia ja uusia löytöjä, on hänen mukaansa toteutunut hyvin.

– Ring rakennettiin Eurajoki Bel Canton perheen, mestarikurssin käyneiden varaan.

Urheilussa puhutaan hänen mukaansa usein kasvattajaseuroista, sellaiseksi hän mieltää musiikin saralla myös Eurajoki Bel Canton.

Moni on saanut Ringissä tilaisuuden laulaa Wagnerin isoja rooleja ensimmäistä kertaa.

– Olen sanonut kaikille, että laittakaa sitten isoilla kirjaimilla nämä roolit oman CV:nne nyt, kun olette ne tehneet. Ja kaikissa kapellimestarina ollut Tarmo Peltokoski oli meidän aloittaessa parikymppinen nuori kaveri. Nyt hänellä on käsissään kolme omaa orkesteria ulkomailla, Kares sanoo.

Wagneria myös jatkossa

Wagnerin tuotannon esittäminen ei Eurajoella lopu tähän. Ensi vuoden huhtikuussa on vuorossa Tristan ja Isolde.

Kareksen perustama Eurajoki Bel Canto juhlii ensi vuonna kymmenvuotista toimintaansa. Tuolloin ohjelmistossa on jälleen paljon kysytty lauluilta. Syksyyn 2023 on suunnitteilla juhlagaala.

– Suunnitelmia on jo vuoteen 2027 saakka, silloin vuorossa on Nürnbergin mestarilaulajat.

Kares jakaa taiteellisen johtajuuden basso Erik Rousin kanssa.

Eurajoki Bel Canton Ring

Wagnerin Jumalten tuho Eurajoen kirkossa perjantaina 12.8. klo 17. Rooleissa mm. Jyrki Anttila, Samuli Takkula, Kaisa Kraft, Tuija Knihtilä ja Mika Kares.

Sunnuntaina 14.8. klo 10 myös musiikkimessu kirkos- sa. Ohjelmassa Bachin kantaatti ”Herr, gehe nicht ins Gericht mit deinem Knecht BWV 105”. Esiintymässä: Sofia Hiltunen, Essi Lind, Aapo Korhonen, Erik Rousi, Henri Jussila ja Anni Nousiainen. Vapaa pääsy.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut