Tuore selvitys kertoo: Yhä useampi nuori saa masennusdiagnoosin

Nuoret eivät välttämättä ole aiempaa masentuneempia. Mielenterveyspalveluihin hakeudutaan rohkeammin kuin ennen, uskoo tutkija.

Nuorille erikoissairaanhoidossa annettujen masennusdiagnoosien määrä on kasvussa, selviää valtakunnallisesta tutkimuksesta. Tutkimus tehtiin Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksessa.

Masennusdiagnoosien määrä nousi 15 ikävuoteen mennessä tytöillä 65 prosenttia ja pojilla 53 prosenttia. Vertailukohtana olivat vuosina 1994-2000 ja 1987-1993 syntyneet nuoret.

Muutos on voimakkaampi tytöillä kuin pojilla.Tutkija Svetlana Filatovan mukaan tuloksista ei voi vetää sitä johtopäätöstä, että nuoret olisivat aiempaa masentuneempia.- Todennäköisin selitys on, että nuoret hakeutuvat aiempaa rohkeammin mielenterveyspalveluihin, Filatova sanoo Turun yliopiston tiedotteessa.Palvelujen käyttö on lisääntynyt jatkuvasti viimeisten 20 vuoden aikana niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.- Tulokset viittaavat siihen, että ihmisten valmiudet tunnistaa oma tai toisten avuntarve ovat lisääntyneet ja yhteiskunnan asenteet masentuneita kohtaan muuttuneet myönteisemmiksi, Filatova jatkaa.Dosentti David Gyllenbergin mukaan lasten ja nuorten palvelujen käytön kasvu kuormittaa erikoissairaanhoitoa.- Muutoksen tutkiminen paljastaa palvelujärjestelmän haavoittuvia kohtia. Kasvaviin potilasmääriin tulisi vastata kehittämällä tarpeeseen sopivia, tutkimukseen perustuvia hoitomuotoja.Tutkimuksessa olivat mukana kaikki Suomessa vuosina 1987–2007 syntyneet 1 240 062 nuorta joista 37 682 oli vähintään yksi käynti erikoissairaanhoidossa masennuksen takia.

Kymmenen prosenttia tytöistä ja viisi prosenttia pojista joita oli seurattu 25 Ikävuoteen asti oli saanut masennusdiagnoosin.

Tulokset julkaistiin Nordic Journal of Psychiatry -lehdessä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut