Turun kirjamessujen teemana kuvataiteet – Rauman osastolla taiteellista silmänruokaa

Esillä on 26 Rauman seudun kuvataiteilijan varta vasten messuille tekemät teokset.

| Päivitetty

Rauma on ollut mukana omalla osastollaan Turun kirjamessuilla useita vuosia. Tänä vuonna kaupungin osastolla esittäytyvät raumalainen kuvataide ja Pitsikaupungin joulu. Ex-raumalainen Tuula Muinonen kävi puolisonsa Riston kanssa museo- ja kulttuurijohtaja Risto Kuparin juttusilla.

Raumalla on Turun kirjamessuilla paraatipaikka B-hallissa aivan Agricola-ohjelmalavan vieressä. Väritykseltään kirkkaan pinkki osasto on raikas väripilkku tänä vuonna hieman väljiltä näyttävillä messuosastoilla.

Perjantain paikalla päivystänyt museo- ja kulttuurijohtaja Risto Kupari on tyytyväinen sijaintiin, joka on huomattavasti parempi kuin viime vuonna. Toiveena olikin tänä vuonna järjestäjille päästä paremmin framille.

Rauma on ollut tiiviisti mukana kirjamessuilla vuodesta 2011.

– Rauma oli tuolloin messujen teemakaupunki, ensimmäinen laatuaan. Sen jälkeen olemme olleet messuilla vuosittain, Kupari kertoo.

Teemakaupungit aloitettiin Kari J. Kettulan ohjelmajohtajakaudella. Sittemmin niistä on luovuttu.

Raumalainen kuvataide esittäytyy

Tänä vuonna messujen poikkitaiteellinen teema on kuvataiteet, joka pitää sisällään kaikki taiteen lajit. Rauman osastolla on aiemminkin ollut kuvataidetta, mutta tänä vuonna siihen on panostettu erityisesti. Osaston pinkinsävyisen visuaalisen ilmeen on suunnitellut luvialainen kuvataiteilija Mollu Heino, ja hänen käsialaansa on muun muassa osaston käsin maalattu matto.

– Osastollamme on vähemmän myytävää, mutta enemmän silmänruokaa. Mollu Heino on tehnyt raikkaan ilmeen, joka herätti runsaasti huomiota jo messujen rakennuspäivänä. Olemme saaneet kiitoksia rohkeasta ja helposti lähestyttävästä toteutuksesta, Kupari sanoo.

Esillä on 26 kuvataiteilijan teokset, jotka on tehty varta vasten tapahtumaan. Oman osuutensa on tehnyt myös museo- ja kulttuurijohtaja: hän sahasi taiteilijoille erimuotoisia mdf:n levyn paloja maalauspohjiksi.

Kaikki eivät kuitenkaan ole pitäytyneet niissä: esimerkiksi kuvanveistäjät Eila Minkkinen ja Katri Paunu ovat toteuttaneet teoksensa omalla tekniikallaan, Minkkinen kuparista ja Paunu keramiikasta.

Kulttuurituristien toivossa

Kaupungin kannattaa Kuparin mukaan olla kirjamessuilla.

– Kulttuuri on kaupungin vahvuus ja messuilla liikkuu paljon valmiiksi kulttuuriorientoituneita ihmisiä. Messut ovat mitä parhain tilaisuus houkutella turisteja Raumalle. Parempi kuin esimerkiksi matkamessut Helsingissä.

Kuvataiteen ohella esillä on joulukaupunki Rauma, jonne myös odotetaan kävijöitä Rauman ulkopuolelta.

– Joulun alla myös monet taiteilijoiden työhuoneet ja galleriat ovat avoinna.

Kupari ja Villanen uskovat, että monet kirjamessuvieraat saapuvat Rauman seudulla järjestettäviin joulunajan tapahtumiin ja tutustuvat samalla upeisiin raumalaisiin kuvataiteilijoihin.

Tulossa kokkauskirja

Perjantaina messuosastolla oli paikalla myös raumalainen kuvataiteilija Lasse Kempas, joka viimeisteli oman Ultima thule -maalauksensa runolla.

Kempas kertoi myös uudesta projektistaan: tulossa on omakustanne yhdessä puoliso Marja-Leenan kanssa. Tuleva teos on ruokakirja, Taitelijaperheen ruokapaletti.

– Marja-Leena on ollut pääkokkimme 50 vuotta, ja meillä on ollut sekä arkista että juhlavaa syömistä.

Reseptit ja menyyt kootaan yksiin kansiin. Kuvat ottaa Timo Hukkanen.

– Kirjan on tarkoitus tulla ulos joulumarkkinoille, Kempas kertoo.

Iso joukko raumalaisia kuvataiteilijoita on tavattavissa messuilla lauantaina.

Esillä myös raumalaista kirjallisuutta

Viikonlopun kestävillä kirjamessuilla on yli 600 esiintyjää ja noin 120 näytteilleasettajaa. Kirjailijavieraina on runsaasti tunnettuja nimiä. Messujen uutena ohjelmajohtajana aloitti tänä vuonna kirjailija Vilja-Tuulia Huotarinen.

Raumalaisista kirjailijoista paikalla ovat tuoreilla teoksillaan Tapio Koivukari (Sataman laulu) ja Heli Laaksonen (Luonnos) sekä karikatyyrikirjan Sinivalkoiset suosikit – humoristit julkaissut Teuvo Salminen.

Laaksonen kertoo omasta kirjastaan lauantaina klo 15.40 Agricola-lavalla. Lauantaina hän ja Koivukari ovat mukana myös suuressa kateuskeskustelussa kello 10.35.

Muina keskustelijoina ovat Soili Pohjalainen ja Petri Tamminen.

Tapio Koivukari myös haastattelee Emmi Itärantaa ja Tommi Liimattaa lauantaina kello 13 kirjailijoiden aihevalinnoista ja teemoista, joista kirjailijoiden mielestä pitää kirjoittaa tässä ajassa.

Omasta romaanistaan Koivukari kertoo sunnuntaina kello 15.25 Agricola-lavalla.

U/ Turun kirjamessut järjestetään samaan aikaan Ruoka- ja Viinimessujen kanssa. Messut ovat avoinna Turun messukeskuksessa lauantaina 1.10. klo 10–18 ja sunnuntaina 2.10. klo 10–17.

Michael Monroe yllätti kirjoittamalla lastenkirjan

Rokkari Michael Monroe on nyt myös lastekirjailija. Omiin lapsuudenkokemuksiin pohjaava Makke ja Nuppu ilmestyi syyskuussa. Kuva: Maarit Anttila

Suomen legendaarisin rocktähti, multi-instrumentalisti Michael Monroe on Keith Richardsin tavoin nyt myös lastenkirjailija. Hanoi Rocksista, Demolition 23:stä ja pitkästä soolourastaan tunnettu muusikko kertoo syykuussa ilmestyvässä Nakke ja Nupu -kirjassa tositarinan omasta lapsuudestaan.

Aloite kirjaan tuli Like-kustantamolta.

Kirjailija kertoi lastenkirjastaan perjantaina kirjamessuilla.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut