Turun hallinto-oikeus hylkäsi valituksen merimetson ampumaluvasta – "merimetsojen vähentämiseksi ei muuta tyydyttävää ratkaisua"

Hallinto-oikeus perusteli, että merimetsojen aiheuttamat ongelmat ovat liittyneet paikallisesti suureen määrään.

Turun hallinto-oikeus on hylännyt valituksen merimetsojen syysaikaisesta ampumisesta.

Turun hallinto-oikeus on hylännyt Rauman Seudun Lintuharrastajat ry:n ja Suomen luonnonsuojeluliiton Satakunnan piiri ry:n valitukset merimetsojen syysaikaiseen ampumiseen liittyen.

Järjestöt perustelivat hallinto-oikeudella valitustaan sillä, että Varsinais-Suomen ely-keskus Eurajoki-Lapinjoen kalatalousalueelle myöntämä lupa ei perustuisi uusimpaan saatavilla olevaan tutkimustietoon, vaan

tieteellisesti puutteelliseen ja yksipuoliseen Luonnonvarakeskuksen (Luke) asiantuntijalausuntoon.

Valituksessa vaadittiin, että hallinto-oikeus pyytäisi lausunnot Helsingin yliopistolta ja Suomen ympäristökeskukselta Luonnonvarakeskuksen lausunnon asianmukaisuuteen.

Hallinto-oikeus hylkäsi myös tämän vaatimuksen ja katsoim että olemassa olevasta aineistosta käyvät ilmi olennaiset seikat.

Hallinto-oikeus toteaa päätöksessään, että kyseessä olevalla alueella kaupallisen kalastuksen ahvensaaliit ja ahvenen yksikkösaaliit ovat viime vuosikymmeninä merkittävästi laskeneet, mikä ajoittuu samaan ajanjaksoon kuin merimetsopopulaation merkittävä kasvu alueella.

Päätöksessä todetaan, että merimetsojen kalataloudelle aiheuttamat ongelmat ovat liittyneet erityisesti niiden paikallisesti suureen määrään. Sen vuoksi merimetsojen määrän vähentämiseksi alueella ole ollut muuta tyydyttävää ratkaisua kuin poikkeusluvan myöntäminen ampumiseen.

Rauman edustalla kaikkiaan 4 700 pesää

Luonnonvarakeskuksen lausunnon mukaan korkeimmillaan 2000-luvun taitteessa pyyntiruudun 42 alueelta on pyydetty yli 70 tonnia ahventa, kun vuonna 2020 ahvensaalis oli 10 tonnia.

Tilastoruudun 42 alueella merimetsotiheys vesipinta-alaa kohden oli vuonna 2020 korkein Suomen rannikkoalueella.

Vuonna 2022 Rauman edustalla Hanskloppin koloniassa oli yhteensä 4 700 pesää Iso Järviluodolla ja Vähä Järviluodolla.

Varsinais-Suomen ely-keskus myöntämä lupa merimetsojen syysaikaiseen (1.8.–31.12) ampumiseen on voimassa 31.12.2024 asti. Luvan mukaan vuosittain saa ampua yhteensä 1000 merimetsoa, ja luvan voimassaoloaikana saa ampua yhteensä 3 000 merimetsoa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut