Turkkilaismiestä vastaan nostettu vapaudenriistosyyte kaatui oikeudessa, tuomio tuli kahdesta muusta rikoksesta – veljentytär oli raskaana, ja setä aikoi pakkopalauttaa hänet

Satakunnan käräjäoikeus antoi tuomionsa niin sanotussa Rauman pakkopalautusjutussa, josta Länsi-Suomi kertoi jo kesäkuussa.

Satakunnan käräjäoikeus hylkäsi vuonna 1962 syntynyttä turkkilaismiestä vastaan nostetun vapaudenriistosyytteen niin sanotussa pakkopalautusjutussa. Syytteet lievästä vahingonteosta ja pahoinpitelystä oikeus kuitenkin katsoi toteen näytetyiksi, ja mies sai niistä 50 päiväsakon rangaistuksen. Hänen tuloillaan maksettavaa muodostuu 500 euroa.

Länsi-Suomi kertoi syytteistä jo niiden nostamisen jälkeen kesäkuussa.

Lue: Poikkeuksellinen rikossyyte Raumalla: turkkilaismies aikoi palauttaa veljentyttärensä väkisin Turkkiin – nainen pääsi tilanteesta pakoon vasta Helsinki-Vantaalla

Poliisi toimitti naisen turvakotiin

Syytekokonaisuudessa oli kyse tapahtumaketjusta, jossa mies lähti "pakkopalauttamaan" veljentytärtään Turkkiin Raumalta lokakuussa 2019.

Mies eli kyseisen naisen setä rikkoi veljentyttärensä puhelimen ja retuutti tätä hiuksista repimällä heidät sisälle molempien kotina käyttämään asuntoon. Teossa oli syyttäjän ja myös oikeuden mukaan kyse pahoinpitelystä.

Pahoinpitelyn jälkeen setä otti naisen mukaan autoonsa ja lähti ajamaan yöllä kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää.

Lentokentällä nainen onnistui menemään yksin poliisin toimistoon, jonne hänen oli tarkoitus mennä setänsä kanssa. Nainen kertoi tilanteestaan poliisille, joka toimitti hänet turvakotiin.

Syntyperän ja taustan myötä motiivi oli olemassa

Tapahtumien taustalla oli sedän tuohtuminen siitä, että nainen halusi omien sanojensa mukaan muuttaa yhteen häntä huomattavasti vanhemman puolisonsa kanssa.

Oikeuden tuomiosta selviää, että nainen oli myös raskaana.

– Vastaajalla [sedällä] on selvitetyissä olosuhteissa ollut syntyperänsä ja taustansa vuoksi motiivikin toimia sukulaistyttöään kohteen siten kuinka syytteessä on kuvattu eli pahoinpidellä hänet saatuaan yllättäen tietää asianomistajan [veljentyttärensä] raskaudesta ja tämän muuttohaluista [häntä] huomattavasti vanhemman kurditaustaisen mieshenkilön luokse, tuomiossa todetaan.

Naisen mukaan sedän asema suvussa on ollut sellainen, että kaikki pelkäävät ja tottelevat häntä eivätkä uskalla sanoa vastaan.

Tunnusmerkit eivät täyttyneet

Syytteen vapaudenriistosta oikeus hylkäsi perustellen sitä niin, ettei vain tahallisena rikoksena rangaistavan vapaudenriiston tunnusmerkistö asiassa täyttynyt. Setä ei pakottanut naista autoon esimerkiksi aseen tai muun esineen uhalla tai esimerkiksi sitomalla.

Sakkorangaistuksen lisäksi oikeus tuomitsi miehen korvaamaan veljentyttärelleen rikotusta puhelimesta 300 euroa sekä kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta yhteensä 400 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut